En directe

Fabricació Pròpia

POLÍTICA

“Vivim en un desgovern, i ho estem patint tots els ciutadans”

Les diferències que s'arrossegaven fa dies entre els dos socis de govern pel pla de desescalada de les mesures anti-Covid van esclatar aquest dimecres passat.…

19 novembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix

Les diferències que s'arrossegaven fa dies entre els dos socis de govern pel pla de desescalada de les mesures anti-Covid van esclatar aquest dimecres passat. El motiu han estat les filtracions que hi ha hagut sobre el pla de desescalada. Els representants d'Esquerra Republicana van marxar fins i tot d'una reunió de seguiment de la pandèmia. Els republicans van atribuir a Junts per Catalunya aquestes filtracions i val voler fer palès el seu malestar aixecant-se de la taula. JxCat, però, va negar que en sigui el responsable, alhora que va treure importància a la polèmica per atribuir l'actitud d'Esquerra a nervis preelectorals. Aquest dijous, en el programa El Mirador de l’actualitat de Ràdio Estel, l'advocat i exdiputat al Congrés Toni Picó ha fet una anàlisi del moment polític actual.
Quina valoració fa vostè del que ha passat en les últimes hores, amb aquestes disputes internes i enfrontaments públics dins del govern català, amb acusacions sobre filtracions i greus discrepàncies internes sobre les mesures per frenar el Covid?

Podem començar per la part positiva. Les declaracions fetes aquest dijous per Pere Aragonés són un bon senyal, perquè ha fet autocrítica, i ha expressat que, d’alguna manera, ha après dels errors. Sempre és bo que es faci aquesta autocrítica. Però tot plegat és un exemple més de descoordinació entre les forces que governen Catalunya, i tot ha estat en clau electoral. Veritablement calen eleccions per preguntar al ciutadans quin govern volen. No és el millor moment per tenir dirigint Catalunya dues forces que no s’entenen, i encara més amb totes les circumstàncies que porta la pandèmia. Per a un moment com l'actual, no és el millor tenir un govern provisional, amb tanta discrepància. A més, aquesta és una confrontació que no crec que sigui gaire positiva electoralment.

Com es pot explicar, si és que hi ha hagut descontrol, que se li hagi anat de les mans la situació al vicepresident Pere Aragonès i als dos partits de la coalició?

No te cap explicació, a banda del context, que és electoral. Recordem que les eleccions ja es podien haver celebrat, segons va dir Quim Torra ara fa un any. Com que no s’han produït, ha continuat el desgovern sense tenir una continuïtat política clara. I al final, ho estem patint tot els ciutadans. Estem veient els temes dels autònoms, i també l’ajuda al sector cultural que finalment no s’ha produït. Tot plegat és per motius electorals, per no haver convocat eleccions quan tocava. Els catalans hem de tenir present tot això de cara a les properes eleccions.
Ara el govern ha anunciat unes mesures que, com a mínim, semblen més clares i amb uns terminis marcats en funció de l’evolució de la pandèmia. Això ajudarà a refer els ponts malmesos, no només en el si del govern sinó entre la societat catalana?

És que tinc la impressió que estem en una situació preelectoral fa mesos. Les forces polítiques haurien de tenir clar, per sobre de tot, el be comú. I amb una situació tan crítica com la que estem vivint, amb la pandèmia, encara més. Crec que s’ha de reclamar responsabilitat als nostres governants.

El que està passant ara a nivell polític a Catalunya és conseqüència d’una crisi de lideratges i de valors que arrosseguem des de fa uns anys?

Estic sentit que tenim una crisi de lideratge des de fa deu anys. Potser fa molt que dura la crisi de lideratge.

Es pot escoltar AQUÍ el prorama El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 19 de novembre.

Més actualitat

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció

POLÍTICA

Jordi Coronas (ERC): "Ara mateix no contemplem l'escenari de formar un tripartit d'esquerres a Barcelona"

El portaveu adjunt d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona assegura en una entrevista a Ràdio Estel que l'acord de pressupostos a Barcelona fa estirar el model del PSC cap al model republicà

21 febrer 2024

Redacció