En directe

Cocodril Club

SOCIETAT

"Vivim una crisi constitucional i la Junta Electoral n'és exemple"

Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, Toni Picó, advocat i exdiputat d’Unió, i Teresa Carreras, membre de la Junta…

25 març 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Joan Lluís Pérez Francesch, professor de Dret Constitucional a la Universitat Autònoma, Toni Picó, advocat i exdiputat d’Unió, i Teresa Carreras, membre de la Junta de l’Associació de Periodistes Europeus a Catalunya, han analitzat aquest dilluns, des del programa El Mirador de l'actualitat, tot el que és la complexitat d’aquest proper cicle electoral, a partir de la neutralitat de les institucions i els poders públics i des de la necessària neteja i transparència a l’hora d’oferir propostes i missatges. Pérez Francesch ha comentat que "hi ha una Espanya oficial i una altra real", i ha lamentat que "alguns vulguin fer creure que aquí no passa res, perquè una de les coses que estan passant és una mena de gust per la repressió, cosa especialment preocupant". El professor de l'Autònoma, a més, ha destacat que "vivim una crisi constitucional de la qual l'actuació de la Junta Electoral és un exemple perquè, en un context normal, ningú no n'hauria dit res". Ha apuntat igualment que "no és el mateix la neutralitat que el principi d'igualtat d'oportunitats dins un procés electoral".
Toni Picó, per la seva banda, ha assegurat que el que està passant en relació amb la simbologia i els llaços en edificis institucionals "és un debat estèril, també tenint en compte que allò que diu el síndic de greuges ve a ser el mateix que allò que considerava la Junta Electoral". I Teresa Carreras ha destacat que "la situació que vivim ara a Catalunya, amb el judici del procés, ens mostra dos mons diferents: el de l'edifici del Tribunal Suprem i el de la justícia i la societat en general". En aquesta línia, ha afegit que "encara no hi ha hagut una transició democràtica en el món de la justícia" i que "els espais públics no necessàriament han de ser neutrals". La periodista ha dit que "s'ha d'anar a l'arrel del problema, que és el fet que una majoria de la societat catalana vol que els dirigents en presó preventiva estiguin al carrer". Mentrestant, ha qualificat el que passa de dinàmica que consisteix a "jugar al gat i la rata".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 25 de març.

El paper de la Junta Electoral ha estat present en el debat públic a partir de la consideració que els llaços grocs, les banderes estelades o determinades pancartes demanant “llibertat per als presos polítics” són “símbols partidistes”. La frontera entre els missatges “partidistes” i “transversals”, encara que siguin compartits per algunes forces polítiques i no pas totes, sovint és poc clara o fins i tot confusa. La Junta Electoral és un organisme independent, previst per la llei vigent a Catalunya i a Espanya, que ha de vetllar per un procés electoral en igualtat de condicions per a tots els partits polítics i candidats. Està presidit per un jutge i té, a més, la missió de resoldre diferències i conflictes a l’hora d’interpretar la normativa. Tenim ara, a més, una successió de dues convocatòries electorals, la del 28 d’abril per elegir el Congrés i el Senat, i la del 26 de maig per als Ajuntaments i el Parlament Europeu. Quin desenllaç pot tenir aquesta polèmica, després de la querella anunciada per Quim Torra contra la Junta Electoral per prevaricació i la d’aquest organisme contra el president de la Generalitat per desobediència?

Més actualitat

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció