En directe

Missa d'acció de gràcies pel Conclave

POLÍTICA

"L'acord PSOE-Podem és un pas; cal que hi entrin altres actors"

Jordi López Camps, col·laborador de Cristianisme i Justícia i exdirector general d'Afers Religiosos, Quim Sabater, diaca i president de l'Observatori del Tercer Sector, i Josep…

14 novembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Jordi López Camps, col·laborador de Cristianisme i Justícia i exdirector general d'Afers Religiosos, Quim Sabater, diaca i president de l'Observatori del Tercer Sector, i Josep Maria Balcells, periodista i militant dels Comuns, han analitzat aquest dijous, des del programa 'El Mirador de l'actualitat' de Ràdio Estel, la situació política general a Catalunya i Espanya, 4 dies després de les eleccions. Està molt marcada, sens dubte, pel sorprenent acord entre Pedro Sánchez i Pablo Iglesias per a un govern de coalició PSOE-PODEM, entesa que necessitarà el suport de 18 diputats en primer votació o 25 abtencions en segona, i també per la dimissió d'Albert Rivera després de la patacada de Ciutadans. Sabater s'ha mostrat "sorprès per un cert to de cinisme quan un polític, José Luis Ábalos, en ser preguntat per la pujada de la ultradreta, diu que s'ha aturat, cosa que és negar la major". En un altre moment, el també expert en polítiques socials ha situat l'origen del conflicte actual entre Catalunya i la resta de l'Estat "en una acció contra l'Estatut, amb la recollida de signatures, la retallada a les Corts i finalment la del Tribunal Constitucional".
Jordi López Camps ha destacat que "Pedro Sánchez diu un dia una cosa i, l'endemà, el contrari per tornar-ho a canviar després". Ha afegit que "una coalició amb el PP ara sembla descartada, però més endavant es pot trobar millor". L'exdirector d'Afers Religiosos ha comentat, a més que "s'ha fet un primer pas, amb PSOE i Podem que s'han posat d'acord, però ara faltaria que els altres actors, igualment cooperadors necessararis perquè es pugui formar govern, trobin el seu espai". López Camps ha conclòs que "no es poden demanar els vots dels altres sense donar res a canvi". Referint-se a les converses amb Esquerra Republicana, el col·laborador de Cristianisme i Justícia ha situat la base d'una possible entesa "el document de l'acord signat a Pedralbes ara fa un any". En síntesi, ha dit que "cal canviar-ho tot, construir de nou sobre unes bases diferents i, a partir d'aquí, recórrer a l'acord de Pedralbes, que permetria avançar cap a una discussió i una sortida política: una taula de partits".
Per la seva banda, Balcells ha assegurat que veu ara "un moment molt esperançat davant una situació que és la que és, després que el 28 d'abril s'havia perdut una oportunitat". En aquesta línia, ha admès que "una segona oportunitat és més complexa que la primera, però s'ha aconseguit fer una proposta d'un govern progressista en què s'apunta un partit espanyol, com és Unides Podem, que reconeix la plurinacionalitat de l'estat, el dret a decidir i moltes reivindicacions dels partits catalans". El periodista ha conclòs que "l'alternativa no són només una noves eleccions, sinó el trencament de tot i el creixement exponencial de la ultradreta".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 14 de novembre.

Més enllà d'això, l'ambient continua molt marcat per les incerteses. És urgent que, després de la constitució del Congrés i el Senat d’aquí a uns dies, es pugui desbloquejar el panorama de governabilitat, després d'una victòria socialista més curta que el 28 d'abril. Els ciutadans, més enllà de la diversitat en el vot, han parlat a favor d’un canvi cap a la cultura del diàleg, perquè la fragmentació parlamentària no és negativa si es veu com una oportunitat d’entesa i consensos des de la diversitat, la generositat i la capacitat de trobar aquells punts comuns dels quals es beneficiarà tothom. El conflicte polític a Catalunya, molt marcat les últimes setmanes per la sentència del procés i per les propostes exposades en la recent campanya electoral, continua davant l’oportunitat d’afrontar-lo definitivament des de la política. Estem davant uns interrogants que, si no es plantegen els propers dies des d’una llum d’esperança per a l’estabilitat a Espanya, no tindran resposta a curt termini.

Més actualitat

RELIGIÓ

VATICÀ

Armand Puig: "El pensament del papa Lleó XIV és força diferent del de Trump"

Papa Lleó XIV

Entrevista a Armand Puig, president de l'agència de la Santa Seu per la Qualitat a les Universitats i Facultats Eclesiàstiques

9 maig 2025

Redacció

ABUSOS SEXUALS

PAPA LLEÓ

RELIGIÓ

VATICÀ

Jordi Bertomeu: "És absolutament fals que el papa Lleó XIV hagi encobert casos d'abusos"

Papa Lleó XIV

Entrevista a Jordi Bertomeu, oficial del dicasteri per la doctrina de la fe

9 maig 2025

Redacció

PAPA LLEÓ

RELIGIÓ

VATICÀ

Jordi Pujol: "Volem que el papa Lleó XIV sigui un líder espiritual fort"

Papa Lleó XIV

Entrevista a Jordi Pujol, professor de la Universitat Pontifícia de la Santa Creu

9 maig 2025

Redacció