En directe

La Caravana

SOCIETAT

80.000 infants i joves en risc de pobresa a Catalunya no reben cap beca menjador

Educació reconeix a Ràdio Estel que no pot donar beques menjador a aquests infants perquè van a centres on no s'ofereix el servei

8 març 2024

Redacció

Comparteix

A Catalunya hi ha 79.006 infants i joves en risc de pobresa que no reben cap ajuda per pagar el menjador. Així ho diuen les dades del mateix departament d'Educació que ha analitzat Ràdio Estel.

Imatge del menjador d'una escola

En una resposta parlamentària a la qual ha tingut accés aquesta emissora, la conselleria d'Anna Simó es fa seves les dades de l'Institut Català d'Estadística sobre pobresa. Aquestes xifres diuen que a Catalunya hi ha "261.056 alumnes en situació de risc de pobresa matriculats per aquest curs 2023-2024". El mateix departament reconeix que només reben una beca menjador aquest curs 108.870 estudiants vulnerables que els hi cobreix tot el servei i 73.180 que els hi cobreix el 70%.

En declaracions a Ràdio Estel, Raquel Gil, directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa del departament d'Educació, ha assegurat que no poden donar cap ajuda als infants que tenen dret a rebre'n, però ho justifica dient que és perquè van a escoles i instituts on no s'ofereix el servei de menjador. "Els indicadors del nombre d'infants i de joves que tenim al país en situació de vulnerabilitat va molt més enllà de l'ensenyament obligatori. Des d'infantil 3 anys fins a secundària és on habitualment s'ofereix el menjador escolar. Sí que és cert que, en aquells centres escolars on no s'ofereix el servei, no teníem manera de vehicular aquest ajut i, per tant, aquesta beca menjador", ha reconegut Gil.

Raquel Gil, directora general d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa del departament d'Educació, assegura que no poden donar cap ajuda als infants que tenen dret a rebre'n, però ho justifica dient que és perquè van a escoles i instituts on no s'ofereix el servei de menjador

En conseqüència, tot i que Educació ha incrementat els diners que destina a les ajudes per pagar el menjador, tots aquells infants i joves que van a una escola que no ofereix aquest servei no hi poden accedir. Sigui com sigui, Gil ha reivindicat el nombre de beques menjador que el departament ha donat per aquest curs.

De fet, per primer cop, aquest curs s'han pagat més beques que cobreixen tot el servei que no pas les parcials. A més, Gil ha explicat a Ràdio Estel que els nous pressupostos que s'han d'aprovar al Parlament augmenten fins als 200 milions d'euros la partida inicial destinada a beques menjador. Una xifra que encara pot augmentar perquè, assegura, que la beca es pot demanar en qualsevol moment del curs i sempre s'hi destinaran diners per cobrir aquesta necessitat.

La reacció de Càritas Diocesana de Barcelona

Càritas Diocesana de Barcelona titlla de "pobre" la justificació d'Educació. En declaracions a Ràdio Estel, Mireia Milián, responsable del programa de famílies i infància de l'entitat, ha dit que, "si tenen detectat que hi ha espais on no s'ofereix el servei de menjador i saben que hi ha infants amb necessitats, cal posar recursos adequats". Tot i això, Milian també ha assenyalat la responsabilitat dels governs municipals.

Càritas Diocesana de Barcelona: "Si detecten que hi ha espais on no s'ofereix el servei de menjador i saben que hi ha infants amb necessitats, cal posar recursos adequats"

"Des d'ajuntaments com el de Barcelona s'ha fet una aposta molt important en aquest sentit, però això té a veure més amb la capacitat dels ajuntaments, que no només a la Generalitat. Per tant, no tots els ajuntaments tenen aquesta sensibilitat de posar els mecanismes perquè es pugui donar a terme", ha remarcat.

La responsable del programa de famílies i infància de Caritas Diocesana de Barcelona ha explicat que el "95% de les famílies no disposen d'ingressos per poder pagar el menjador dels seus fills i filles" i ha defensat que és un dret de l'infant que afavoreix a l'aprenentatge.

Escolta el reportatge de Pau Massip sobre les beques menjador

0:00 / 0:00

Més actualitat

Infraestructures

POLÍTICA

Lluís Mijoler: "El govern espanyol fa propostes per a l'aeroport, però encara no he vist Óscar Puente trepitjar el Prat"

Lluís Mijoler, número 2 de Comuns-Sumar el 12M, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

El número 2 dels Comuns-Sumar a les eleccions catalanes del 12 de maig manté que el PSC és un soci prioritari, però aposta per un tripartit a la Generalitat

16 abril 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

SOCIETAT

CONFAVC: "Catalunya està a les beceroles amb la retirada de l'amiant"

Peces d'amiant d'un edifici de Badia del Vallès | ACN

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de la Confederació d'Associacions Veïnals de Catalunya, Jordi Giró, lamenta que només 35 municipis catalans tinguin un cens d'amiant

15 abril 2024

Redacció

AUDIOS

CULTURA

Sense categoria

Quim Llisorgas: "Finalment, tots arribarem a tenir una discapacitat"

L'actor Quim Llisorgas a Ràdio Estel

Quim Llisorgas, conegut pel seu paper d'Hèctor a la sèrie 'Com si fos ahir' de 3Cat, explica a 'La Caravana' com ha aconseguit ser actor amb la síndrome de Joubert

12 abril 2024

Redacció