En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

“Vivim en un desgovern, i ho estem patint tots els ciutadans”

Les diferències que s'arrossegaven fa dies entre els dos socis de govern pel pla de desescalada de les mesures anti-Covid van esclatar aquest dimecres passat.…

19 novembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix

Les diferències que s'arrossegaven fa dies entre els dos socis de govern pel pla de desescalada de les mesures anti-Covid van esclatar aquest dimecres passat. El motiu han estat les filtracions que hi ha hagut sobre el pla de desescalada. Els representants d'Esquerra Republicana van marxar fins i tot d'una reunió de seguiment de la pandèmia. Els republicans van atribuir a Junts per Catalunya aquestes filtracions i val voler fer palès el seu malestar aixecant-se de la taula. JxCat, però, va negar que en sigui el responsable, alhora que va treure importància a la polèmica per atribuir l'actitud d'Esquerra a nervis preelectorals. Aquest dijous, en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, l'advocat i exdiputat al Congrés Toni Picó ha fet una anàlisi del moment polític actual.
Quina valoració fa vostè del que ha passat en les últimes hores, amb aquestes disputes internes i enfrontaments públics dins del govern català, amb acusacions sobre filtracions i greus discrepàncies internes sobre les mesures per frenar el Covid?

Podem començar per la part positiva. Les declaracions fetes aquest dijous per Pere Aragonés són un bon senyal, perquè ha fet autocrítica, i ha expressat que, d’alguna manera, ha après dels errors. Sempre és bo que es faci aquesta autocrítica. Però tot plegat és un exemple més de descoordinació entre les forces que governen Catalunya, i tot ha estat en clau electoral. Veritablement calen eleccions per preguntar al ciutadans quin govern volen. No és el millor moment per tenir dirigint Catalunya dues forces que no s’entenen, i encara més amb totes les circumstàncies que porta la pandèmia. Per a un moment com l'actual, no és el millor tenir un govern provisional, amb tanta discrepància. A més, aquesta és una confrontació que no crec que sigui gaire positiva electoralment.

Com es pot explicar, si és que hi ha hagut descontrol, que se li hagi anat de les mans la situació al vicepresident Pere Aragonès i als dos partits de la coalició?

No te cap explicació, a banda del context, que és electoral. Recordem que les eleccions ja es podien haver celebrat, segons va dir Quim Torra ara fa un any. Com que no s’han produït, ha continuat el desgovern sense tenir una continuïtat política clara. I al final, ho estem patint tot els ciutadans. Estem veient els temes dels autònoms, i també l’ajuda al sector cultural que finalment no s’ha produït. Tot plegat és per motius electorals, per no haver convocat eleccions quan tocava. Els catalans hem de tenir present tot això de cara a les properes eleccions.
Ara el govern ha anunciat unes mesures que, com a mínim, semblen més clares i amb uns terminis marcats en funció de l’evolució de la pandèmia. Això ajudarà a refer els ponts malmesos, no només en el si del govern sinó entre la societat catalana?

És que tinc la impressió que estem en una situació preelectoral fa mesos. Les forces polítiques haurien de tenir clar, per sobre de tot, el be comú. I amb una situació tan crítica com la que estem vivint, amb la pandèmia, encara més. Crec que s’ha de reclamar responsabilitat als nostres governants.

El que està passant ara a nivell polític a Catalunya és conseqüència d’una crisi de lideratges i de valors que arrosseguem des de fa uns anys?

Estic sentit que tenim una crisi de lideratge des de fa deu anys. Potser fa molt que dura la crisi de lideratge.

Es pot escoltar AQUÍ el prorama El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 19 de novembre.

Més actualitat

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció