En directe

Fabricació Pròpia

Filosofia millennial

amb Leo Espluga

Podcast

Secció Filosofia millenial

Quina vigència tenen Plató o Sòcrates a ple segle XXI? Quins són els pensadors actuals més rellevants? El pensament és una part important d'allò que anomenem construcció d'una societat. Ens ho demostra Leo Espluga, que ens proposa fer un viatge pel coneixement, amb un llenguatge millennial i a través de grans pensadors i pensadores.

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya

També ens pots seguir a Spotify

A la carta

20 febrer

- Capítol 66.

Autoficció

Encara que Leo Espluga està "una mica cremat" de l'autoficció, n'ha volgut parlar.
La filosofia és autoficció? Qui soc jo, quin és el meu objectiu a la vida i perquè ha de respondre la mateixa persona aquestes preguntes? Quan neix la consciència del 'jo'?

Més informació

0:00 / 0:00

13 febrer

- Capítol 65.

Cultura i natura

Les definim, les analitzem i reflexionem sobre aquest vincle. "La natura ja és cultura", perquè la relació que tenim amb ella és cultural. "Cultura no implica quelcom bo, és una qualitat d'alguna cosa, però no bona o dolenta. És putrefacta". Leo Espluga en tot el seu esplendor. 

Més informació

0:00 / 0:00

6 febrer

- Capítol 64.

La dependència

Parlem de dependència amb Leo Espluga! És la dependència manca de llibertat? Feblesa? Descobrim de què depèn el nostre filòsof de capçalera! 
0:00 / 0:00

30 Gener

- Capítol 63.

La filosofia i la música

"No em refio de la gent que diu que no li agrada la música", diu Leo Espluga. I en Plató, Plotí, Sant Agustí, Hegel, Zambrano i Miguel de Unamuno confia, i molt. Són, segons ell, filòsofs ben musicals. 
0:00 / 0:00

23 gener

- Capítol 62.

El somni

Tanca els ulls i mira. Arran d'aquesta idea de Maria Zambrano, Leo Espluga, reflexiona sobre el somni, la solitud del filòsof ("que et porta a la supèrbia i el cinisme") i l'ombra "petita" de la filosofia. 
0:00 / 0:00

16 gener

- Capítol 61.

La improvisació

Avui és oficial: Leo Espluga no porta guió! Joan Trias reflexiona amb ell sobre quina és la millor improvisació (amb guió o sense?) i qui tindria avantatge en un món sense regles. Tot, amanit amb els clatellots que sempre deixa anar el nostre filòsof de referència!

Més informació

0:00 / 0:00

9 gener

- Capítol 60.

La pluralitat a la filosofia

Leo Espluga dona suport a la pluralitat de la filosofia fent un recorregut pels principals filòsofs, des de Plató i els seus diàlegs, "que podrien ser pamflets de l'Acadèmia, passant per Engels. El cas és que la pluralitat de la filosofia facilita que el coneixement sigui universal. I això es contraposa a aquella filosofia només estudiada o llegida pel que ens aporta. "El nihilista és l'idealista", el més desconnectat de la realitat. 

Més informació

0:00 / 0:00

2 gener

- Capítol 59.

L'Any Nou segons Nietzsche

Arran de la lectura d'un aforisme de 'La Gaia Ciència' del filòsof Friedrich Nietzsche, Leo Espluga analitza el pensament d'aquest filòsof de referència i com ens ha influït. A més, ens explica el concepte d'Amor Fati, que porta tatuat a la pell.   

Més informació

0:00 / 0:00

19 desembre del 2023

- Capítol 58.

La història del art

Història de l'art. Per què hi ha menys artistes dones que homes? El filòsof Leo Espluga va més enllà de l'argument patriarcal. En aquesta ocasió, ens dona a conèixer Griselda Pollock i una idea: la mateixa definició d'artista és sexista. 

Més informació

0:00 / 0:00

12 desembre del 2023

- Capítol 57.

El desig

"És una 'juerga' i ens hi hem de sumar". Leo Espluga reflexiona sobre el desig. Es pot entendre desvinculat de la conjuntura socioeconòmica? Per què a vegades ens desitja algú, però nosaltres no li corresponem? Quin paper té la pulsió de l'amor i la destrucció en el desig?

Més informació

0:00 / 0:00

Filtra per Data

1 2 6 7