En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

Xavier Morlans presenta el moment de la Primera Comunió com una oportunitat "per a un primer anunci de Crist"

Les primeres comunions ha estat aquest dimarts el tema central d'una nova edició del programa L'Església no s'atura, a Ràdio Estel. El teòleg, sacerdot i…

26 maig 2015

Redacció

Comparteix
Les primeres comunions ha estat aquest dimarts el tema central d'una nova edició del programa L'Església no s'atura, a Ràdio Estel. El teòleg, sacerdot i professor Xavier Morlans ha explicat que rebre el cos de Crist per primera vegada és molt gran, i ha començat amb una vivència personal. "Vaig tenir molt clara la reconciliació, perquè vaig dir tonta a la meva germana després d'una primera confessió i, aleshores, vaig agafar la bici per tornar a confessar-me a l'església. En canvi, l'endemà, vaig quedar bloquejat en la Primera Comunió perquè no m'havia indicat ningú explícitament que parlés amb Jesús", ha explicat.
Morlans ha assegurat que "no hi pot haver catequesi si no hi ha hagut primer anunci, el kerigma", ja que els catòlics "han oblidat aquella acció pastoral prèvia perquè el nen estableixi la primera fe que Sant Joan defineix com un vincle afectiu i emocional". En aquesta línia, ha afegit que "una cosa és la fe que creiem, recollida en el Credo, i una altra més important és la necessitat de sustentar-la amb confiança en una persona". El prevere ha destacat la importància de "la febre purificadora que va arribar després del Concili Vaticà II, després del nacionalcatolicisme que vinculava els vistosos i llargs vestits de Primera Comunió a la dimensió pública d'un règim" i d'un model de societat.
D'altra banda, Xavier Morlans ha dit també que "els sagraments catòlics de la iniciació cristiana han encaixat molt bé en el que són els rituals de pas, molt presents antropològicament en la nostra cultura, quan les persones es fan grans, assumeixen certes responsabilitats...". En aquest sentit, ha aclarit que "cal ser exigents en el fons de la Primera Comunió i tolerants en les formes, més o menys vistoses, sempre que no siguin excessivaments ostentoses". I ha situat tot això "en el context d'un pare o una mare que abaixen el cap, quan comencen a dinar a la taula, i donen gràcies a Déu pel  menjar, un fet que és el  primer anunci, l'evangelització més important". Ara, però, ha arribat "una onada de generacions de pares i mares que no han ensenyat els seus fills a resar", ha conclòs Morlans.
Finalment, Morlans ha fet una crida als responsables de la preparació per a la Primera Comunió perque facin el procés "molt atractiu per als pares del nen o nena, per exemple convocant-los un dia i oferint-los un  smartbox, sense pressuposar que són cristians". I en relació amb les situacions de moltes famílies, ha recordat que "molts pares i mares no creuen que en un tros de pa i hi ha Jesús ressuscitat, senzillament perquè no els ho ha ensenyat ningú, i aquí cal proposar sense imposar amb una autèntica conversió pastoral, com diu el Papa Francesc".
Es pot escoltar aquí tota la conversa amb Xavier Morlans.

Més actualitat

Trànsit preveu una sortida complicada "entre les sis i les nou de la nit"

Trànsit a una de les sortides de Barcelona

Ramon Lamiel, director del Servei Català de Trànsit, recomana "anticipar la sortida o fer-la en altres hores"

23 juny 2022

Redacció

Mor l'arquitecte Jordi Bonet, el gran artífex de la Sagrada Família tal com la coneixem

Jordi Bonet, l'arquitecte de la Sagrada Família tal i com la coneixem, davant d'una de les façanes del temple (contrapicat)

Esteve Camps, president de la junta constructora de la Basílica, ha destacat a Ràdio Estel la dedicació en cos i ànima de Bonet, "una dedicació arquitectònica i ideològica"

21 juny 2022

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua reparteix aigua en hores de ple sol

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigual del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ho han denunciat a Ràdio Estel l'alcalde de Vacarisses, Antoni Massana, l'alcalde de Bovera, Òscar Acero, i Anna Feliu, alcaldessa de L'Albi

20 juny 2022

Redacció