En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Veus correcta l'aprovació de la llei de seguretat ciutadana? Coscubiela: "Majoria absoluta és arma de destrucció massiva"

Aquesta setmana us preguntem, Creus que és correcta l'aprovació de la llei de seguretat ciutadana? Aquesta setmana, des de l'espai El Pitjor del pitjor, dins…

15 desembre 2014

Redacció

Comparteix
Aquesta setmana us preguntem, Creus que és correcta l'aprovació de la llei de seguretat ciutadana?
Aquesta setmana, des de l'espai El Pitjor del pitjor, dins el programa Fórmula Estel de Ràdio Estel, parlem de la Llei de Seguretat Ciutadana, aprovada la setmana passada al Congrés dels Diputats i coneguda popularment com la “Llei Mordassa”. La nova normativa tira endavant amb l’únic suport del Partit Popular. Dins el nostre seguiment, el diputat al Congrés dels Diputats per Iniciativa Joan Coscubiela, adscrit al grup Parlamentari de l’Esquerra Plural, ha definit aquest dijous l’aprovació d’aquesta normativa com “l'intent de fer una societat on es vol una majoria silenciosa i unes minories silenciades”. En aquest sentit, ha aclarit que la democràcia no es basa només en les eleccions, sinó que implica l’existència de contrapesos i contrapoders, i ha afegit que, “perquè hi siguin, és imprescindible que la societat civil tingui capacitat de mobilització i que no es restringeixin els seus drets bàsics, entre ells el de manifestació i llibertat d’expressió”.
 
El diputat ecosocialista ha incidit en la importància que el proper dissabte la ciutadania es mobilitzi “en forma de resistència cívica”, perquè és una manera d’intentar “evitar l’aplicació de la normativa”. També ha avisat que la prohibició de filmar les actuacions dels cossos i forces de seguretat, un dels preceptes d’aquesta llei, “impedirà detectar abusos, que no sempre es produeixen, però quan sigui el cas s’ha de poder saber”. Abans d’acomiadar-se, amb el compromís que els partits de l’oposició derogaran aquesta normativa i moltes d’altres que el PP ha tirat endavant valent-se de la seva majoria absoluta, ha volgut advertir a la ciutadania que “cada vegada que atorga una majoria absoluta, està atorgant una arma de destrucció massiva”.
Es pot escoltar aquí (des del minut 31'30") tota l'entrevista a Joan Coscubiela.
D'altra banda, el portaveu de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a Sabadell, Albert Jiménez, ha explicat aquest dimecres que la Llei de Seguretat Ciutadana “impedeix que la protesta sigui visible o que ni tan sols existeixi”. Amb l’objectiu d’entendre com es materialitzarà la Llei de Seguretat Ciutadana i com afectarà la tasca dels moviments socials, Albert Jiménez ha criticat la popularment coneguda amb el nom de “Llei Mordassa”, que preveu multes de fins a 30.000 euros per les persones que intentin impedir a una autoritat l’execució de resolucions administratives o judicials, que és en essència com procedeix la PAH quan vol evitar un desnonament. 
El portaveu de la plataforma ha afirmat que els seus activistes no podran fer front a aquestes sancions, alhora que ha recordat que “recórrer-les serà una tasca impossible” si tenim en compte que només les taxes judicials necessàries poden pujar fins a 2.500 euros. Jiménez ha dit que “precisament la gent més abocada a la protesta és la qui està patint en major mesura els efectes de la crisi i no té recursos per assumir aquestes multes ni tampoc per a poder-les recórrer”. En síntesi, considera que aquesta llei és “perillosa”, perquè “criminalitza, reprimeix i impedeix que la protesta sigui visible o que ni tan sols existeixi”.
 
Com a reflexió final, el portaveu de la PAH Sabadell ha avisat que “el govern està jugant amb foc”, perquè si aquesta normativa “equipara la resistència pacífica amb la resistència activa, se li està dient a la gent que feia resistència pacifica que a partir d’ara se’l tractarà com si l’estigués fent activa, amb les conseqüències que això pot comportar”.
Es pot escoltar aquí (des del minut 34'30") tota l'entrevista a Albert Jiménez.
El diputat del PP Sergio Santamaría defensa la llei
Aquest dimarts, hem parlat amb Sergio Santamaría, diputat del Partit Popular al Parlament, que ha presentat la nova Llei de Seguretat Ciutadana com una “actualizació” de la llei Corcuera: “La llei tipifica conductes que desgraciadament s’han vingut produint i que no eren objecte de cap tipus de sanció, com les manifestacions a les portes del Congrés o el Parlament de Catalunya”. Partint d'aquest exemple, Santamaria ha afegit que, “tenint en compte que el recurs penal és l’últim que hem de fer servir, s’han tipificat aquestes conductes perquè siguin objectes de sanció administrativa”.
La llei preveu sancions molt altes, com 600.000 euros per manifestar-se en les immediacions d’una central nuclear: “A un ciutadà normal i corrent no se l’imposarà una sanció d’aquest import”, ha aclarit Santamaria. El diputat popular, a més, ha explicat que “està prevista per a casos molt especials, i no cal alarmar-se perquè les quanties continuen sent les mateixes i els màxims habitualment no es produiran”.
Dilluns l’advocat penalista Jorge Navarro parlava d’un estat “repressor” i “autoritari”. El diputat del Partit Popular ha contestat assegurant que “qui vulgui catalogar aquest tipus de legislació com ‘repressora’ o ‘llei mordassa’ està en el seu dret, però es fa demagògia perquè la missió i responsabilitat d’un govern és donar resposta a situacions que no tenen aixopluc legal”, i ha conclòs que les crítiques són "sense raó, ja que la legislació pretén garantir la seguretat de la ciutadania”. Es por escoltar aquí tota l'entrevista a Sergio Santamaría (des del minut 34'50").
L’advocat Jorge Navarro afirma que la nova Llei de Seguretat Ciutadana és pròpia “d’un Estat repressor”

Jorge Navarro, advocat penalista i diputat de la Junta de Govern del Col·legi d’Advocats de Barcelona, va dir dilluns que el nou text, més que un límit a les llibertats individuals, “suposa un límit de les llibertats essencials”, en el sentit que “atempta contra la llibertat d’expressió i la llibertat de reunió”, ja que “qualsevol tipus de manifestació és sancionable”. L’advocat ha afirmat que l’aprovació d’aquesta regulació és “pròpia d’un Estat repressor que vol controlar els ciutadans perquè les coses siguin d’una determinada manera”. Sobre això, ha conclòs que l’Estat “el que ha de fer és garantir els drets i les llibertats i no reprimir-les".

Es por escoltar aquí tota l'entrevista a Jorge Navarro (des del minut 30'00").

Més actualitat

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció

ABUSOS SEXUALS

La justícia investiga un professor de l'Institut Torredembarra per assetjar sexualment a una alumna de batxillerat

Foto de recurs de l'Institut Torredembarra. Font: Ajuntament de Torredembarra

Fonts properes al cas expliquen a Ràdio Estel que la justícia ha imposat una ordre d'allunyament contra el professor de l'Institut Torredembarra

13 juny 2024

Redacció

AUDIOS

L'Ajuntament de Barcelona no respon la petició d'informació sobre l'exhibició de Fórmula 1 al centre de la ciutat

exhibició fórmula 1 barcelona

El Síndic de Greuges de Barcelona lamenta la falta de resposta del govern de Jaume Collboni

12 juny 2024

Redacció