En directe

Sense distància

ABUSOS SEXUALS

Vicki Bernadet: "Les víctimes ja no s'haurien d'haver vist obligades a ajuntar-se per fer una carta"

Des de la fundació Vicky Bernadet donen suport a totes les institucions que volen reconduir la situació i asseguren que "els Jesuïtes tenen intenció de fer-ho"

23 maig 2023

Redacció

Comparteix

Vicki Bernadet considera que les víctimes dels abusos que hauria comès el jesuïta Francesc Peris durant els anys 70 "no s'haurien d'haver vist obligades a unir-se per publicar una carta per demanar una condemna pública dels fets".

Vicki Bernadet, fundadora de la Fundació Vicki Bernadet contra l'abús sexual infantil i Creu de Sant Jordi 2023, als estudis de Ràdio Estel
Vicki Bernadet, fundadora de la Fundació Vicki Bernadet contra l'abús sexual infantil i Creu de Sant Jordi 2023, als estudis de Ràdio Estel

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Bernadet, supervivent d'abusos infantils i impulsora de la fundació Vicki Bernadet, ha afegit que "les víctimes s'han de sentir molt malament si no poden passar pàgina perquè, per una banda, la prescripció és injusta, ja que no dona les mateixes oportunitats perquè uns poden denunciar i altres no". Segons Bernadet, les víctimes "es troben que ni poden denunciar ni creuen que han rebut la restitució suficient per part de les institucions".

"La prescripció [dels delictes d'abús sexual infantil] és injusta, ja que no dona les mateixes oportunitats"

La impulsora de la fundació que lluita contra els abusos infantils ha apostat per llançar el missatge que "sigui on sigui el lloc on ha passat i faci els anys que faci, les víctimes han de tenir l'oportunitat de sentir-se reparades".

Bernadet també ha apuntat que la resposta de la Companyia de Jesús està bé i que "han de fer tots els passos que es comprometen a fer". D'altra banda, Bernadet també ha detallat que des de la fundació donen "suport a totes les institucions que volen intentar reconduir aquestes situacions" i ha assegurat que amb els mateixos Jesuïtes "col·laboren a l'Espacio Seguro per poder treballar conjuntament i pressionar perquè les coses es facin bé". Amb tot, Bernadet ha indicat que "per part dels Jesuïtes hi ha intenció de reconstituir la situació".

Entrevista a Vicki Bernadet, fundadora de la fundació Vicki Bernadet contra l'abús sexual infantil

0:00 / 0:00

LA RESPOSTA DELS JESUÏTES, A RÀDIO ESTEL

Per part dels Jesuïtes condemnen tot el que ha passat, estan revisant les actuacions que han fet i expliquen que els interessa "no solament revisar el passat, sinó també promoure el futur". Ho ha dit el delegat dels Jesuïtes a Catalunya, Enric Puiggròs, en una entrevista l'Estel Migdia, on també ha recalcat que estan iniciant un procés d'investigació d'aquests nous casos però que no es pot confondre el procés canònic amb un procés privat.

“Estem prenent les mesures de les quals disposem en aquests moments, que són les internes de la congregació” 

Qui també s'ha pronunciat a Ràdio Estel és Jordi Nomdedeu, un dels firmants de la carta enviada als Jesuïtes i un dels exalumnes que va coincidir amb Francesc Peris, que creu que els fets són prou greus com per tractar-los només de portes endins i per la via del dret canònic. Per tant, consideren la resposta del centre “insuficient” perquè no atenen a les respostes que demanen.  

"Creiem que és molt important que aquest cas acabi a la justícia ordinària. Perquè creiem que hi ha una justícia i ha de ser la mateixa per a tots"

El delegat dels Jesuïtes a Catalunya també ha explicat la relació que manté Francesc Peris amb els Jesuïtes: "és membre de la congregació" i ha especificat "que s'està recuperant d'una malaltia".

Entrevista a Jordi Nomdedeu, un dels firmants de la carta enviada als Jesuïtes, i a Enric Puiggròs, delegat dels Jesuïtes a Catalunya

0:00 / 0:00

Més actualitat

Les vacances escolars són un risc per als infants que no tenen hàbit de lectura a casa

Alumnes d'Artés amb el llibre 'La revolta dels burots'

Ho diu Marta López, directora del programa de lectura Lecxit, de la Fundació Bofill, qui assegura que "usar una pantalla i no ser lector no té una relació directa"

6 juny 2023

Redacció

"No crec que cap canvi de govern aturi o no posi en marxa la llei de l’oblit oncològic"

Mostra mèdica

L'Associació contra el Càncer a Barcelona remarca que moltes empreses no adeqüen la reincorporació progressiva a la feina de una persona que ha superat un càncer

5 juny 2023

Redacció

Santi Rodríguez: "El PSC, a part de tenir la presidència del Parlament, hauria de tenir alguna cosa més"

El secretari general del Partit Popular de Catalunya diu que totes aquelles persones de Ciutadans que deixin el partit i vulguin sumar-se al projecte del PP “tenen la porta oberta”

2 juny 2023

Redacció