En directe

Fabricació Pròpia

ESGLÉSIA MÓN

"A Moçambic, un error d'un deute ha fet que el poble pateixi molt"

Juan Carlos Cabrera, mercedari en missió a Moçambic (treballa en barris de pobresa extrema i gestiona projectes d’aigua i sanejament amb l’ajuda de Mans Unides),…

7 febrer 2020

@IgnasiMiranda

Comparteix
Juan Carlos Cabrera, mercedari en missió a Moçambic (treballa en barris de pobresa extrema i gestiona projectes d’aigua i sanejament amb l’ajuda de Mans Unides), Paco Marro, responsable per a la Cooperació i Desenvolupament a les Universitats de Mans Unides a Barcelona, i Germán Arconada, missioner dels Pares Blancs a Burundi, han analitzat i comentat aquest divendres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', tota la qüestió de la protecció e la terra, eix principal de la Campanya de Mans Unides 2020 que ara s'ha posat en marxa amb el lema “Qui pateix més el maltractament del planeta no ets tu”. Cabrera ha explicat que "sovint, aquí a Europa, els errors dels governants tenen conseqüències `per a ells i per a alguns, però a l'Àfrica un error té conseqüències sobre el poble, com és el cas d'uns deutes ocults que van aparèixer en l'anterior mandat presidencial a Moçambic i que van ser descoberts pel Banc Mundial i el Fons Monetari Internacional, una situació davant la qual van eliminar tots els ajuts possibles al país i el poble va patir molt en no rebre diners per als funcionaris ni medicaments per als hospitals, per exemple".
El religiós de l'Orde de la Mercè ha defensat "el dejuni com un instrument per seguir Jesús i fer el bé, com els esportistes necessiten fer una dieta per guanyar una medalla d'or". També Cabrera ha dit també que "Mans Unides, amb el seu suport, ha permès perforar un pou en una zona desabastida i donar aigua a 180 famílies i, en un altre projecte, s'ha obert un menjadorn per alimentar els nens que anaven a l'escola". Finalment el missioner andalús ha anunciat que l'ONG catòlica els ajudarà "a obrir un centre més gran, amb més professionals, per atendre els nens del carrer".

Germán Arconada, al Burundi des de l'any 1963, ha destacat que va començar a "treballar el 1969 amb Mans Unides, amb la qual s'han desenvolupat molts projectes". El missioner dels Pares Blancs ha recordat que "els habitants de Burundi mostren que no es pot parlar de l'amor si no es practica, i això s'ha fet construint ponts, edificis i altres coses". El religiós ha revelat que, tot just dijous passat, "va caure una casa de tres pisos a la ciutat Bukavu, una catàstrofe que va arrossegar altres edificis i va provocar morts i ferits, en un fet que no sortirà en cap diari". Del país africà, Arconada ha comentat que "està patint molt, privat d'ajuts a causa de l'error comès pel president en presentar-se a una tercera legislatura, i el poble pateix molt la fam, realitat molt dolorosa". Ha dit finalment que els Missioners d'Àfrica-Pares Blancs "es van fundar a finals del segle XVIII per unir Europa i Àfrica amb l'objectiu que no hi hagi més esclaus al món".

Paco Marro, per la seva banda, ha destacat que "Mans Unides gestiona prop de 600 projectes cada any, dels quals Barcelona en mou alguns, concretament a Moçambic, a Sudan del Sud i al Marroc, entre altres llocs". El dirigent ha recordat que "Mans Unides és el pont de la solidaritat i una caixa de ressonància de les necessitats de moltes persones", i ha demanat la col·laboració de tothom en la col·lecta d'aquest diumenge 9 de febrer.

Germán Arconada ha demanat "una mirada d'esperança i preguntar-se cadascú com utilitza la pròpia vida perquè aquest món sigui més humana, qüestió davant la qual la resposta ha de ser global perquè, si es veu en la fam i altres dures realitats un problema dels africans i no pas nostres, hem deixat de ser humans".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 7 de febrer.

L’ONG catòlica, amb centenars de projectes arreu del món des de fa més de 60 anys, afronta aquesta qüestió del medi ambient i l’emergència climàtica perquè vol mostrar la seva responsabilitat i el seu compromís amb la millor de les condicions de vida de tothom, com també de les capacitats d’adaptar-se a les conseqüències del desastre mediambiental per als més vulnerables, que són les poblacions més empobrides.  Amb tot aquest context, arriba ja el moment important que marca l’inici de la campanya, amb el Dia del Dejuni Voluntari avui mateix i la col·lecta aquest diumenge, 9 de febrer. Mans Unides presenta aquests dies testimonis de compromís amb els països més castigats per tota la problemàtica mediambiental. D’una banda, mirarem cap a Moçambic, on els mercedaris treballen en una missió que inclou projectes d’aigua i sanejament, amb l’ajuda de Mans Unides. El mercedari Juan Carlos Cabrera, després d’haver treballat 9 anys a Guatemala i 6 a Panamà, es troba ara des del 2009 a Moçambic, on atén parròquies, cases de formació i diversos projectes socials, entre els quals destaca un treball amb nens del carrer en barris marginals i en situació de pobresa extrema.

Durant els dotze mesos que duri la Campanya, Mans Unides se centrarà a denunciar les conseqüències que el deteriorament mediambiental té sobre milions de persones, perquè la crisi climàtica té, sobretot, un rostre humà: el de 821 milions de persones castigades per la fam; el dels més de 1.000 milions de pobres; el dels que han d'emigrar a la recerca d'un suport que la terra els nega o dels que emmalalteixen a causa de la contaminació de les aigües i dels sòls. La fam i la pobresa són dues realitats molt relacionades amb els danys mediambientals, les petjades més greus són la contaminació, el canvi climàtic, l'esgotament dels recursos, la destrucció d’hàbitats i ecosistemes, les inundacions i les sequeres extremes, la desertització i la desforestació. En aquest sentit, a més de les tasques de denúncia i sensibilització que porta a terme en el marc del seu treball d’educació per al desenvolupament, Mans Unides dóna suport a projectes que ajuden les comunitats a adaptar-se als canvis mediambientals i climàtics i promou iniciatives destinades a ajudar a les cada vegada més nombroses persones que es veuen obligades a migrar, deixant enrere tota la seva vida, a conseqüència de la crisi climàtica.

Amb aquesta campanya, segona del pla de treball triennal que està duent a terme amb el lema “Promovent els Drets amb Fets”, l’ONG continuarà treballant, com fa seixanta-un anys, en la defensa dels drets humans com a garants de la dignitat de les persones i requisit indispensable en la lluita contra la fam, la pobresa i la desigualtat.

Més actualitat

POLÍTICA

RELIGIÓ

Sense categoria

El secretari de Migracions de la CEE insta els partits amb posicionaments racistes a fer-s'ho mirar

Xabi Gómez insta els partits amb trets racistes a fer-s'ho mirar

En una entrevista a Ràdio Estel, el dominic Xabi Gómez creu que en aquest àmbit tothom ha de seguir la doctrina social de l’església

7 maig 2024

POLÍTICA

Santi Rodríguez sobre l'atac de Carnero (UGT) a Puigdemont: "Entenc que alguns candidats del PSC tinguin una 'empanada' mental"

Santi Rodríguez, número 4 del PP a les eleccions catalanes | RÀDIO ESTEL

El número 4 del PP a les eleccions catalanes, recorda que els socialistes ja feien aquest discurs l'any passat, abans de necessitar els vots de Junts

6 maig 2024

Redacció

POLÍTICA

Oriol Junqueras veu "prepotent i pretensiós" que Salvador Illa es postuli ja per ser investit president

Oriol Junqueras, president d'ERC, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el president d'ERC critica al candidat del PSC parlant de futurs pactes i insta a Junts a actuar amb responsabilitat

3 maig 2024

Redacció