En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Xavier Vilanova rep l'ordenació episcopal i ja és bisbe auxiliar

La Basílica de la Sagrada Família ha acollit aquest diumenge l'ordenació episcopal de Xavier Vilanova, dos mesos i mig després que el Papa el nomenés…

20 desembre 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La Basílica de la Sagrada Família ha acollit aquest diumenge l'ordenació episcopal de Xavier Vilanova, dos mesos i mig després que el Papa el nomenés bisbe auxiliar e Barcelona. Aquest sacerdot de la Fatarella (Terra Alta), de la diòcesi de Tortosa, ha rebut el títol de bisbe titular d'Empúries (que es concedeix sempre de manera honorífica quan el prelat no és titular d'una diòcesi ordinària) en una celebració presidida pel cardenal Joan Josep Omella i amb els bisbes de Tortosa, Enric Benavent, i Vic, Romà Casanova, com a concelebants. També hi han concelebrat el cardenal Lluís Martínez Sistach, arquebisbe emèrit, els altres auxiliars Sergi Gordo i Toni Vadell, el nunci del Sant Pare a Espanya i Andorra, Bernardito Auza, i alguns preveres, sobretot de Barcelona i diòcesi d'origen del nou pastor, amb Ramon Ollé com a diaca assistent. L'ordenació s’ha desenvolupat tenint especial cura de totes les normes sanitàries vigents, amb un límit de només 500 persones en un espai que té un aforament de 3.000. Tot i l’aforament limitat, el nou bisbe ha estat ben acompanyat en una Missa on estaven convidades les primeres autoritats civils de Catalunya i també de Tortosa, així com la seva família i fidels amb entrades numerades.

“Arxidiòcesi de Barcelona, tu ets la meva família; soc tot vostre i vull desgastar-me perquè l’amor de Crist sigui conegut i ell, estimat”. Aquestes han estat les primeres paraules de Vilanova com a nou bisbe auxiliar de Barcelona. En acabar la celebració el nou pastor de l'arxidiòcesi de Barcelona ha agraït el suport de la seva família, dels preveres i bisbes i de tot el poble de Déu, però sobretot la pregaria de cara al seu nou ministeri. També ha tingut paraules especials per a la seva mare, a la qual ha agraït “el do de la vida, de la fe i de la vocació sacerdotal”. A més, Vilanova ha demanat a l’Esperit Sant que el "modeli per ser un humil servidor”, i ha recordat que “no hi ha res més gran que acollir la bellesa de l’amor de Déu”. Finament, s’ha adreçat a dues comunitats de les quals, segons les seves paraules, se sent especialment partícip. “Vull ser un més entre vosaltres”, ha dit adreçant-se als gemans més pobres. A més, als seminaristes, els ha ofert la seva pregaria “perquè siguin sants i perquè n'arribin molts més”.

Omella: “Cal que anunciïs la Paraula, de manera oportuna i inoportuna”

Joan Josep Omella s’ha mostrar igualment emocionat, satisfet per l'ordenació i proper a Xavier Vilanova. En la seva homilia, l'arquebisbe de Barcelona s’ha adreçat directament al nou bisbe i l’ha esperonat perquè "aculli amb alegria el do" que el Senyor li fa i "a ser imatge del bon pastor enmig de la comunitat”. També li ha recordat aquestes paraules de Jesús: "Qui vulgui ser important enmig de vosaltres que es faci el vostre servidor”. El cardenal ha animat el seu nou auxiliar a “anunciar la Paraula de manera oportuna i inoportuna, però sense discursos que ningú no entengui”. En un altre moment, li ha recordat  que “les dues principals tasques dels apòstols són la pregària i precisament l'anunci de la Paraula”, alhora que l'ha invitat “a la proximitat a Déu en la pregària, com també amb els preveres i els diaques i amb el poble”. Finalment Omella li ha demanat que s'ocupi "també dels qui no formin part del ramat de Déu, que també han estat confiats” al servei dels bisbes i de l'Església en general.

Ritu de l’ordenació: la bellesa dels signes

El ritual de l’ordenació ha tingut lloc com la culminació de la Litúrgia de la Paraula, tot seguint la més antiga tradició de l’Església, amb dos moments centrals, que són la imposició de mans i la solemne pregària. Cinc han estat els gestos que complementen tota la part central: dos d’interns, com són la unció del cap i el lliurament dels evangelis, i tres més que corresponen a la forma de presentar-se el bisbe, amb la imposició de l’anell episcopal, la mitra i el bàcul pastoral. El nou bisbe ha escollit com a escut la corona de la Mare de Déu de Misericòrdia, patrona de la Fatarella, el seu poble natal, acompanyada per la Creu de la Mercè i els nou estigmes de Sant Pius de Pietrelcina. També hi destaca l’emblema eucarístic amb el cep de raïm. "Perdura eternament el seu amor" (del Salm 135) és, d'altra banda, el lema escollit per al seu episcopat. Aquest dilluns, Xavier Vilanova presideix, a la basílica de la Mercè de Barcelona, la seva primera Missa com a bisbe.
Recordem que el cardenal Omella havia demanat al Papa Francesc un tercer bisbe auxiliar per a l'arxidiòcesi de Barcelona, tot just després de ser elegit, a principis de març, president de la Conferència Episcopal Espanyola. El nomenament de Xavier Vilanova es va fer públic el 6 d'octubre passat. El nou pastor, nascut a la Fatarella (Terra Alta) el 23 de setembre de 1973, va ser ordenat prevere per a la diòcesi de Tortosa el 22 de novembre de 1998. A més de diverses responsabilitats parroquials com a vicari i rector, ha estat delegat per a la Catequesi (del 2014 al 2016) i per a la Pastoral Vocacional (des del 2003), rector del Seminari de Tortosa (des de 2007 fins ara) i director espiritual del Seminari Interdiocesà de Catalunya (els últims dos anys, des del 2016). A més, des del 2018 i fins al nomenament episcopal, era rector del Seminari Interdiocesà de Catalunya (2018). És missioner de la Misericòrdia, també des del 2016, i confessor ordinari de la Comunitat d’Agustines de Sant Mateu.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció