En directe

Fórmula Estel

MEDICINA

1 de cada 3 catalans tindrà càncer al llarg de la seva vida

El doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras, ha confirmat en una entrevista a 'El Matí a Ràdio Estel' que les vacunes ARN missatger obren un camí per fer-les servir contra el càncer.

4 febrer 2022

Redacció

Comparteix

1 de cada 3 catalans tindrà càncer al llarg de la seva vida. En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i també investigador ICREA i catedràtic de genètica de la Universitat de Barcelona, ha manifestat que "el pic d'incidència d'aquesta malaltia a Catalunya està per sobre dels 60 anys". "Els més comuns són el càncer de pulmó, el de mama, el de còlon i el de pròstata", ha assegurat el Dia Internacional contra el Càncer.

Esteller també ha defensat l'èxit de les vacunes d'ARN missatger, que ensenyen les cèl·lules a fabricar una proteïna que desencadena una resposta immunitària en l'organisme, s'han desenvolupat amb una innovadora tecnologia i s'han emprat per primer cop per lluitar contra la Covid-19. Ara, el doctor ha manifestat que s'ha demostrat que "són molt útils i que es poden fer servir contra determinats càncers, com el de pulmó o el del cervell".

Les vacunes d'ARN missatger, que ensenyen les cèl·lules a fabricar una proteïna que desencadena una resposta immunitària en o'organisme, "són molt útils i es poden fer servir contra el càncer de pulmó o el del cervell"

La reforma laboral

Sobre la reforma laboral, Esteller ha manifestat la seva preocupació per l'infrafinançament en recerca i ha demanat que se n'aposti més, ja que el càncer "és una malaltia que fa molt de temps que està entre nosaltres i que afecta tant a nens com a persones joves".

Noves teràpies

Les malalties malignes de la sang, els limfomes i les leucèmies són 1 de cada 5 càncers que es diagnostiquen, per tant, són freqüents i també poden afectar nens. El director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras ha manifestat que les darreres recerques que estan estudiant versen sobre el funcionament d'una de les teràpies més noves contra el càncer, limfòcits CAR-T. No és un fàrmac, el procediment consisteix a proporcionar cèl·lules del mateix organisme que es mengen el tumor. Se'ls 'entrena' perquè l'organisme les reconegui i se les tornen a posar al pacient. "Això està sent exitós en determinades formes de leucèmies i limfomes de tipus B i esperem que es puguin estendre a altres tipus de tumor", ha sentenciat.

Entrevista a Manel Esteller, director de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

Joan Carreras: "Si ens preguntem si tenim temps sempre estem amb l'angoixa de si no en tenim"

Joan Carreras

Entrevista als actos Marta Marco i Joan Carreras.

7 maig 2025

POLÍTICA

Sense categoria

SOCIETAT

Aina Vidal: "Estic convençuda que tothom parla amb Puigdemont"

Aina Vidal

La portaveu dels comuns al Congrés ho ha manifestat a El Matí a Ràdio Estel, l’endemà que Junts hagi dit que no donarà suport a la reducció de la jornada laboral

7 maig 2025

Redacció

ACTUALITAT

RELIGIÓ

VATICÀ

Daniel Arasa: "Etiquetar els cardenals en conservadors o progressistes és injust"

Vaticà

Entrevista al degà de la Facultat de comunicació de la Universitat de la Santa Creu a Roma, Daniel Arasa

7 maig 2025