En directe

La Missa de cada dia

PROGRAMES

"Vox va contra la Constitució quan proposa suspendre autonomies"

Ivan González, economista i màster en Economia Social, Lluís Batlló, advocat penalista, Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, i Eugenio Narbaiza, analista polític…

27 desembre 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Ivan González, economista i màster en Economia Social, Lluís Batlló, advocat penalista, Xavier Torrens, professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona, i Eugenio Narbaiza, analista polític resident a Andalusia, han analitzat aquest dijous, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', la situació política a Espanya en el final d’un any marcat pel conflicte a Catalunya i per noves sacsejades, l’última especialment a Andalusia, on les eleccions del 3 de desembre han alterat notablement l’escenari, amb la irrupció de Vox, la pujada de Ciutadans i la forta baixada del PSOE. Torrens ha defensat "que Vox quedi exclosa de la Mesa del Parlament", cosa que finalment no s'ha produït perquè hi ha entrat, però "sobretot de qualsevol acord de governabilitat". El professor de la Universitat de Barcelona ha explicat que "és un partit d'ultradreta contrari a la Constitució i als valors de la democràcia en alguns dels 100 punts del seu programa, per exemple quan demana anul·lar qualsevol llei contra la violència de gènere o suspendre comunitats autònomes, entre elles la de Catalunya"
En aquesta línia, Xavier Torrens ha afegit que "els extremismes no són bons, i creixen també a causa dels errors d'altres partits, i en aquest cas hi ha responsabilitats del PP, de Ciutadans i del PSOE". Igualment ha apel·lat a la responsabilitat de països com ara Alemanya, on la ultradreta "queda aïllada" amb pactes transversals. Per la seva banda, Lluís Batlló ha comentat que el nou escenari andalús "és una realitat que els partits han d'assumir", mentre que Ivan González ha destacat que "Vox representa un vot de protesta que haurà de suavitzar-se" quan aterri en la realitat. Finalment, l'analista Eugenio Narbaiza, que viu a Andalusia, s'ha mostrat convençut que "Juan Manuel Moreno, del PP, serà el nou president de la Junta d'Andalusia, perquè la nova presidenta del Parlament, Marta Bosquet, elegida aquest mateix dijous, té la potestat de proposar candidat a la investidura, i els suports són els que són".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 27 de desembre.
S’ha constituït aquest matí el Parlament andalús, amb la posada en escena del nou pacte entre PP i Ciutadans i el més que probable acord d’investidura i governabilitat amb la participació de Vox. La incidència d’aquest procés polític, amb el debat d’investidura previsiblement al gener (que serà declarat mes hàbil), en el panorama general és un fet també. El govern de Pedro Sánchez segueix pendent de presentar els pressupostos també el mes vinent, sense majoria assegurada, i amb el conflicte de Catalunya ben viu, malgrat els contactes de la setmana passada entre els presidents català i espanyol a Barcelona.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció