En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

política

"Si tens les vacances pagades quan es fa el sorteig, no hauràs de formar part de les meses" 

Joan Botella, catedràtic de ciències polítiques de la UAB, confirma que ja els estan arribant peticions per no estar a les meses electorals de gent que diu que estarà de vacances el 23 de juliol

30 maig 2023

Redacció

Comparteix

El president del Govern Espanyol, Pedro Sánchez, ha convocat eleccions generals anticipades a tot l'Estat pel 23 de juliol. Aquesta convocatòria ha agafat per sorpresa a tothom. Què passa si et toca formar part d'una mesa electoral i ja tens les vacances pagades?

Una persona fent les maletes per anar-se'n de vacances

El catedràtic de ciències polítiques a la UAB i membre de la Junta Electoral de Zona, Joan Botella, assegura que "si les vacances ja estan pagades en el moment que es fa el sorteig, del 23 al 27 de juny, estarà exempt de formar part de la mesa electoral".

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Botella ha concretat que "si ja s'ha fet el sorteig i la persona escollida diu que té plans de futur, no se li acceptaria l'al·legació. Però si s'envia la fotocòpia del bitllet o la reserva de l'hotel, són excusats segur".

"Si ja s'ha fet el sorteig i s'envia la fotocòpia del bitllet o la reserva de l'hotel, són excusats segur"

El sorteig per al president i vocals es farà del 23 al 27 de juny. Aleshores, hi ha tres dies per fer arribar la notificació. Una vegada es rebi l'avís, hi ha set dies per al·legar davant la Junta Electoral qualsevol causa justificada i documentada que impedeixi formar part d'una mesa electoral. Si es recorre, la resposta s'hauria de rebre al cap de cinc dies. No obstant això, segons Botella, "ja ens estan arribant peticions per no estar a les meses electorals de gent que diu que estarà de vacances el 23 de juliol".

No presentar-se a una mesa electoral està bastant castigat per llei. Botella suggereix que qui no hi pugui anar, el que ha de fer és explicar les raons un parell de dies abans i aquestes seran considerades i ateses.

Què hi diuen les agències de viatges?

Jordi Martí, president de l'Associació de les Agències de Viatges Especialitzades, llança també un missatge de tranquil·litat. "No s'ha de patir en excés per ser cridat a formar part d'una mesa electoral si ja tens les vacances pagades, perquè en el pitjor dels casos sempre hi ha tens les despeses d'anul·lació i tots els tràmits que pot garantir una agència de viatges".

En aquest sentit, Martí ha insistit a pensar en la previsió, per no estar tan sotmesos a la decisió de la Junta Electoral. "Escombro cap a casa: si el viatge es contracata amb agència de viatges, els tràmits seran més fàcils i documentats". En cas de no haver contractat cap assegurança de cancel·lació, el retorn dels diners dependrà de les clàusules que tingui cada bitllet que la persona ha contractat.

"No tenim constància que hagin denegat les al·legacions en casos semblants", ha dit Martí. "Les al·legacions han tingut sempre prou pes, no han acabat de llançar unes vacances per la borda".

Entrevista a Joan Botella, catedràtic de ciències polítiques de la UAB

0:00 / 0:00

Entrevista a Jordi Martí, president de l'Associació d'Agències de Viatges Especialitzades

0:00 / 0:00

Més actualitat

POLÍTICA

"La pujada de PP i Vox a les eleccions municipals es pot llegir en clau d'eleccions generals"

Resultats de les eleccions municipals de Barcelona del 28 M

Àngels Pont, directora general del GESOP, creu que els resultats d'aquests comicis "han configurat un marc mental diferent per les eleccions generals del desembre"

29 maig 2023

Redacció