En directe

La Caravana

SOCIETAT

Xiskya Valladares: "La situació a Nicaragua és de difícil sortida"

El col·laborador de Cristianisme i Justícia Guillermo Casasnovas, l'advocat penalista Lluís Batlló, el periodista Joan Palomés i la religiosa nicaragüenca de la Puresa de Maria Xiskya Valladares han…

3 maig 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

El col·laborador de Cristianisme i Justícia Guillermo Casasnovas, l'advocat penalista Lluís Batlló, el periodista Joan Palomés i la religiosa nicaragüenca de la Puresa de Maria Xiskya Valladares han coincidit aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, en la idea que l'actual president de Nicaragua, Daniel Ortega, ha de donar pas a un nou cicle polític, amb la dimissió o amb la convocatòria immediata d'eleccions anticipades. Palomés ha destacat que "hi ha un fenomen, que és el seguiment del que passa allà a través de les xarxes socials, un volum d'informació en Facebook o gravacions i que mostren un drama". En aquesta línia, ha assegurat que "el govern de Daniel Ortega i Rosario Morillo té els dies comptats, perquè el problema de tot plegat és que l'ideal sandinista dels anys 80, tot i les seves deficiències, ha estat totalment traït".

Casasnovas ha destacat que allò que es viu ara a Nicaragua "és una deriva autoritària des de fa molts anys, amb un govern de Daniel Ortega que ha vist posat la gota que ha fet vessar el got, però les protestes abarquen moltes més coses, per la corrupció continuada del règim i per la voluntat de concentrar el poder en la família presidencial, entre moltes altres coses". D'altra banda, el també professor d'ESADE ha recordat que, "quan Daniel Ortega va guanyar les eleccions el 2006 amb poc més del 30 per cent, va haver de pactar amb forces de dreta i liberal, i després va repetir victòria però entre moltes sospites de frau".

I per la seva banda, Xiskya Valladares ha comentat que, "si s'hagués permès que les persones es manifestessin de manera pacífica, com estaven fent, sense que la policia disparés i sense que hi hagués una massacre de 63 morts, la cosa no hauria anat a més". Ha afegit que "ara la gent només demana que se'n vagi la família Ortega del poder". La religiosa ha recordat que "la marxa enrere és momentània, com es demostra en el fet que aquest mateix dimecres hi va tornar a haver càrregues policials i repressió". D'altra banda, la coneguda com "la monja tuitaire" ha explicat que "el bisbe Silvio Báez, l'únic prelat que escriu al Twitter des de Nicaragua, ha donat la xifra de 63 víctimes, igual que la premsa del país i molts familiars" que ella té al país.

Xiskya Valladares també ha comentat que "la meitat dels morts han estat provocats pel que el govern anomena les joventuts sandinistes, a les quals l'executiu recorre per intentar frenar les protestes, i l'altra meitat aproximadament està provocada per la policia que té armes, a diferència dels altres grups". Finalment, la religiosa nicaragüenca, que viu a Palma, ha comentat que "l'Església ha apostat pel diàleg, perquè creu que és una solució, però han posat com a condició que aquestes converses serveixin per restaurar la democràcia al país, que hi hagi eleccions anticipades". De tota manera, ha aclarit que "la població no vol aquest diàleg, perquè és amb assassins, cosa que complica molt la situació de cara a una possible sortida".

En altres moments, el periodista Joan Palomés ha explicat que "hi ha una concepció a Centreamèrica que contempla un estat patrimonialista, com si fos propietat dels governants, cosa que passa a Guatemala, a Hondures i ara a Nicaragua". Guillermo Casasnovas ha destacat que, "a Nicaragua, el règim s'ha aconseguit mantenir gràcies a les subvencions de Veneçuela i del preu del petroli car que permetia els veneçolans donar un subsidi car del qual arribava a la població només les engrunes, mentre que el gruix se'l repartien els poderosos".

Nicaragua viu uns equilibris molt difícils des que va fer fora el dictador Anastasio Somoza l'any 1979. Després ja va patir una etapa de manca de llibertats els anys 80 amb el sandinisme del mateix Daniel Ortega, derrotat electoralment el 1990 i retornat al poder ara fa uns anys, concretament a principis del 2007.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 3 de maig

Més actualitat

SOCIETAT

L'esfondrament de l'edifici del carrer Canigó de Badalona era "indetectable"

Els bombers treballen en l'edifici sinistrat del carrer Canigó de Badalona el 7 de febrer de 2024 | Arxiu ACN

Així ho indica el cap de l'àrea tècnica del Col·legi de l'Arquitectura Tècnica de Barcelona, Jordi Marrot, en declaracions a Ràdio Estel arran d'una primera anàlisi visual

26 febrer 2024

Redacció

POLÍTICA

"Tinc la sensació que Biden tornarà a guanyar"

eleccions als Estats Units 2024

Francesc Garriga, corresponsal de Catalunya Ràdio als Estats Units, s'aventura a fer un pronòstic del resultat i vaticina unes eleccions molt disputades

23 febrer 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

Aigües Costa Brava – Girona descarta, de moment, comprar dessaladores mòbils com les de Lloret de Mar per la sequera

Una dessaladora mòbil, en el Port de la Selva, en agost de 2018 | Arxiu ACN

En una entrevista a 'La Caravana' de Ràdio Estel, el president del Consorci d'Aigües Costa Brava-Girona, Miguel Noguer, diu que no tanquen la porta a parlar-ne

23 febrer 2024

Redacció