En directe

La Caravana

ARQUEBISBAT DE BARCELONA

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

ESGLÉSIA ESPANYA

SOCIETAT

L'auditoria encarregada per l'Església repararà "sense límits" el dolor causat a les víctimes d'abusos

L'auditoria independent que l'Església espanyola ha encarregat per investigar els seus presumptes casos d'abusos sexuals "no es planteja cap límit", segons José Gabriel Vera, director de comunicació de la Conferència Episcopal

23 febrer 2022

Redacció

Comparteix

L'auditoria independent que l'Església espanyola ha encarregat per investigar els seus presumptes casos d'abusos sexuals "no es planteja cap límit". Així s'ha expressat el director de comunicació de la Conferència Episcopal, José Gabriel Vera, en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', després d'una pregunta sobre sobre possibles reparacions econòmiques a les víctimes.

Vera ha explicat que "s'haurà d'analitzar cada cas i cada situació per valorar quina reparació mereix la víctima". Per això, s'ha encarregat la investigació a professionals "que puguin treballar amb independència".

"S'ha d'analitzar cada cas i cada situació per valorar quina reparació mereix la víctima"

Segons Vera, l'auditoria s'ha posat en marxa per fer "un pas més en la lluita contra la xacra dels abusos" i que això és una demostració més que l'Església "no es pot cansar de mostrar el dolor i la vergonya pel que han fet alguns dels seus membres, que han traït, també, la institució". Malgrat tot, però, des de la Conferència Episcopal entenen que "mai es repararà el dany causat al cor de les víctimes, perquè és una tasca infinita", ha dit José Gabriel Vera.

Casos prescrits

Sobre la possibilitat que alguns dels possibles casos que detecti l'auditoria hagin prescrit, Vera ha assegurat que no es deixaran de banda. Per exemple, ha explicat que hi ha casos denunciats a les oficines de les diòcesis que han prescrit des del punt de vista civil, però no des del canònic "i és a través del dret canònic per on s'investiga". En tot cas, si es detectessin casos que hagin prescrit en els dos àmbits "es continua amb l'acompanyament a la víctima per buscar la reparació". A més, ha recordat que el dret canònic té la possibilitat d'aixecar aquesta prescripció i aplicar una sentència.

L'exemple d'Alemanya

La investigació encarregada per la Conferència Episcopal Espanyola va en la línia de la qual es va obrir a Alemanya "que mira més a les víctimes", ha expressat José Gabriel Vera. Per això, s'aprofitarà tot el treball que durant els darrers anys s'han fet des de les oficines de les diòcesis on han recollit denúncies sobre aquests àmbits i s'han fet trobades personals amb les víctimes per saber quines són les seves necessitats.

En tot cas, la idea de l'auditoria, no és recollir només els casos d'aquestes oficines sinó anar més enllà i conèixer tots els casos que s'han denunciat també per altres vies, com la judicial o la dels mitjans de comunicació per "poder fer un mapa real de la situació", ha conclòs el director de comunicació de la Conferència Episcopal, José Gabriel Vera.

Entrevista a José Gabriel Vera, director de comunicació de la Conferència Episcopal Espanyola

0:00 / 0:00

Més actualitat

SOCIETAT

Un testimoni de l'incendi de València: "L'edifici ara és un esquelet"

L'incendi a un edifici del barri del Campanar a València | EFE Manuel Bruque

Manuel Algora és el propietari d'un laboratori situat a 50 metres del bloc calcinat, que ha deixat, almenys, 4 morts, una desena de ferits i 19 desapareguts

23 febrer 2024

Redacció

AUDIOS

Quan podria sortir en llibertat Dani Alves?

Dani Alves en la primera jornada del judici | EFE

L'advocat penalista Juan Carlos Zayas valora la sentència de quatre anys i sis mesos de presó per agressió sexual al jugador de futbol

22 febrer 2024

Redacció

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció