En directe

Fórmula Estel

RÀDIO ESTEL

'La lectura com a pregària', 262 pensaments filosòfics amb què Joan-Carles Mèlich planteja "preguntes a l'interior"

El filòsof Joan-Carles Mèlich reuneix en un llibre, titulat La lectura com a pregària (Fragmenta, 2015), un total de 262 pensaments filosòfics que ell havia…

18 febrer 2015

Redacció

Comparteix
El filòsof Joan-Carles Mèlich reuneix en un llibre, titulat La lectura com a pregària (Fragmenta, 2015), un total de 262 pensaments filosòfics que ell havia anat acumulant en el seu bloc de notes. Tots tenen en comú la reflexió sobre la transcendència, mitjançant un pensament fragmentari i obert. L'autor ha explicat aquest dimecres, en una entrevista a la Fórmula Estel de Ràdio Estel, l'origen d'aquesta proposta ja publicada. "Els últims 15 anys he estat elaborant una trilogia, publicada per Herder, i ara he pogut resumir i sintetitzar el contingut d'aquells treballs, amb un estil molt concret perquè el lector pensi més enllà de les meves idees", ha destacat.
Mèlich, també professor de Filosofia de l'Educació i doctor en Filosofia i Lletres, ha dit que "el llibre intenta donar a pensar les pròpies creences de cadascú", i ha situat la seva visió de la vida i del món en un context sociocultural: "Jo em manifesto culturalment i èticament creient, tot i que no tant metafísicament, tenint en compte que la cultura judeocristiana, amb la figura del samarità, que jo reivindico, com un dels referents". També ha assegurat que "els creients se sentiran identificats amb el llibre, i als no creients també els pot ajudar". I sense deixar aquest fil, l'autor del llibre La lectura com a pregària ha defensat
"la necessitat de recuperar una educació culturalment cristiana, que no necessàriament ha de ser confessional", alhora que ha reivindicat "el cristianisme com a cultura i com a història més enllà de les creences que pugui tenir cadascú".
Entre altres pensaments, aquest llibre recull algunes reflexions pròpies del nostre temps i del pontificat de Francesc al capdavant de l'Església catòlica. Una d'elles és aquesta: "Una de les expressions més perverses del mal és la indiferència". Joan-Carles Mèlich ha explicat que "aquest text de l'evangeli de Lluc, el del relat del bon samarità, és especialment bonic, perquè ens permet concloure que hi ha un mal més subtil: el passar de llarg, la indiferència". Finalment, per a La lectura com a pregària, l'autor ha recomanat "una lectura lenta, que pot ser de dalt a baix en l'ordre de la numeració però també en funció dels temes, consultant l'índex temàtic, o bé amb la lectura lenta d'un fragment, per exemple, abans d'anar a dormir i un altre al matí quan ens llevem". També ha destacat que proposa, amb aquest llibre, "que el lector es faci preguntes a l'interior".
Es pot escoltar aquí (des del minut 27'00") tota l'entrevista a Joan-Carles Mèlich.

Més actualitat

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco!

Lluís Canut demostra que és "molt imitador" imitant a Franco als estudis de Ràdio Estel / Ràdio Estel

Lluís Canut no només és una de les persones més imitades sinó que també és "molt imitador"! Ho descobrim al 'Fabricació Pròpia'

16 maig 2024

AUDIOS

Edificis viatgers de Barcelona

edificis viatgers de Barcelona

Descobrim els edificis de Barcelona que van ser desmuntats i muntats de nou a d'altres punts de la ciutat

16 maig 2024