En directe

La Caravana

RÀDIO ESTEL

Xavier Morlans presenta el moment de la Primera Comunió com una oportunitat "per a un primer anunci de Crist"

Les primeres comunions ha estat aquest dimarts el tema central d'una nova edició del programa L'Església no s'atura, a Ràdio Estel. El teòleg, sacerdot i…

26 maig 2015

Redacció

Comparteix
Les primeres comunions ha estat aquest dimarts el tema central d'una nova edició del programa L'Església no s'atura, a Ràdio Estel. El teòleg, sacerdot i professor Xavier Morlans ha explicat que rebre el cos de Crist per primera vegada és molt gran, i ha començat amb una vivència personal. "Vaig tenir molt clara la reconciliació, perquè vaig dir tonta a la meva germana després d'una primera confessió i, aleshores, vaig agafar la bici per tornar a confessar-me a l'església. En canvi, l'endemà, vaig quedar bloquejat en la Primera Comunió perquè no m'havia indicat ningú explícitament que parlés amb Jesús", ha explicat.
Morlans ha assegurat que "no hi pot haver catequesi si no hi ha hagut primer anunci, el kerigma", ja que els catòlics "han oblidat aquella acció pastoral prèvia perquè el nen estableixi la primera fe que Sant Joan defineix com un vincle afectiu i emocional". En aquesta línia, ha afegit que "una cosa és la fe que creiem, recollida en el Credo, i una altra més important és la necessitat de sustentar-la amb confiança en una persona". El prevere ha destacat la importància de "la febre purificadora que va arribar després del Concili Vaticà II, després del nacionalcatolicisme que vinculava els vistosos i llargs vestits de Primera Comunió a la dimensió pública d'un règim" i d'un model de societat.
D'altra banda, Xavier Morlans ha dit també que "els sagraments catòlics de la iniciació cristiana han encaixat molt bé en el que són els rituals de pas, molt presents antropològicament en la nostra cultura, quan les persones es fan grans, assumeixen certes responsabilitats...". En aquest sentit, ha aclarit que "cal ser exigents en el fons de la Primera Comunió i tolerants en les formes, més o menys vistoses, sempre que no siguin excessivaments ostentoses". I ha situat tot això "en el context d'un pare o una mare que abaixen el cap, quan comencen a dinar a la taula, i donen gràcies a Déu pel  menjar, un fet que és el  primer anunci, l'evangelització més important". Ara, però, ha arribat "una onada de generacions de pares i mares que no han ensenyat els seus fills a resar", ha conclòs Morlans.
Finalment, Morlans ha fet una crida als responsables de la preparació per a la Primera Comunió perque facin el procés "molt atractiu per als pares del nen o nena, per exemple convocant-los un dia i oferint-los un  smartbox, sense pressuposar que són cristians". I en relació amb les situacions de moltes famílies, ha recordat que "molts pares i mares no creuen que en un tros de pa i hi ha Jesús ressuscitat, senzillament perquè no els ho ha ensenyat ningú, i aquí cal proposar sense imposar amb una autèntica conversió pastoral, com diu el Papa Francesc".
Es pot escoltar aquí tota la conversa amb Xavier Morlans.

Més actualitat

SOCIETAT

Un testimoni de l'incendi de València: "L'edifici ara és un esquelet"

L'incendi a un edifici del barri del Campanar a València | EFE Manuel Bruque

Manuel Algora és el propietari d'un laboratori situat a 50 metres del bloc calcinat, que ha deixat, almenys, 4 morts, una desena de ferits i 19 desapareguts

23 febrer 2024

Redacció

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció