En directe

Tot sardana

ABUSOS SEXUALS

VIOLÈNCIA MASCLISTA

Associació ALMA: "El sistema de seguiment i protecció a la violència de gènere VioGén no funciona"

El cofundador i secretari de l'associació espanyola d'atenció a les víctimes de violència masclista, Gregorio Gómez Mata, defensa que l'educació és fonamental per revertir la situació

7 desembre 2023

Redacció

Comparteix

Gregorio Gómez Mata, cofundador i secretari d'ALMA, l'associació espanyola d'atenció a les víctimes de violència masclista, ha alertat que el sistema de seguiment i protecció integral a la violència de gènere, VioGén, no funciona. "Només registra les dones que han denunciat i les valoracions que hi surten estan malament", ha assegurat.

Logo de VioGén, l'algoritmo que calcula el risc que una dona pateixi violència masclista

De fet, Gómez s'ha preguntat: "Com farem una valoració si moltes dones que pateixen violència masclista no són conscients que estan sent maltractades?". El cofundador de l'entitat ho ha criticat el mateix dia que el ministeri d'Igualtat ha convocat una nova reunió del gabinet de crisi per mirar com es pot millorar aquest sistema.

El secretari d'ALMA creu que les eines que avui dia hi ha a disposició no funcionen. Gómez ha valorat que en un cas de violència masclista, la intervenció dels psicòlegs és fonamental. "Per fer una valoració s'hauria d'agafar el maltractador i posar-lo en mans de psicòlegs", assegura. A més, ha lamentat que el sistema està saturat. "No pots tenir una persona que porti 80 casos de dones maltractades. Així és impossible donar cobertura a totes aquestes dones", ha criticat.

"Només es concedeixen un 30% d'ordres d'allunyament"

El cofundador de l'associació a assegurat que els jutges coneixen la normativa, però no entenen el problema. "Si no l'entenen, com les poden ajudar?". Creu que difícilment es podrà ajudar a les víctimes si no hi ha conscienciació. "Els jutjats només concedeixen un 30% de les ordres d'allunyament que es demanen", ha avisat.

Gómez Mata ha defensat que cal formació i, sobretot, conscienciació de tota la ciutadania a través de l'educació als centres escolars. A més, el cofundador d'ALMA ha proposat que la denúncia s'hauria de poder interposar als centres de salut en comptes de la comissaria. Assegura que "moltes de les dones que denuncien a la policia, fan mitja volta, sobretot en el món rural on es coneix tothom". Per això, Gómez ha defensat la dotació d'un sistema de psicòlogues "que escoltin les víctimes i facin un informe que després es podrà utilitzar als tribunals".

"Atenem una mitjana de 80 dones cada mes"

L'associació ALMA no compta amb un protocol específic, ja que cada cas és diferent. Gómez Mata explica que en funció de les necessitats de cada dona, es posen a treballar de manera diferent, sempre amb el suport d'un equip de psicòlegs. "Els serveis institucionals atenen poques vegades. Nosaltres sempre tenim un equip de psicòlegs, gràcies a l'equip de voluntaris i personal". L'associació atén, de mitjana, 80 dones. "Ha estat un any en auge". Per tot plegat, l'ALMA ofereix una eina que no deixa rastre al telèfon mòbil de les víctimes. "A través de l'eina es poden guardar proves com ara vídeos i fotos que després podran ser vàlids si es presenten davant d'un jutge, assegura.

Entrevista a Gregorio Gómez, cofundador i secretari de l'Associació ALMA (Associació espanyola d'atenció a les víctimes de violència masclista)

0:00 / 0:00

Més actualitat

AUDIOS

Francesc Canosa: "Catalunya és una gran fàbrica d'analfabets existencials

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

El periodista, guionista i escriptor Francesc Canosa publica el llibre 'Catalunya no acaba a la Panadella'

1 març 2024

ECONOMIA I FINANCES

POLÍTICA

Joan Carles Gallego sobre el Hard Rock: "El Govern s'ha de moure"

Joan Carles Gallego, diputat d'En Comú Podem, als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

En una entrevista a Ràdio Estel, el diputat d'En Comú Podem titlla l'acord de pressupostos entre ERC i PSC de "poc ambiciós, irresponsable i poc coherent"

1 març 2024

Redacció

ECONOMIA I FINANCES

Els economistes avisen del retorn de l'IVA de la llum al 21%: "Pagarem un 15% més cada mes"

Contadors d'electricitat

En una entrevista a Ràdio Estel, Àngel Hermosilla, secretari general del Col·legi d'Economistes, creu que la sequera es notarà de manera lleu a la factura de la llum

29 febrer 2024

Redacció