En directe

Fabricació Pròpia

Sense categoria

Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau: "Culpar a les hidroelèctriques del buidatge dels pantans és pixar fora de test"

En una entrevista a Ràdio Estel, l'alcalde es desmarca de les acusacions de l'anterior batlle a les hidroelèctriques de buidar el pantà de Sau "per fer llum"

22 febrer 2024

Redacció

Comparteix

L'alcalde de Vilanova de Sau, Jaume Orra, ha valorat que "culpar del buidatge dels embassaments a les elèctriques és pixar fora de test". En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, Orra s'ha desmarcat de les declaracions de l'antic batlle de la localitat, Joan Riera, en les quals acusava les hidroelèctriques de "buidar l'embassament de Sau per fer llum".

L'església de Sant Romà de Sau, el gener de 2024 | ACN

"No sé les raons de l'anterior alcalde, però em sembla que no s'acosta a la veritat" respecte a l'actuació de les hidroelèctriques, ha afegit Orra. L'actual alcalde defensa que "la prioritat és l'aigua", però s'ha preguntat "si aquesta aigua, en lloc de sortir directe, es pogués utilitzar per fer llum, quin problema hi hauria?"

"Si aquesta aigua, en lloc de sortir directe, es pogués utilitzar per fer llum, quin problema hi hauria?"

La imatge de la sequera

El pantà de Sau és la viva imatge de la sequera que travessa Catalunya. Els embassaments del sistema Ter-Llobregat estan en emergència per sequera des de l'1 de febrer i el de Sau avui es troba al 2,08 de la seva capacitat. Per a Orra, no hi ha cap solució màgica, però creu que cal posar el focus en el consum d'aigua actual. "Hem augmentat 2 o 3 milions de persones a Catalunya. Ara està ple de piscines. Quan eren petits ens rentàvem en un bugader. Ara, dutxes i banyeres han augmentat els consums. Aquí és on s'ha de fer mà", adverteix l'alcalde.

Preguntat per la resolució política de la sequera, considera que els responsables "no són prou valents", "que es podria haver fet abans" alguna mesura per avançar-se a la sequera i que "aquesta Generalitat l'hem governat entre tots" en referència a les diverses formacions que han ocupat la presidència de Catalunya, al seu entendre, ignorant aquesta problemàtica.

A curt termini, la màxima autoritat de Vilanova de Sau aposta pel principi de solidaritat entre les diferents comarques de Catalunya. "El que hem de mirar és si trobem una solució ràpida. A Tarragona sobra molta aigua. Però què és això de 'l'aigua és nostra'?", ha manifestat tot recordant la situació de millora hídrica que viuen les terres de l'Ebre en comparació amb la resta del territori.

Entrevista a Jaume Orra, alcalde de Vilanova de Sau

0:00 / 0:00

Més actualitat

MEDI AMBIENT

L’alcalde de Vilanova de Sau assegura que les hidroelèctriques han buidat l’embassament de Sau “per fer llum”

Embalsament de Susqueda

Joan Riera afirma que les energètiques van aprofitar quan l'energia era més cara per produir electricitat i reclama que s'hauria d'haver posat fre molt abans

28 febrer 2023

Redacció