En directe

Fórmula Estel

ACTUALITAT

La Unió europea i els Estats Units estan cremant molt de pressa les seves cartes contra Rússia

Segons l’expert en Rússia i l’espai post-soviètic, Abel Riu, hi ha indicadors que apunten que Rússia no estava preparada per totes les sancions econòmiques que se li han imposat i la sensació és de cert caos.

3 març 2022

Redacció

Comparteix

La invasió de Rússia a Ucraïna no cessa i parlar d'un possible fi a la guerra encara està a l'horitzó. L'ACNUR alerta que la guerra a Ucraïna podria convertir-se en la crisi de refugiats més gran del segle a Europa.

Un camió cremat a Kíiv
Un camió cremat a Kíiv. DPA

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Abel Riu, el president de l'Institut Catalunya Global, també politòleg i expert en Rússia i en l'espai postsoviètic, ha explicat que "en qüestió de pocs dies la Unió Europea i els Estats Units han aplicat sancions molt agressives contra Rússia que provocaran unes conseqüències negatives molt fortes per tothom".

El professor ha alertat d'una desconnexió creixent de l'economia russa amb relació a l'Occident. "Rússia no s'enfonsarà per aquestes sancions, cada vegada serà menys dependent d'altres països i, si no pot abastar-se ella mateixa, anirà a buscar connexió amb mercats xinesos o d'altres països", ha afegit Riu.

"Rússia, si no pot abastar-se ella mateixa, anirà a buscar connexió amb mercats xinesos o d'altres països"

Pel que fa al conflicte purament més bèl·lic, el politòleg ha indicat que hi ha indicadors que apunten que Rússia no estava ben preparada per les limitacions que s'ha anat trobant. "Rússia ha comès molts errors, ja sigui en les cadenes de subministraments, qüestions operatives o logístiques, en l'ús de les seves forces aèries o a l'hora de comunicar-se amb les seves tropes. S'està evidenciant que hi ha cert caos en les tropes russes perquè han patit moltes baixes humanes, danys en els equipaments i vehicles d'atac, però, tot i la resistència dels ucraïnesos, els russos estan aconseguint uns certs guanys que van en augment".

Rússia ha comès molts errors (...) S'està evidenciant que hi ha cert caos en les tropes russes (...), però tot i la resistència dels ucraïnesos, els russos estan aconseguint uns certs guanys que van en augment".

El professor, també màster en estudis russos i eurasiàtics, ha explicat que aquesta invasió ha fet que l'OTAN s'enforteixi. "L'aliança transatlàntica guanya coherència i consistència en l'àmbit intern i, el fet que cada vegada estigui més a prop de la frontera russa, augmenta l'amenaça contra Putin", ha conclòs.

Aber Riu, politòleg expert en Rússia i l'estat postsoviètic i president del Catalonia Global Institute

0:00 / 0:00

Més actualitat

POLÍTICA

"Ucraïna no està patint l'atac de Rússia des de fa una setmana, si no des de fa més de 8 anys", denuncia el cònsol d'Ucraïna a Barcelona, Oleksandr Dzoma

Al 'Tot anirà bé de Ràdio Estel', Dzoma ha agraït de tot cor l'onada de solidaritat que està arribant aquests dies a la seva oficina barcelonina, i ha demanat estar atents a tot el que puguin arribar a necessitar al país

2 març 2022

Redacció

POLÍTICA

"El millor escenari per Ucraïna és la rendició" explica un català resident a Kíev

El Roger Carles López, català resident a Kíev, explica al programa 'El Matí a Ràdio Estel' que la gent mira de fugir del país com pot

25 febrer 2022

Redacció