En directe

Fórmula Estel

Filosofia millennial

amb Leo Espluga

Pòdcast

Quina vigència tenen Plató o Sòcrates a ple segle XXI? Quins són els pensadors actuals més rellevants? El pensament és una part important d'allò que anomenem construcció d'una societat. Ens ho demostra Leo Espluga, que ens proposa fer un viatge pel coneixement, amb un llenguatge millennial i a través de grans pensadors i pensadores.

Amb el suport de la Generalitat de Catalunya

També ens pots seguir a Spotify

A la carta

24 abril

- Capítol 113.

Recomanació de llibres filosòfics

Després de Sant Jordi… I per si algú fa tard, o vol sortir el dia després dels més llegits i començar a llegir sobre filosofia i pensament volem que en Leo Espluga ens recomani els seus propis llibres, aquells que tracten temes que hem anat parlant en aquesta secció.

Més informació

0:00 / 0:00

9 abril

- Capítol 112.

La ciència com a essència de la democràcia

La veritat és que Kitcher des de la filosofia s’ha endinsat en la importància de l'educació i la ciència com a essència de la democràcia. El filòsof assegura a més som en el moment més preocupant i catastròfic per la ciència que ell ha conegut en les seves gairebé cinc dècades dedicades a aquest estudi i alerta els ciutadans que darrere dels atacs a la ciència, el negacionisme del coneixement científic, només hi ha polítics egoistes que actuen en benefici propi.
Parlem amb Leo Espluga del paper de la Ciència com a eix de la Democràcia.

Més informació

0:00 / 0:00

2 abril

- Capítol 111.

Rodalies: La paciència de la societat té un limit?

Ja fa temps que molts catalans viuen un malson cada dia que té nom de tren: Rodalies. I és que entre caigudes de catenària, vies en mal estat, obres per a millora, trens fantasma i vagues no és gratuïta l’emprenyada que la majoria d’usuaris tenen amb aquest servei. Fa algunes setmanes de fet que la plataforma Trens Dignes o la Plataforma Dignitat a les vies no descarten alguna mena de mesura per protestar per tot plegat. Sigui com sigui si alguna cosa s’ha demostrat de cara als usuaris és l’enorme paciència que tenen a l'hora d’usar un servei públic i continuar-lo triant vers al transport privat. La pregunta que ens fem, però és… Fins quan? Quan suporta una societat que una cosa vagi malament? La paciència de les societats té un límit? I quin és aquest límit?
En parlem posant-hi filosofia pel mig amb en Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

26 març

- Capítol 110.

La filosofia crítica en moments de crisi

La plataforma Docents de Filosofia va reclamar als grups del Parlament, al govern i al departament d’Educació i Formació Professional (FP) que siguin “receptius” a les seves demandes i recuperin la tercera hora de filosofia a 1r de Batxillerat i que també estigui present a l’ESO. Consideren que és un greuge per als alumnes tenint present que Catalunya és la comunitat amb menys hores lectives pel que fa a la filosofia que, segons els docents, fomenta una ciutadania activa i compromesa amb els valors democràtics i alhora amb esperit crític.
Parlem de la filosofia crítica en moments de crisi amb Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

19 març

- Capítol 109.

La figura del pare

Volem parlar sobre la figura del pare tenint en compte que és una figura que ha entrat en moltes qüestions… Des de la figura tradicional familiar fins al pare espiritual o al fundador d’una institució, d’un lloc concret, d’un organigrama o d’una idea. Perquè al cap i a la fi solem usar aquesta figura del pare com a ens creador tant diví com terrenal. Però com hem arribat a aquesta estructura? Forma part d’una estructura eminentment patriarcal o va molt més enllà d’això?
Els nous temps estan canviant aquesta percepció? Li traslladem totes aquestes qüestions a en Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

12 març

- Capítol 108.

5 anys de l'inici confinament

Justament fa 5 anys que es va prendre una mesura inèdita a tot l’Estat espanyol. El tancament i confinament de la Conca d’Òdena el 12 de març de l’any 2020 i posteriorment el 14 de març el confinament de la resta de l’Estat. Però què ens va significar aquell confinament? És l’ésser humà adaptable a totes les circumstàncies? L’avorriment ens serveix per pensar més o per pensar menys? En vam sortir millors, com es va dir fins a la sacietat, d’aquell confinament?
Com sempre li traslladem totes aquestes preguntes a en Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

7 març

- Capítol 107.

Els canvis

En aquest capítol hem cregut oportú parlar de canvis. Sempre estem exposats al canvi i més en una societat on permanentment tot canvia i a més ho fa de manera ràpida. Però què ha de significar un canvi? Sempre hem de mantenir una mirada positivista respecte a un canvi? I sobretot, quan es produeix un canvi? Quin és el moment de fer-lo efectiu? Un canvi significa sí o sí un tancament d’etapa?
Com sempre li traspassem totes aquestes preguntes a en Leo Espluga i als oients per posar-les a debat.

Més informació

0:00 / 0:00

26 febrer

- Capítol 106.

La justicia

Davant d’un món cada cop més polaritzat entre opinions i conflictes tots volem un món més just i tots entenem que quan diem “un món més just” ens volem referir a un món on el dèbil o l’oprimit deixi de ser castigat només pel fet de viure en aquesta condició. Però quan ho reclamem als governs i a les altes administracions mundials som conseqüents amb el que realment vol dir “més just”? Qui imparteix la justícia? Allò just és allò ètic moralment i prou i li manca més significat? Allò just ho defineix només un corpus legal?
Li volem plantejar tota aquesta qüestió de la justícia al nostre filòsof de capçalera, Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

19 febrer

- Capítol 105.

La Cultura

Volem parlar de cultura. Però no tant parlar de cultura com a espectacle teatral, o cinematogràfic o artístic de qualsevol índole sinó parlar sobre cultura, en genèric. Per què... tenim clar què és o què no és cultura? Tenim clar com determina o defineix una societat el seu propi bagatge cultural?
Parlem de tot plegat amb Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

12 febrer

- Capítol 104.

La cultura de la cancel·lació

Arran dels darrers casos, sobretot a les xarxes socials, volem parlar d’una qüestió que fa temps que està sobre la taula. La cancel·lació. És a dir aquella acció de retirar el suport moral, econòmic, cultural, social o digital a algú que ha fet unes declaracions o unes accions inadmisibles.
Però perquè es practica aquesta cultura de la cancel·lació? Ens posiciona moralment per sobre d’allò que considerem com a lamentable o insultant? Perquè ho fem en certs casos i en altres certs casos no? De tot plegat parlem amb Leo Espluga.

Més informació

0:00 / 0:00

Filtra per Data