En directe

Fórmula Estel

INTERNACIONAL

"Als Estats Units, la Policia està impregnada de racisme"

La mort de George Floyd, ciutadà negre escanyat per un policia a Minneapolis, està sacsejant els Estats Units. Des que es va produir aquest terrible…

1 juny 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La mort de George Floyd, ciutadà negre escanyat per un policia a Minneapolis, està sacsejant els Estats Units. Des que es va produir aquest terrible fet el dilluns 25 de maig, els carrers s’han omplert amb protestes i aldarulls en moltes zones del país. Almenys en 40 ciutats, s'ha imposat el toc de queda, mentre Donald Trump culpa de la violència als carrers l'extrema esquerra i avisa que tractarà els incidents com a actes terroristes. Tica Font, col·laboradora del Centre Delàs d'Estudis per la Pau i de Justícia i Pau, ha analitzat aquest dilluns tota la situació. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha dit que “es tracta d’un esclat de ràbia i d’indignació”. Font ha explicat que, “en la dècada dels 60, es van abolir les lleis de segregació racial, però hi ha moltes constatacions de que el racisme continua ben present en la societat nord-americana”.
Tica Font ha comentat que “el racisme continua notant-se molt en els nivells de la societat, com ara el tracte o els empresonaments, i també en els àmbits laborals”. Igualment ha afegit que “les diferències enter ser blanc, llatí o negre son evidents”. En un altre moment, la també exdirectora de l'Institut Català Internacional per la Pau ha dit que “la Policia està impregnada de racisme i també es dona la brutalitat policial”. A més ha afegit que, “si busquem a l’hemeroteca, trobem sovint casos de brutalitat policial contra els negres que han estat enregistrats amb els mòbils”. Segons l'activista, aquests són “els signes d’una societat que no ha superat el racisme i que s’ha de replantejar la formació de la Policia, perquè molts agents són violents”. Font ha explicat també que, als Estats Units, “la Policia porta armes d’ús militar per resoldre casos socials”.
Pel que fa als motius de l’esclat de la violència als carrers, Tica Font ha aclarit que “cal tenir present el context de confinament, que inflama molt els sentiments els deixa sense ingressos econòmics”. També ha dit que “la gent viu amb por perquè, si agafa el virus, no podrà pagar-se atenció medica”. Segons la col·laboradora del Centre Delàs, a més d’aquestes circumstàncies, existeix un altre factor que ha contribuït a fer que tot esclatés. És el fet que “la Policia també representa el sistema polític, a més de les declaracions de Trump, que sempre són incendiàries”.
Font, a més, ha subratllat que “la gent ve de molts casos d’abusos policials i de morts que, quan els responsbles són jutjats, normalment queden absolts i es reintegren al cos policial, fet que provoca, com a conseqüència, que la gent ja no confia en la justícia”. Finalment, la col·laboradora de Justícia i Pau també ha dit que, "als Estats Units, cada vegada hi ha menys gent que participa políticament” i que “la qualitat democràtica és molt baixa”. En aquesta línia, ha conclòs que tot l’enrenou “pot afectar la reelecció de Trump”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 1 de juny

Més actualitat

Xavier Trias: "No serà fàcil pactar amb el PSC perquè Jaume Collboni es resisteix, amb ERC estic encantat"

Xavier Trias, guanyador de les eleccions municipals a Barcelona, als estudis de Ràdio Estel el 8 de juny de 2023

El guanyador de les eleccions a Barcelona diu a Ràdio Estel que "Maragall no vol un pacte a tres bandes i ho hauré de respectar"

8 juny 2023

Redacció

Els veïns de Badalona exigeixen la posada en marxa del Consell de Prevenció i Seguretat per lluitar contra les agressions sexuals

Imatge de l'enganxina de l'112 d'un cotxe de Mossos d'Esquadra

El psicòleg Jaume Funes assegura que ni el Codi Penal ni l'abandonament són la solució

7 juny 2023

Redacció

Les vacances escolars són un risc per als infants que no tenen hàbit de lectura a casa

Alumnes d'Artés amb el llibre 'La revolta dels burots'

Ho diu Marta López, directora del programa de lectura Lecxit, de la Fundació Bofill, qui assegura que "usar una pantalla i no ser lector no té una relació directa"

6 juny 2023

Redacció