En directe

Fabricació pròpia

EDUCACIÓ

Un 40% dels alumnes d'algunes comunitats d'Espanya tenen notes excel·lents al batxillerat, però després no obtenen aquests resultats a les proves d'accés a la universitat

La directora de l'Observatori Universitari, Vera Sacristán, assegura que això no passa a Catalunya i creu que "una solució seria que el pes de la nota de la Selectivitat fos més alt que la del batxillerat"

16 juny 2023

Redacció

Comparteix

La directora de l'Observatori del Sistema Universitari de Catalunya, Vera Sacristán, ha assegurat en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que en algunes comunitats com ara Múrcia o les Illes Canàries, un 40% dels alumnes treuen excel·lents al Batxillerat; però després, a les Proves d'Accés a la Universitat no obtenen aquests resultats. Ara bé, Sacristán ha apuntat que això "a Catalunya no passa".

Alumnes d'esquena i una professora d'universitat mostrant uns documents

Un informe de l'Observatori Universitari alerta que tots els centres educatius inflen les notes dels seus millors alumnes durant el Batxillerat. Una tendència que s'accentua als centres privats i concertats. El document recull dades del Sistema Integrat d'Informació Universitària del període 2015-2022 i constata que les notes mitjanes de batxillerat són més altes que les que s'assoleixen a la fase general de les PAU. Només un de cada tres excel·lents es manté a la selectivitat.

Segons Sacristán, que és una de les autores d'aquest informe, una solució seria "que el pes de la nota de la Selectivitat fos més alt que el del batxillerat". Ara per ara, el batxillerat conta un 60% de la nota d'accés a la universitat i la Selectivitat un 40%. Amb tot, Vera ha remarcat que els estudiants de Catalunya no ho tenen fàcil per entrar a una universitat d'una altra comunitat autònoma perquè les notes que es posen a Catalunya són més contingudes que en altres comunitats autònomes.

"Una solució seria que el pes de la nota de la Selectivitat fos més alt que el del batxillerat"

D'altra banda, Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i exconsellera d'Educació, ha reconegut a Ràdio Estel que les dades de l'informe "els van sorprendre" perquè no coincidien amb les dades de Catalunya. Ruiz ha deixat molt clar que la sorprendria que el 40% dels estudiants d'un centre de Catalunya tingués notes de 9 i de 10 a batxillerat. "A Catalunya no passa", ha conclòs Ruiz.

"A Catalunya no passa que un estudiant tingui de 9 a 10 al batxillerat"

Meritxell Ruiz, secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya

Meritxell Ruiz ha detallat que a ella, el percentatge de 60% de nota de batxillerat i 40% de Selectivitat li sembla bé; però que "en tot cas hauríem de plantejar-nos si les PAU són una bona eina. Potser hauríem de fer-ho de manera més global, més pensada en competències; i no tan centrada en una prova". Amb tot, Ruiz ha qüestionat si "un alumne s'ho ha de jugar tot en un examen d'un dia que acaba avaluant més la capacitat d'aguantar la pressió i no la seva trajectòria". Finalment, Ruiz ha apuntat que "caldria repensar el batxillerat perquè no estigui només orientat a treure bona nota a les PAU, i que sigui una època d'aprenentatge profund".

ESCOLTA L'ENTREVISTA A VERA SACRISTÁN, DIRECTORA DE L'OBSERVATORI UNIVERSITARI

ESCOLTA L'ENTREVISTA A MERITXELL RUIZ, SECRETÀRIA GENERAL DE LA FUNDACIÓ ESCOLA CRISTIANA DE CATALUNYA

Més actualitat

POLÍTICA

José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés: "No donem per feta la investidura de Pedro Sánchez"

Lluïsa Moret, alcaldessa de Sant Boi, i José Zaragoza, diputat del PSC al Congrés, l'última nit electoral, el 23 de juliol

En una entrevista a Ràdio Estel, el polític socialista lamenta que la dreta "no accepti que ha perdut les eleccions" i augura "una legislatura molt dura"

28 setembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Gerardo Pisarello sobre l'amnistia: Hi ha diferents propostes sobre la taula"

Gerardo Pisarello, secretari primer de la mesa del Congrés dels Diputats

El primer secretari de la mesa del Congrés confirma, a Ràdio Estel, que hi ha hagut un intercanvi de documents sobre la possibilitat d'amnistia, però insisteix en el fet que s'ha de ser discret

28 setembre 2023

Redacció

EDUCACIÓ

"El val escolar impulsat pel Govern no serveix perquè les famílies estalviïn diners"

Una mare fent la compra de material escolar pel nou curs, a la botiga Abacus de Barcelona

Així ho creuen des de les Associacions Federades de Famílies, (aFFaC) que opinen que el curs escolar ha començat "sense avançar en temes importants com l'educació inclusiva".

27 setembre 2023

Redacció