En directe

Fórmula Estel

AUDIOS

Sense categoria

Xiula: "Som un grup de risc, perquè generem consciència i fem que les famílies parlin amb els nens de temes difícils"

Rikki Arjuna i Adrià Heredia, membres del grup de música familiar Xiula, presenten el disc 'Babynova', on canten a la mort, el dol i l'autoestima

13 desembre 2023

Comparteix

Xiula ho ha tornat a fer, i amb el nou disc, 'Babynova', ha posat música a sentiments a vegades 'tabú' per als tens. En aquest cas, el grup canta sobre la mort, el dol, l'autoestima i l'adolescència. "Som un grup de risc, perquè generem consciència; consciència en les famílies que es pot parlar de temes dels quals normalment no es parla amb els nens".

El grup de música familiar ja és conegut per endinsar-se a cada projecte des d'un punt de vista pedagògic i educatiu (de fet, són pedagogs i educadors), i amb el nou treball confirmen que sí, amb ells, les famílies aprenen a debatre i a tractar temes a vegades difícils, però ells aprenen cada dia dels nens. "Estan fets d'una altra pasta; quan els hi passa alguna cosa, troben la resposta fàcil, mentre els adults hi donem mil voltes".

Rikki Arjuna i Adrià Heredia, membres del grup familiar Xiula
Rikki Arjuna i Adrià Heredia, membres del grup familiar Xiula, a Ràdio Estel

En una entrevista al programa 'La Caravana' de Ràdio Estel, Rikki Arjuna i Adrià Heredia, membres del grup, ho han vist clar: "(Els nens) entomen la vida sense tant problema i angoixa com els grans. Viuen el que els hi ha tocat viure, ho accepten i fins i tot hi posen pensament".

"Els nens troben la resposta fàcil quan els hi passa alguna cosa, mentre que els adults hi donem mil voltes"

La conclusió va arribar després d'un procés creatiu diferent per a aquest nou disc, 'Babynova'. Van contactar amb famílies en dol, amb el servei de pal·liatius de Sant Joan de Déu i van passar un cap de setmana en una casa de colònies amb les famílies seleccionades. Totes tenien nens als quals se'ls havia mort algú molt proper. D'aquí va sortir la cançó 'Dol i fa sol' (una havanera feta amb l'ajuda de Joan Garrido) i de les imatges gravades aquells dies gràcies a Maria Besora i Pep Garrido, un documental que va guanyar el Premi al Millor Curtmetratge Musical al Festival In-Edit. El jurat va destacar-lo per "com aborda la mort, una realitat dura que és necessària visibilitzar, perquè la societat sol tractar-la com a tabú".

Què passaria si creéssim vida artificial?

Tots els discos de Xiula tenen un fil conductor. El de 'Babynova' és la creació de vida artificial, que es percebrà més en l'espectacle amb què iniciaran la nova gira, el 30 de desembre a l'Auditori de Girona. Però sobretot, volen obrir debat a les famílies per parlar de temes tabú; temes als quals, amb la música, "és més amable i fàcil arribar-hi". "Tenim necessitat de fer música amb valor"

La resta, ja vindrà. Perquè ells van "a un ritme més natural", ja que no tenen discogràfica ni grup de comunicació. Això els dona més llibertat, per un costat, però més dificultats per l'altre. "Ens hauria agradat tenir més difusió alguns moments, però també gaudim fent les coses com ens agrada", diu Adrià. "Generem consciència i obrim debats a les famílies de temes complicats, i així tenim accés a altre tipus de música, però això no sempre és el camí fàcil".

"Tenim la necessitat de fer música amb valors"

A 'Babynova' hi ha una cançó sobre estimar-se a un mateix, un himne dedicat als perdedors i fins i tot un rèquiem per la lletra lligada, perquè l'humor també és necessari per entomar segons quins temes, els seriosos i els que no ho són tant.

El disc té col·laboracions importants, com la del Joan Garrido, el Pony Pisador, Maruja Limón, Los Manolos i Míriam Tirado, la seva "assessora de criança de referència".

Xiula: "Som un grup de risc, perquè generem consciència"

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció