En directe

Fórmula Estel

EDUCACIÓ

ESCOLES

Les vacances escolars són un risc per als infants que no tenen hàbit de lectura a casa

Ho diu Marta López, directora del programa de lectura Lecxit, de la Fundació Bofill, qui assegura que "usar una pantalla i no ser lector no té una relació directa"

6 juny 2023

Redacció

Comparteix

Les vacances escolars són un risc per als infants que no tenen hàbit de lectura a casa, perquè això afecta negativament a la comprensió lectora. El baix nivell de comprensió lectora dels infants ha quedat palès arran dels darrers resultats de l'informe PIRLS, que apunten que els alumnes catalans de 4t de primària se situen a la cua d'Europa pel que fa a entendre allò que llegeixen.

Alumnes d'Artés amb el llibre 'La revolta dels burots'

Marta López, directora programa de lectura Lecxit, de la fundació Bofill, en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', ha assegurat que "si a casa no hi ha estímul per a la lectura, per a molts infants els llibres desapareixen de les seves vides durant dos mesos". A més, ha afegit que "quan els alumnes tornen de vacances, hi ha un retard en l'aprenentatge d'entre dos i tres mesos. Per tant, al setembre no tornen amb els coneixements que tenien al juny; sinó amb els que tenien a l'abril". Per això, la directora del programa Lecxit ha demanat que a l'estiu es continuïn fent coses perquè no es desacceleri l'aprenentatge dels infants.

"Quan els alumnes tornen de vacances, hi ha un retard en l'aprenentatge d'entre dos i tres mesos"

D'altra banda, sobre l'ús de les pantalles i la repercussió que pot tenir en la comprensió lectora, López ha assegurat que "utilitzar-les de forma abusiva i acrítica, sense acompanyament, no és el millor", però ha afegit que "el problema no són les pantalles, sistemàticament". "Usar una pantalla i no ser lector no té una relació directa", ha conclòs López.

"Usar una pantalla i no ser lector no té una relació directa"

Sobre l'ús de les pantalles també n'ha parlat, en una entrevista a Ràdio Estel, Núria Vouillamoz, doctora en Didàctica de la Llengua i la Literatura i responsable de la biblioteca de l'escola Gerbert d'Orlhac, de Sant Cugat del Vallès. Vouillamoz ha defensat que "definir la relació de pantalla i llibre com una cosa de conflictivitat no porta enlloc". No obstant això, ha reconegut que "les pantalles resten temps de lectura, per això hem de fomentar els plaers dels contes". La responsable de la biblioteca ha explicat que "encara que siguin joves enganxats a les pantalles, no renuncien i gaudeixen del plaer que algú els hi expliqui un conte, i els transporti a un altre món".

"Els joves enganxats a les pantalles, gaudeixen del plaer que algú els hi expliqui un conte i els transporti a un altre món"

Núria Vouillamoz ha demanat suport institucional perquè es promocionin les biblioteques escolars, ja que moltes d'aquestes van desaparèixer a causa de la Covid-19 i encara no s'han recuperat. "Les biblioteques han de ser l'eix vertebrador d'una escola", ha conclòs Vouillamoz.

Entrevista a Marta López, directora del programa de lectura Lecxit, i a núria Vouillamoz, responsable de la biblioteca de l'escola Gerbert d'Orlhac

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

Santi Rodríguez: “Feijóo continuarà passi el que passi”

El secretari general del PP català admet que si la investidura de Feijóo no prospera, el millor seria una repetició electoral

25 setembre 2023

Redacció

RÀDIO ESTEL

TURISME

Ràdio Estel us porta a conèixer el monestir de Poblet i la comarca de la Conca de Barberà

Anunci Twitter Poblet

Aquest divendres 29 de setembre, 'La Caravana' de Ràdio Estel viatjarà fins al monestir de Poblet per fer un programa especial

25 setembre 2023

Redacció

Sense categoria

Vallejo, torturat pel franquisme, creu que s'investigarà judicialment

Vallejo, torturat pel franquisme, creu que s'investigarà judicialment

El sindicalista denuncia que va ser torturat a la comissaria de Via Laietana als anys 70 i ara la Fiscalia ha acceptat una querella presentada contra sis expolicies

22 setembre 2023

Redacció