En directe

Cocodril Club

MEDI AMBIENT

L’alcalde de Vilanova de Sau assegura que les hidroelèctriques han buidat l’embassament de Sau “per fer llum”

Joan Riera afirma que les energètiques van aprofitar quan l'energia era més cara per produir electricitat i reclama que s'hauria d'haver posat fre molt abans

28 febrer 2023

Redacció

Comparteix

En una entrevista al programa 'El Matí a Ràdio Estel', Joan Riera, alcalde de Vilanova de Sau, ha assegurat que les hidroelèctriques han buidat l'embassament de Sau "per fer llum". Avui, les reserves del pantà estan al 15%. Fa un any eren al 48%. Riera denuncia que "ningú posa fre" a les energètiques per aprofitar l'aigua i buidar l'embassament. Acusa les hidroelèctriques d'haver aprofitat la "màniga ampla" que tenien quan els preus de l'energia estaven disparats per fer servir l'aigua per generar electricitat i buidar el pantà de Sau. Per això lamenta que no s'hagi regulat abans la situació.

"Les hidroelèctriques han aprofitat la màniga ampla quan els preus de l'energia estaven disparats"

Embalsament de Susqueda
Dues torres i la paret de l'embalsament de Susqueda amb el nivell d'aigua molt baix | ACN

Aquest dimarts, el Govern està reunit per abordar la sequera a Catalunya i decidir augmentar el nivell d'alerta i entrar en fase d'excepcionalitat. Sobre la taula també hi ha la possibilitat de buidar l'embassament de Sau i enviar l'aigua a Susqueda per concentrar-la i garantir-ne la qualitat. Una pràctica que no és la primera vegada que es faria. Però, segons l'alcalde Joan Riera, "quan queda poca aigua, les decisions són més complicades".

"Quan queda poca aigua, les decisions són més complicades"

El transvasament d'aigua afecta als veïns de Vilanova de Sau perquè se n'abasteixen directament. "No els hi podem dir que no obrin l'aixeta, perquè no tenim aigua al pantà", assegura l'alcalde. A banda, que no hi hagi aigua al pantà, aquest fet també té una repercussió econòmica, ja que molta activitat de la zona hi està vinculada. Segons l'alcalde de Vilanova de Sau, les mesures "arriben tard" i "s'haurien d'haver tancat abans els regs d'expansió, nosaltres fa temps que no reguem ni parcs ni jardins".

L'Església de Sant Romà de Sau es mostra al descobert per les poques reserves d'aigua del pantà | ACN

"Les mesures arriben tard"

Amb tot, la falta d'aigua al pantà de Sau té una doble cara: moltes persones aprofiten per desplaçar-s'hi i veure com està la situació de primera mà. Existeix un efecte crida. Per això, des de l'ajuntament "es plantegen implementar mesures per regular-ho i perquè no es col·lapsin les entrades del poble, ja que la carretera és un cul-de-sac".

SI NO PLOU AQUESTA PRIMAVERA, SERÀ DIFÍCIL REVERTIR LA SEQUERA

El tècnic de l'Àrea de Recerca i Modelització del Servei Meteorològic de Catalunya, Vicent Altava, ha explicat que, si a la primavera no ha plogut, època que acumula més precipitacions, difícilment es podrà revertir la situació. L'especialista també ha detallat que "no hi ha un escenari de pluja proper ni a mitjà termini, en els pròxims 15 dies".

Des del Servei Meteorològic de Catalunya alerten que hauria de ploure molts dies per recuperar la capacitat dels embassaments. Altava també ha explicat que aquesta sequera és especialment catastròfica per a les comarques de Girona i litoral i prelitoral de Barcelona perquè afecta els principals embassaments.

Entrevista a Joan Riera, alcalde de Vilanova de Sau, i a Vicent Altava, tècnic del Servei Meteorològic de Catalunya

0:00 / 0:00

Més actualitat

El govern espanyol té mig any per resoldre la petició d'indult per a Laura Borràs demanada pel TSJC

Laura Borràs, a l'inici del judici al TSJC.

L'advocat penalista Francesc Jufresa explica que "fins que el Tribunal Suprem no resolgui el recurs que presentarà Borràs, no començarà el tràmit administratiu de l'indult"

31 març 2023

Redacció

Edgar Nebot, sotsinspector del GRAF: "Hi ha cases i urbanitzacions que no haurien d’estar on estan i, si hi són, haurien de tenir unes mesures de prevenció més elevades"

Una de les cases afectades per l'incendi de Pont de Vilomara a la urbanització River Park. / Sílvia Muñoz

El responsable de Bombers de la Generalitat afirma que hi ha habitatges que s’ubiquen en llocs vulnerables i això pot ser un problema

30 març 2023

Redacció

Gonzalo Boye: "El Parlament Europeu s’haurà de pronunciar aviat sobre la detenció de Clara Ponsatí"

L'advocat Gonzalo Boye i l'exconsellera Clara Ponsatí, en el moment de ser detinguda pels Mossos d'Esquadra a Catalunya.

L’advocat que representa a l’eurodiputada ha revelat que Carles Puigdemont tornarà a Catalunya “més aviat que tard”

29 març 2023

Redacció