En directe

La Caravana

Sense categoria

L'associació de juristes Drets veu "difícil" que s'aclareixi la investigació d'Andorra sobre l'Operació Catalunya

"Estem parlant de les clavegueres de l'Estat, amb un president, exministres, policies i alts càrrecs afectats", ha assegurat Sergi Blázquez, advocat de Drets, sobre la imputació, per part de la justícia andorrana de l'expresident espanyol Mariano Rajoy i els exministres Jorge Fernández Díaz y Cristóbal Montoro.

14 juny 2022

Redacció

Comparteix

Aquest dimarts s'ha sabut que l'expresident espanyol, Mariano Rajoy, els exministres Cristòfol Montoro i Jorge Fernández Díaz i altres càrrecs del seu govern estan investigats per la justícia d'Andorra per la branca de l'Operació Catalunya que afecta el Principat.

Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz
L'expresident espanyol Mariano Rajoy i l'exministre Jorge Fernández Díaz, en una imatge d'arxiu. Quique García (EFE)

La investigació judicial ha començat arran d'una querella presentada per l'associació de juristes Drets i per l'Institut de Drets Humans d'Andorra. Sergi Blázquez, advocat de Drets, ha assegurat a Ràdio Estel que "serà difícil" que s'aclareixi què va passar en aquesta trama "perquè estem parlant de les clavegueres de l'Estat, amb un president, exministres, policies i alts càrrecs afectats". Blázquez ho defineix tot plegat com "un escàndol majúscul".

"És un escàndol majúscul"

El jurista ha explicat que els investigats tenen l'obligació d'anar a declarar sigui presencialment o per via telemàtica si no volen que Andorra els consideri "uns pròfugs". A més, ha recordat que entre el Principat i Espanya hi ha signat acords que preveuen l'extradició d'investigats per la justícia.

Sergi Blázquez ha detallat que quan van impulsar la querella van veure que hi havia "moltes possibilitats" que tirés endavant "perquè el jutge no tenis connotacions polítiques". El fet de presentar la querella juntament amb l'Institut de Drets Humans d'Andorra és perquè aquest organisme considera que amb tota l'operació "es va vulnerar la sobirania d'Andorra".

El camí a recórrer en aquest procés serà llarg. Per ara, els investigats no tenen dia per declarar i la jutgessa només els ha instat a buscar-se un advocat en un termini de quinze dies. Si no ho fan, se'ls assignarà un advocat d'ofici.

Entrevista a Sergi Blázquez, advocat de l'associació Drets

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Isaki Lacuesta: "Jo no sé per què els vaig descobrir tan tard"

Segundo premio d'Isaki Lacuesta

El director de cinema estrena 'Segundo premio', una pel·lícula sobre el grup 'Los Planetas'

22 maig 2024

Redacció

MEDI AMBIENT

L’aigua s’encarirà a Catalunya per poder pagar la seva producció  

Veïns de Sarroca de Lleida agafen aigua del camió cisterna a ple sol per la manca d'aigua potable al territori

Ana García, presidenta de la Comissió d'Economia i Sostenibilitat i membre de l'Observatori Intercol·legial de l'Aigua, exigeix una nova política de la gestió de l’aigua i no fragmentar-la per sectors

22 maig 2024

Redacció

AUDIOS

"Només s'ha donat resposta al 2% dels casos de discriminació"

L'Observatori contra l’Homofòbia veu insuficient l’acció de les administracions: “Només s’ha donat resposta al 2% de casos de discriminació”

17 maig 2024

Redacció