En directe

Camins

POLÍTICA

Xavier Puigdollers: “Les eleccions s’han de fer el 14 de febrer”

L’advocat Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort, ha assegurat aquest dijous que “la situació derivada de l'ajornament de…

21 gener 2021

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
L’advocat Xavier Puigdollers, president de l’Associació d’Amics i Devots de Sant Ramon de Penyafort, ha assegurat aquest dijous que “la situació derivada de l'ajornament de les eleccions i els recursos judicials és insòlita" i que "pot passar de tot". En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha comentat que “cal veure si preval, per a la justícia, el dret al sufragi o el dret a conservar la salut”. Les eleccions al Parlament es mantenen per al 14 de febrer. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acceptat les mesures cautelars que li demanaven i manté, per tant, suspès el decret que les ajornava. La decisió no és encara una sentència sobre el fons de l'assumpte, però sí que té conseqüències sobre la data de les eleccions i tot el procediment. De fet, la decisió definitiva  pot arribar  un cop començada la campanya electoral, que es podria iniciar sense saber quan es faran els comicis. Pere Aragonès ha dit aquest dijous al migdia que la interlocutòria del TSJC que confirma 14 de febrer obliga els ciutadans a triar "entre dret de vot i dret a la salut". Durant l'entrevista en el programa El Mirador de l’actualitat, l’advocat Xavier Puigdollers ha analitzat tot plegat.

Quina opinió té vostè del que està passant des de divendres passat amb la data de les eleccions?

Semblava que la situació real del país no es podia complicar més i, en canvi, anem aconseguint que es compliqui cada cop una mica més. Realment es tracta d’una situació insòlita. Les eleccions es fan cada quatre anys i amb normalitat. Ara ens topem amb aquesta cosa entranya, a partir de la qual es diu que s’han de suspendre. Hi va haver un problema gairebé terminològic en el moment en què se suspenen i no s’ajornen. Sembla que la terminologia no té gaire importància però aquí podria trobar-se el moll de l’os, si el govern tenia competències per fer-ho o no.
Creu que pot passar que, el 8 de febrer en plena campanya per al 14, s’acabin ajornant les eleccions?
Podria ser perquè, com que estem vivint un fet insòlit, tot és possible. El tribunal decidirà. Segurament el que estarà valorant és si la realitat del moment invitava a aquest ajornament, si hi havia causes suficients o si teníem prou garanties per poder fer els comicis. Aquí s’ha de veure què preval, si el dret de sufragi o el de conservar la salut. Què ha fet el tribunal ara, en anular el decret del govern? Precisament en virtut del procediment judicial, hi algú que ha demanat aquestes mesures de suspensió i les han concedides.

Aquesta situació, a nivell judicial, és inèdita. Es podia haver evitat?

Sí, es podria haver evitar. Hi hauria una qüestió política d’entrada, i és que tothom sabia la situació que vivim. Estem en una situació de pandèmia, cosa que no és cap sorpresa. Hi havia un termini determinat per les eleccions, i els responsables del govern ho sabien. Tot venia marcat per la destitució del president Quim Torra en compliment de la seva inhabilitació. A partir d’aquí, s’inicia un termini determinat d’uns dies determinants per elegir nou president. I si no s’ha complert aquesta elecció, automàticament queden convocades les eleccions. De fet, no les convocava el govern, sinó que eren els terminis marcats per la inhabilitació.

Què creu vostè que seria millor per garantir que els ciutadans que vulguin votar puguin exercir el seu dret?

Jo crec que allò que és millor és que es mantingui el 14 de febrer. El fet que no hi hagi garanties també es pot preveure. Anem a treballar cada dia i teòricament tenim mesures per evitar els contagis. Si hi ha perill que d'acumulació en el moment d’anar a votar, que posin més col·legis electorals!

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 21 de gener.

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció