En directe

Fórmula Estel

ARQUEBISBAT DE BARCELONA

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

ESGLÉSIA ESPANYA

SOCIETAT

L'auditoria encarregada per l'Església repararà "sense límits" el dolor causat a les víctimes d'abusos

L'auditoria independent que l'Església espanyola ha encarregat per investigar els seus presumptes casos d'abusos sexuals "no es planteja cap límit", segons José Gabriel Vera, director de comunicació de la Conferència Episcopal

23 febrer 2022

Redacció

Comparteix

L'auditoria independent que l'Església espanyola ha encarregat per investigar els seus presumptes casos d'abusos sexuals "no es planteja cap límit". Així s'ha expressat el director de comunicació de la Conferència Episcopal, José Gabriel Vera, en una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', després d'una pregunta sobre sobre possibles reparacions econòmiques a les víctimes.

Vera ha explicat que "s'haurà d'analitzar cada cas i cada situació per valorar quina reparació mereix la víctima". Per això, s'ha encarregat la investigació a professionals "que puguin treballar amb independència".

"S'ha d'analitzar cada cas i cada situació per valorar quina reparació mereix la víctima"

Segons Vera, l'auditoria s'ha posat en marxa per fer "un pas més en la lluita contra la xacra dels abusos" i que això és una demostració més que l'Església "no es pot cansar de mostrar el dolor i la vergonya pel que han fet alguns dels seus membres, que han traït, també, la institució". Malgrat tot, però, des de la Conferència Episcopal entenen que "mai es repararà el dany causat al cor de les víctimes, perquè és una tasca infinita", ha dit José Gabriel Vera.

Casos prescrits

Sobre la possibilitat que alguns dels possibles casos que detecti l'auditoria hagin prescrit, Vera ha assegurat que no es deixaran de banda. Per exemple, ha explicat que hi ha casos denunciats a les oficines de les diòcesis que han prescrit des del punt de vista civil, però no des del canònic "i és a través del dret canònic per on s'investiga". En tot cas, si es detectessin casos que hagin prescrit en els dos àmbits "es continua amb l'acompanyament a la víctima per buscar la reparació". A més, ha recordat que el dret canònic té la possibilitat d'aixecar aquesta prescripció i aplicar una sentència.

L'exemple d'Alemanya

La investigació encarregada per la Conferència Episcopal Espanyola va en la línia de la qual es va obrir a Alemanya "que mira més a les víctimes", ha expressat José Gabriel Vera. Per això, s'aprofitarà tot el treball que durant els darrers anys s'han fet des de les oficines de les diòcesis on han recollit denúncies sobre aquests àmbits i s'han fet trobades personals amb les víctimes per saber quines són les seves necessitats.

En tot cas, la idea de l'auditoria, no és recollir només els casos d'aquestes oficines sinó anar més enllà i conèixer tots els casos que s'han denunciat també per altres vies, com la judicial o la dels mitjans de comunicació per "poder fer un mapa real de la situació", ha conclòs el director de comunicació de la Conferència Episcopal, José Gabriel Vera.

Entrevista a José Gabriel Vera, director de comunicació de la Conferència Episcopal Espanyola

0:00 / 0:00

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció