En directe

Cocodril Club

EDUCACIÓ

ESCOLES

Les vacances escolars són un risc per als infants que no tenen hàbit de lectura a casa

Ho diu Marta López, directora del programa de lectura Lecxit, de la Fundació Bofill, qui assegura que "usar una pantalla i no ser lector no té una relació directa"

6 juny 2023

Redacció

Comparteix

Les vacances escolars són un risc per als infants que no tenen hàbit de lectura a casa, perquè això afecta negativament a la comprensió lectora. El baix nivell de comprensió lectora dels infants ha quedat palès arran dels darrers resultats de l'informe PIRLS, que apunten que els alumnes catalans de 4t de primària se situen a la cua d'Europa pel que fa a entendre allò que llegeixen.

Alumnes d'Artés amb el llibre 'La revolta dels burots'

Marta López, directora programa de lectura Lecxit, de la fundació Bofill, en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', ha assegurat que "si a casa no hi ha estímul per a la lectura, per a molts infants els llibres desapareixen de les seves vides durant dos mesos". A més, ha afegit que "quan els alumnes tornen de vacances, hi ha un retard en l'aprenentatge d'entre dos i tres mesos. Per tant, al setembre no tornen amb els coneixements que tenien al juny; sinó amb els que tenien a l'abril". Per això, la directora del programa Lecxit ha demanat que a l'estiu es continuïn fent coses perquè no es desacceleri l'aprenentatge dels infants.

"Quan els alumnes tornen de vacances, hi ha un retard en l'aprenentatge d'entre dos i tres mesos"

D'altra banda, sobre l'ús de les pantalles i la repercussió que pot tenir en la comprensió lectora, López ha assegurat que "utilitzar-les de forma abusiva i acrítica, sense acompanyament, no és el millor", però ha afegit que "el problema no són les pantalles, sistemàticament". "Usar una pantalla i no ser lector no té una relació directa", ha conclòs López.

"Usar una pantalla i no ser lector no té una relació directa"

Sobre l'ús de les pantalles també n'ha parlat, en una entrevista a Ràdio Estel, Núria Vouillamoz, doctora en Didàctica de la Llengua i la Literatura i responsable de la biblioteca de l'escola Gerbert d'Orlhac, de Sant Cugat del Vallès. Vouillamoz ha defensat que "definir la relació de pantalla i llibre com una cosa de conflictivitat no porta enlloc". No obstant això, ha reconegut que "les pantalles resten temps de lectura, per això hem de fomentar els plaers dels contes". La responsable de la biblioteca ha explicat que "encara que siguin joves enganxats a les pantalles, no renuncien i gaudeixen del plaer que algú els hi expliqui un conte, i els transporti a un altre món".

"Els joves enganxats a les pantalles, gaudeixen del plaer que algú els hi expliqui un conte i els transporti a un altre món"

Núria Vouillamoz ha demanat suport institucional perquè es promocionin les biblioteques escolars, ja que moltes d'aquestes van desaparèixer a causa de la Covid-19 i encara no s'han recuperat. "Les biblioteques han de ser l'eix vertebrador d'una escola", ha conclòs Vouillamoz.

Entrevista a Marta López, directora del programa de lectura Lecxit, i a núria Vouillamoz, responsable de la biblioteca de l'escola Gerbert d'Orlhac

0:00 / 0:00

Més actualitat

SOCIETAT

Alcalde de Pineda de Mar, Xavier Amor, sobre l'autobús bolcat a la C-32 amb desenes de ferits: “Temíem el pitjor!” 

En una entrevista a Ràdio Estel, Amor desconeix les causes de per què l’autobús ha bolcat a la C-32 entre Pineda de Mar i Tordera

16 juliol 2024

Redacció

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sense categoria

Josep-Lluís Serrano Pentinat, nomenat bisbe coadjutor d’Urgell

Bisbe coadjutor d'Urgell

El Papa ha nomenat aquest sacerdot de la diòcesi de Tortosa, conseller de la Secretaria d’Estat de la Santa Seu, com a futur successor de Joan-Enric Vives

12 juliol 2024

Ignasi Miranda

SOCIETAT

Els socorristes avisen de l’exposició solar: "Se’ns en va la pell"

En una entrevista a Ràdio Estel, Nacho Ibáñez, portaveu de Sos Socorristes, critica que les cadires de vigilància "són precàries".

12 juliol 2024

Redacció