En directe

La Missa de cada dia

Llevat dins la pasta

amb el Secretariat interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya

Podcast Llevat dins la pasta

Podcast per explicar la realitat, les experiències i les vivències a l’entorn de la Pastoral Obrera i el món del treball.

Volem que en aquest podcast ressonin experiències vitals amb les quals ens podem identificar. I donar veu a realitats de treball, socials, polítiques... De la vida en comú, per tal que ens interpel·lin i ens ajudin a obrir l'oïda i ampliar la mirada. I que ens estimulin en la nostra missió i acció de transformar el món amb aquest estil del ferment evangèlic: el del llevat dins la pasta.

Ideat i impulsat pel Secretariat interdiocesà de Pastoral Obrera de Catalunya.

També ens pots seguir a:Més informació

A la carta

18 Maig

- Capítol 14.

Joventut Obrera Cristiana

Carmen Espinosa, militant de la Joventut Obrera Cristiana, animadora del Moviment Infantil i Juvenil d'Acció Catòlica i mestra interina. Ella ens va explicar tot el que van fer des del JOC durant la jornada del Primer de Maig, el dia del Treballador. També la tasca que fa el MIJAC, sobretot a la zona on ella treballa, amb una important presència d'immigració. Finalment, li vam preguntar la implicació que ha tingut en les protestes que han protagonitzat mestres i professors per reclamar millores en les condicions laborals al Departament d'Educació.

Més informació

0:00 / 0:00

11 Maig

- Capítol 13.

Fundació El Llindar

Parlem de l'Escola de segona oportunitat que dirigeix, Begonya Gasch, directora de la Fundació El Llindar, on ajuden als joves expulsats del sistema educatiu perquè puguin aconseguir el graduat escolar i formar-se en algun ofici que els garanteixi una feina i un futur. Gasch, també valorar l'escola de segona oportunitat que dirigeixen juntament amb els Salesians i que impulsa l'Ajuntament de Barcelona.

Més informació

0:00 / 0:00

4 Maig

- Capítol 12.

Dones treballadores a El Salvador

Volem conèixer una mica més la vida dels treballadors de El Salvador i, en particular, de les dones. Recordem que la societat salvadorenca té un dels índexs de violència i homicidis més grans de tot el món.
Ens acompanya Evelyn Romero Ramos, activista salvadorenca pels drets humans, de jove va conviure en primera línia amb els milers de persones desplaçades per la guerra a Morazán. Això la va motivar a incorporar-se als fronts de lluita revolucionària a Morazán, a la dècada dels anys vuitanta. Actualment, és membre de la directiva i fundadora de la Red ciudadana de mujeres de Morazán.

Més informació

0:00 / 0:00

27 Abril

- Capítol 11.

1 de maig i poesia

Avui, amb motiu del Primer de Maig, ens hem animat a afegir un toc festiu, poètic i una mica qüestionador. I per això hem decidit parlar del treball i de transformació social des de la perspectiva dels poetes. Avui ens acompanyen Mercè Solé, responsable de la Pastoral Obrera de Catalunya, i Anna Milián, membre de l'ACO.

Més informació

0:00 / 0:00

20 Abril

- Capítol 10.

Morir no rima amb infància

El treball social és una professió amb molta història a casa nostra. De fet, l’any 1951 l’Arquebisbat de Barcelona va crear l’Institut Catòlic d’Estudis Socials de Barcelona on s’impartien estudis de Sociologia, Periodisme i Treball Social i d’on van sortir grans professionals. L’any 2002 aquest institut va ser absorbit per la Fundació Pere Tarrés per convertir-se en la Facultat d’Educació Social i Treball Social vinculada a la Universitat Ramon Llull.
Precisament, aquesta Facultat juntament amb l’Editorial Claret acaben de publicar el llibre Treball social, una professió per contar. Onze relats en primera persona on hi ha el testimoni directe de treballadores socials que treballen en diferents àmbits: presons, adopcions, hospitals, salut mental, Serveis Socials, sensellarisme, gent gran…
Avui ens hem citat al nostre programa amb una de les autores que escriuen aquests relats, la Soraya Hernández Moscoso, que treballa al Servei d’Atenció Pal·liativa i Pacient Crònic Complex a l’Hospital Materno-infantil Sant Joan de Déu de Barcelona. La Soraya de jove va ser militant a la JOC, la Joventut Obrera Cristiana. Amb ella volem aprofundir més en aquesta professió que ella mateixa descriu amb passió al llibre que acabem d’esmentar en un testimoni titulat “Morir no rima amb infància”.

Més informació

0:00 / 0:00

30 Març

- Capítol 9.

Pastoral Obrera de Catalunya

En aquestes tres temporades, portem ja més d’un centenar d’entrevistes del nostre Llevat dins la Pasta i avui volem dedicar aquest que esteu escoltant a la Pastoral Obrera de Catalunya. Perquè tots i totes les oients pugueu conèixer una mica millor qui promou aquest espai de Ràdio Estel. Per parlar-ne hem convidat la Mercè Solé, que és, des de l’octubre passat, l’actual directora del Secretariat Interdiocesà de la Pastoral Obrera de Catalunya, una responsabilitat que fins aleshores només s’havia confiat a capellans.
La Mercè és filòloga i treballadora social, està jubilada, viu a Viladecans (bisbat de Sant Feliu), i és una dona activa, que participa en diverses associacions socials i culturals. És membre de l’ACO (Acció Catòlica Obrera), moviment del qual també ha estat presidenta.

Més informació

0:00 / 0:00

16 Març

- Capítol 8.

Dret fonamental a l'educació pública

Des del 13 de abril de l’any passat, la Pastoral Obrera de Barcelona (POB) participa en l’Aliança de Marees i Moviments Socials. La POB veu molt important que tots els seus grups membres es vinculin cada dia més en aquesta lluita de molts col·lectius en defensa dels drets i serveis públics (aigua, banca, habitatge, residències, sanitat, sistema de pensions, transport i educació pública).
Avui, per parlar-nos de la defensa de l’educació pública i la seva qualitat, comptem amb la presència de l’Elena Díez Rica. L’Elena és militant de la GOAC, com abans ho havia estat de la JOC. És pedagoga i educadora ambiental. La seva vida professional està lligada al món dels residus, concretament a la Fundació Rezero. Mare de la Gabriela i de l’Èrik, forma part activa a l’AFA de l’Escola Poblenou.

Més informació

0:00 / 0:00

2 Març

- Capítol 7.

Dona i treballadora

Estem a les portes del 8 de Març, dia internacional de la dona treballadora. La qüestió de gènere és un tema d’extrema actualitat. I, específicament, la situació de les dones a la nostra societat. De fet, en els darrers anys, les manifestacions entorn d’aquesta data (8 de març) són unes de les protestes que més persones estan aplegant arreu del món. I curiosament, en els darrers anys sobretot ja no només hi participen dones; molts homes també s’adonen de les situacions injustes que viuen moltes dones. I sembla que aquesta jornada, el de març, ja depassa les reivindicacions laborals. S’aborden altres àmbits com el de la representació en òrgans de responsabilitat i presència (a sindicats, empreses, esport, a l’Església).
Podríem dir que el món es comença a despertar davant d’aquesta realitat; en els països anomenats “occidentals” i en d’altres països.
Per a parlar-ne, hem convidat la Maria Martínez Rojas que està jubilada, viu al barri de la Florida de l’Hospitalet de Llobregat i és militant de l’ACO, moviment del qual ha estat presidenta.

Més informació

0:00 / 0:00

16 Febrer

- Capítol 6.

Coneixent Rutilio Grande

El 22 de gener passat va ser beatificat Rutilio Grande, sacerdot jesuïta d’El Salvador que va ser martiritzat el 12 de març de 1977. És conegut que la mort d’aquest amic va ser un dels detonants de la conversió de l’arquebisbe de San Salvador, monsenyor Óscar Romero, que ja és sant.
Durant aquests dies, una delegació dels Comitès Óscar Romero de l’Estat espanyol hi va anar a El Salvador (amb una petita incursió a Guatemala) i avui hem convidat a una d’aquestes persones. En Jordi Soriano Márquez, membre dels Comitès Óscar Romero i també militant a l’ACO

Més informació

0:00 / 0:00

9 Febrer

- Capítol 5.

Dones inmigrants diverses

Carmen Juares va néixer a Alianza, una zona rural del sud d’Hondures i amb 19 anys va haver d’abandonar el seu país per la situació de violència que s’hi vivia. Des de l’any 2005 és una veïna més de Barcelona i ha viscut en primera persona tot el procés migratori: el dol de marxar, l’adaptació a un lloc estrany, els prejudicis racistes, la difícil obtenció dels permisos de residència i laboral, i l’accés a feines molt i molt precàries. Tot aquest periple no li ha impedit estudiar i no li ha impedit escoltar d’altres dones en situacions semblants i organitzar-se per donar resposta a tants problemes. És cofundadora de l’associació Mujeres migrantes diversas i responsable de Noves realitats laborals a CCOO.

Més informació

0:00 / 0:00

Filtra per Data