En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Xavier Badia: "Les persones no ens fem càrrec de com és d'important el nostre paper en el procès de reinserció"

Dissabte passat va tenir lloc a la Sala Pompeia de Barcelona el IV Espai Obert de Voluntariat Penitenciari. Organitzat per CEDRE i Justícia i Pau,…

9 maig 2016

@BorjaDeMaria

Comparteix
Dissabte passat va tenir lloc a la Sala Pompeia de Barcelona el IV Espai Obert de Voluntariat Penitenciari. Organitzat per CEDRE i Justícia i Pau, la sessió pretenia donar visibilitat als recursos orientats a la reinserció de les persones excarcerades tant de la xarxa pública, com privada. Hem parlat aquest dilluns amb en Xavier Badia, membre de Justícia i Pau i voluntari penitenciari. 
"En general és una situació dificil, però també depén si han fet un procès de desestiment", ha començat dient Badia. "La persona surt amb un gran estigma i amb un perfil que venen determinats per una gran inseguretat personal, falta de confiança en si mateixa, manca d'hàbits i d'autonomia", i a això cal afegir altres factos: "Si tenen addiccions, l'edat, la seva situació familiar, laboral, administrativa..."
Procès de reinserció
Segons Xavier Badia: "En general no en volem sentir a parlar gaire d'aquesta gent. Voldríem que estiguessin a la presó, i quant més temps millor. Les persones no ens fem càrrec de com és d'important el nostre paper en el procès de reinserció". El voluntari en centres penitenciaris ha insistit que la vinculació és fonamental: "El vincle és el més important: estar al costat, escoltar, no assumir cap paper. Si no té suport, sense aquest vincle la persona es queda desorientada, amb un rebuig que és a dins. La reinserció és una tasca quasi impossible". 
També es necessita la voluntat de la persona, ha recordat Badia. "En el moment en què hi ha la llibertat definitiva acaba la responsabilitat del sistema penitenciari: si la persona no ha fet passos graduals ho té molt difícil, i és on hi ha més perill de reincidència".
Escolta l'entrevista a Xavier Badia (minut 25)

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció