Tomàs Pérez Porcuna, metge de l’equip de seguiment Covid a l’assistència primària del Vallès Occidental, i Josep Vila Abelló, fundador del Grup Sènior del Col·legi d’Economistes de Catalunya, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, la revisió a la baixa, des del mateix dia, de les mesures restrictives per frenar l’expansió del Covid. La reobertura dels centres comercials i els establiments de més de 400 metres quadrats, amb limitació d'aforament, és la principal novetat. Tots dos han coincidit en la idea que es tracta d'una prova de foc en un moment de cruïlla especialment important. El perill de la soca britànica, com també de la sud-africana i la brasilera, continua present i provoca incerteses sobre el que pot ser l’evolució de la pandèmia les properes setmanes a Catalunya. Pérez Porcuna ha destacat que els metges "miren aquestes mesures de relaxament amb molta precaució, conscients que el problema no és només sanitari". En aquesta línia, ha recordat que "diverses estratègies són possibles, també la que s'està seguint, que és de mitigació, però també es pot treballar sobre una supressió més gran de casos i cal valorar-ne altres". El doctor ha assegurat que "aquest és un bon moment per estudiar estratègies alternatives, perquè estem en la part baixa de l'onada".
El metge de l'equip de seguiment Covid ha admès que "costa dir que estem bé quan tenim, per exemple, 25 defuncions aquest dilluns". Ha recordat que "encara s'ha de veure si, des d'aquesta vall, ens mantenim, anem cap a avall o tornem a pujar". Ha posat l'exemple de "països, entre ells Dinamarca o Austràlia, on s'ha buscat la mínima transmissió per fer després la màxima activitat possible en un procés per normalitzar molt més la vida". Ara, però, a Catalunya s'està optant per "la mitigació, anar fent, i és una altra cosa". Pérez Porcuna ha defensat que "es defineixin estratègies a mig termini, amb alternatives a aquesta mitigació". Josep Vila Abelló, per la seva banda, ha qualificat de "bona" la revisió a la baixa de les restriccions. L'economista ha explicat que "les mesures les han de prendre els mateixos ciutadans, independentment del que marquin les autoritats o els metges". En aquesta línia, ha denunciat "que els joves facin festes sense precaucions, algunes de les quals s'han descobert però segurament moltes altres no". Vila Abelló ha conclòs que, entre la societat, "hi ha un cansament".
En un altre moment, Tomàs Pérez Porcuna ha comentat que "ara ens trobem una situació com de desastre lent, perquè l'emergència ja no és tan aguda, però comencen a desvetllar-se altres problemàtiques i situacions socials complexes que fan que es vegin les costures de la societat". Sobre la vacunació, ha aclarit que "és molt important que arribi al màxim possible de persones, per la protecció individual, però requerirà segurament un gran esforç i una repetició en el temps". Ha afegit igualment que "la vacuna és una eina més, important, però no ens salvarà, perquè el problema té arrels molt més profundes, i cal entendre que les respostes han de ser globals, no només sanitàries".
El metge ha recordat que "hi ha d'haver una capacitat de diàleg entre gestors sanitaris i la població per aconseguir donar resposta efectiva a tots els nivells". Ha conclòs que "aquest és el moment clau per donar la millor resposta sanitària al Covid". Tomàs Pérez Porcuna ha destacat que "un dels petits errors és que ens hem centrat en els llits de les Unitats de Cures Intensives, quan l'UCI és, dins l'epidèmia, el porter de l'equip". I seguint amb aquest símil, ha recordat que "hi ha tot un sistema d'atenció primària que cal potenciar perquè és imprescindible (centrecampistes i davanters), juntament amb el treball per aïllar els casos amb risc". Ha defensat finalment "les mesures socials per potenciar aquest control, facilitant que molta gent pugui quedar-se a casa, o en un altre lloc davant el risc d'emmalaltir, i moltes altres".
Recordem que, pel que fa a la mobilitat, es manté des de l'1 de març el confinament comarcal i continua vigent el toc de queda, de 10 de la nit a 6 del matí. Estem en una fase de la pandèmia on són més freqüents els dubtes i les diferències dins les autoritats sanitàries, també el Procicat. Per tant, caldrà que tota la societat sigui ben conscient de la importància de no relaxar-se i de mantenir la màxima prudència. Es podrà veure els propers dies si aquesta reobertura de centres comercials i establiments té algun efecte o no.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 1 de març
Més actualitat
ECONOMIA I FINANCES
MEDI AMBIENT
SOCIETAT
El geògraf Luis del Romero alerta que l’aeroport del Prat és una zona inundable: “és una bogeria ampliar-lo"
Una setmana després del temporal DANA que ha castigat València, l’expert avisa que cal renaturalitzar i reubicar els espais més crítics perquè no s’hi torni a construir
7 novembre 2024
Redacció,