En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"Vivim en una societat bastant intolerant amb les diferències"

Arcadi Oliveres, economista i activista social, Robert Manrique, membre de l'Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme i assessor de víctimes, i Tica Font, col·laboradora del…

6 maig 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Arcadi Oliveres, economista i activista social, Robert Manrique, membre de l'Associació Catalana de Víctimes del Terrorisme i assessor de víctimes, i Tica Font, col·laboradora del Centre Delàs i de Justícia i Pau, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, la dura realitat del terrorisme sense fronteres, que s’ha tornat a fer present aquests dies sobretot amb la matança del Diumenge de Pasqua a Sri Lanka i torna a estar entre les prioritats del món en forma de màxima preocupació, a partir de fets que mostren també una dinàmica d’acció mortal i revenges. Font ha destacat que "és difícil interpretar l'atemptat de Sri Lanka" i que "el problema que tenim en la nostra societat actual en general és que, si en l'època de la Guerra Freda el conflicte mundial era de caràcter ideològic i econòmic, ara les conflictivitats entre les societat es donen, quan això decau, en dos pols: l'identitari i el de la diversitat". En aquesta línia, ha afegit que "estem en un món global marcat per la dificultat d'acceptar viure en diversitats, perquè no estem en móns monolítics i costa acceptar aquesta pluralitat". Igualment Tica Font ha conclòs que, "en un món en què tots els col·lectius reivindiquen les seves identitats, vivim en una societat és bastant intolerant amb les diferències, i les que és es visibilitzen són les de caràcter religiós o ètnics".
Sobre la possibilitat d'una acció mundial antiterrorista, la col·laboradora del Centre Delàs ha assegurat que, "si busquem respostes internacionals, sempre acabarem amb solucions de caràcter policial, que no s'han de menyspreear, però provoca connexions d'informació a través d'ordinadors". Finalment, ha lamentat que "el comportament dels polítics en les campanyes electorals, molt crispades al nostre país, per exemple, fa que una població sempre vulnerable pugui veure com s'alimenten alguns radicalismes que es mostren sovint de forma violenta". Ha expressat el seu desig que "les legislacions no vagin contra la diversitat o l'accpetació perquè, a més, la diversitat serà cada vegada més gran, quan la tendència dels estats és a aplicar elements constitucionals que refermen una identitat de qualsevol tipus per sobre de les altres".
Oliveres ha comentat, per la seva banda, que "Sri Lanka ha estat un país farcit constantment d'atemptats", i ha atribuït el problema del país "al colonialisme britànic, que voler seguir conreant el te, que els interessava, i van introduir-hi l'ètnia dels tàmils, procedent del sud de l'Índia, per generar conflicte". Encara que ha reconegut que "la situació d'ara no és la mateixa que unes dècades enrere, no s'ha evolucionat gaire a l'hora de buscar solucions davant el terrorisme". Ha conclòs que "allò que cal és buscar les raons o l'origen", i ha posat l'exemple de "França, que va practicar terrorisme d'estat matant milers d'algerians que volien la independència del seu país i que va venjar-se de l'atempat del novembre de 2015 a París, que va fer més d'un centenar de morts, matant poc després anb el seu exèrcit 1.500 persones a Síria".
Manrique, en un altre moment, ha dit que, "en nom d'unes suposades idees o motivacions racials o ètniques, hi ha gent que es creu amb el dret d'eliminar la vida als altres". Ha recordat, a més, que "totes les idees es poden defensant dialogant, escoltant i parlant, però no es poden utilitzar mecanismes violents que destapen una voluntat d'imposar aquella ideologia". L'assessor de víctimes ha explicat que "la primera ministra de Nova Zelanda va prohibir, després de l'últim atemptat, que es digués el nom del terrorista", i ha lamentat que "ens assabentem de moltes coses d'aquella massacre en un país que són les nostres antípodes geogràfiques i no sapiguem gairebé res dels nombrosos crims i atemptats a Síria, per exemple".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 6 de maig.

Des que un comando de suïcides islamistes va atemptar ara fa uns dies en diverses esglésies i hotels de Sri Lanka, amb un balanç de 260 morts (després d’una correcció a la baixa) i 500 ferits, la comunitat musulmana s’ha afanyat a consolar les víctimes i solidaritzar-s’hi, alhora que mostra por a possibles represàlies. La preocupació pel terrorisme d’inspiració islamista, com també per altres focus com els de l’extrema dreta que havia actuat ara fa poques setmanes a Nova Zelanda contra musulmans, presenta igualment altres focus, sobretot després de la derrota d’Estat Islàmic als territoris que controlava a Síria.El cristianisme, dins de tot aquest difícil panorama, continua sent la religió més perseguida, alhora que es demostra de manera creixent que la perversió del terrorisme no és una qüestió religiosa, sinó sovint d’utilització d’una creença equivocadament i per fer mal.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció