En directe

La Caravana

Filosofia millennial

amb Leo Espluga

Podcast

Secció Filosofia millenial

Quina vigència tenen Plató o Sòcrates a ple segle XXI? Quins són els pensadors actuals més rellevants? El pensament és una part important d'allò que anomenem construcció d'una societat. Ens ho demostra Leo Espluga, que ens proposa fer un viatge pel coneixement, amb un llenguatge millennial i a través de grans pensadors i pensadores.

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya

També ens pots seguir a Spotify

A la carta

9 abril

- Capítol 72.

La conversa

Una conversa és igual que una discussió? Un alumne i un professor poden tenir una conversa o és impossible, si afrontem la conversa des del pensament de filòsofs com Hans-Georg Gadamer o Jürgen Habermas?

Més informació

0:00 / 0:00

2 abril

- Capítol 71.

El turisme

Quina diferència hi ha entre el peregrí i el turista? Reflexionem amb Leo Espluga sobre el turisme des d'un punt de vista filosòfic. "L'última amenaça és el turisme, no la gent que creua el Mediterrani". 
0:00 / 0:00

19 març

- Capítol 70.

Plató i la seva autocrítica

Plató és un exemple paradigmàtic de criticar les seves teories. Fins i tot la teoria de les idees! En aquest pòdcast, Leo Espluga "maltracta a Plató". "Però no passa res, no es pot queixar".  
0:00 / 0:00

13 març

- Capítol 69.

La raó governamental

La raó governamental l'analitzem a través de la mirada de Michel Foucault, un pensador del segle XX que ens fa pensar: Cal continuar pensant el món d'una altra manera, com deia? Cal que ens estiguem constantment renovant? I el seu pensament, l'hem de renovar també?

Més informació

0:00 / 0:00

5 març

- Capítol 68.

El límit

Fins a on arriben els límits? Com podem posar límits al temps? És el límit una invenció humana?
Qui no te límits és Leo Espluga, que en aquest pòdcast, en treu l'entrellat.

Més informació

0:00 / 0:00

27 febrer

- Capítol 67.

La imaginació

I si imaginem sobre el que tenim aquí i ara? "O potser cal guardar silenci i escoltar", diu Leo Espluga en aquest pòdcast que reflexiona sobre la capacitat humana de crear representacions a partir de la informació existent. 
0:00 / 0:00

20 febrer

- Capítol 66.

Autoficció

Encara que Leo Espluga està "una mica cremat" de l'autoficció, n'ha volgut parlar.
La filosofia és autoficció? Qui soc jo, quin és el meu objectiu a la vida i perquè ha de respondre la mateixa persona aquestes preguntes? Quan neix la consciència del 'jo'?

Més informació

0:00 / 0:00

13 febrer

- Capítol 65.

Cultura i natura

Les definim, les analitzem i reflexionem sobre aquest vincle. "La natura ja és cultura", perquè la relació que tenim amb ella és cultural. "Cultura no implica quelcom bo, és una qualitat d'alguna cosa, però no bona o dolenta. És putrefacta". Leo Espluga en tot el seu esplendor. 

Més informació

0:00 / 0:00

6 febrer

- Capítol 64.

La dependència

Parlem de dependència amb Leo Espluga! És la dependència manca de llibertat? Feblesa? Descobrim de què depèn el nostre filòsof de capçalera! 
0:00 / 0:00

30 Gener

- Capítol 63.

La filosofia i la música

"No em refio de la gent que diu que no li agrada la música", diu Leo Espluga. I en Plató, Plotí, Sant Agustí, Hegel, Zambrano i Miguel de Unamuno confia, i molt. Són, segons ell, filòsofs ben musicals. 
0:00 / 0:00

Filtra per Data

1 2 7 8