En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Una crisi ens obliga a reinventar-nos com a societat?

De què parlem quan parlem de sindèmia en comptes de pandèmia? Darrerament ens estem preguntant per qualsevol qüestió que tingui a veure amb la Covid-19,…

20 octubre 2020

Comparteix
De què parlem quan parlem de sindèmia en comptes de pandèmia? Darrerament ens estem preguntant per qualsevol qüestió que tingui a veure amb la Covid-19, una pandèmia que ens ha tocat viure des de mitjans del 2020 i que, s’espera, vagi per llarg. Ara bé, és l’unic problema al qual hem de fer front? El neguit de quedar-nos sense feina, d’haver de tancar l’empresa… A més la Covid conviu amb altres malalties que ja existien com ara la grip (ha començat la campanya de vacuna fa ben poc) o més greus com les de caràcter oncològic. 
A tot plegat la pobresa, la desigualtat social o la era del canvi climàtic son problemes que s’agreugen. Es tracta doncs del desencadenant d’una tempesta perfecta? Aquest dimarts, al programa A Primera Hora de Ràdio Estel, el sociòleg, periodista i escriptor Salvador Cardús, ha respós totes aquestes preguntes. 
 
M'agrada evitar els plantejaments apocalíptics”, ha començat dient Cardús. El sociòleg ha explicat que “abans de la pandèmia tot apuntava a una millora en tots sentits”. En aquest sentit, Cardús ha dit que “les dades anaven a millor també en el terreny de voluntariat i el social”. Així doncs, “la pandèmia provoca una aturada”, aquest fet segons Cardús,  reflecteix que aquesta “realitat afecta els sectors més dèbils que ja hi eren anteriorment”.
A més el sociòleg també ha apuntat que “és molt difícil fer pronòstics, la resposta és ben incerta, la recessió del 2008 va durar fins al 2013. No es pot dir que aquella crisi, amb tot el contingut que va tenir, acabés el 2013”. Es per això, ha dit Cardús, que “quan  arribem a desembre veurem quines són les conseqüències” d’aquesta pandèmia, “esperem que positives, però també haurem de mirar els estralls”. En un to esperençat, Salvador Cardús ha assgurat que “aquesta crisi ha estat sobrevinguda, si s'acaba amb el perill de contagi tot fa pensar que en un termini breu es pugui recuperar tota la vida normal, tot depèn de la vacuna”.
En un altre moment de l’entrevista, el també periodista català ha explicat que “una crisi és l'oportunitat per repensar algunes de les rutines que teníem, com ara el turisme”, és per això, ha dit que “hem de repensar la mobilitat i el model de turisme” i que “ les crisis són oportunitats”. Tammateix, ha assegurat que “la confiança en les institucions és important, per exemple a Suècia no tenen sentit de coacció perquè compleixen les normes”. El sociòleg ha argumentat que “per aconseguir aquests comportaments, la confiança és molt important”.
D’altra banda, avui al programa A Primera Hora també hem parlat del llibre “Sortir de la presó: una aventura incerta” editat per Icaria Editorial. Una de les autores, Irene Monferrer, ha explicat que “la presó ha de ser una reinserció”. I en aquest sentit, “una de les feines del voluntariat és denunciar les mancaces que hi ha”. El llibre l’han escrit Xavier Badia, Juli de Nadal, Roser Garcia i Irene Monferrer. Els quatre són voluntaris de la comissió de presons de Justícia i Pau. Montferrer ha explicat que “amb  l'ajuda de la societat hi hauria menys reincidents”.
Pots tornar a escoltar AQUÍ

Més actualitat

L'actual llei de l'avortament respecta l'opció de les dones "tant si volen continuar l'embaràs, com si el volen interrompre"

Una dona mirant un test d'embaràs

Des de l'organització Projecte Raquel, que acompanya dones que han decidit avortar, expliquen que moltes no s'atreveixen a parlar-ne fins al cap d'uns anys

8 febrer 2023

Redacció

"A Turquia trobarem destrucció, gent passant-ho molt malament i un escenari que no se li desitja a ningú"

Una imatge del terratrèmol a Turquia

Pere Frutos és el fundador de l'ONG K-9 Creixell, una unitat canina de rescat i salvament formada per voluntaris que viatja a Turquia per buscar supervivents del terratrèmol sota la runa

7 febrer 2023

Redacció

"La pastilla per deixar de fumar no és una vareta màgica, hi ha d'haver voluntat acompanyada d'un tractament psicològic"

Un jove fumant en un parc de monopatins

El doctor Esteve Fernández ha explicat a Ràdio Estel que el Todacitan impedeix tenir síndrome d’abstinència i evita que el fumador tingui sensacions agradables a l’hora de fumar

6 febrer 2023

Redacció