En directe

Laudes

INTERNACIONAL

"Als Estats Units, la Policia està impregnada de racisme"

La mort de George Floyd, ciutadà negre escanyat per un policia a Minneapolis, està sacsejant els Estats Units. Des que es va produir aquest terrible…

1 juny 2020

@rafasanahuja / @IgnasiMiranda

Comparteix
La mort de George Floyd, ciutadà negre escanyat per un policia a Minneapolis, està sacsejant els Estats Units. Des que es va produir aquest terrible fet el dilluns 25 de maig, els carrers s’han omplert amb protestes i aldarulls en moltes zones del país. Almenys en 40 ciutats, s'ha imposat el toc de queda, mentre Donald Trump culpa de la violència als carrers l'extrema esquerra i avisa que tractarà els incidents com a actes terroristes. Tica Font, col·laboradora del Centre Delàs d'Estudis per la Pau i de Justícia i Pau, ha analitzat aquest dilluns tota la situació. En una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, ha dit que “es tracta d’un esclat de ràbia i d’indignació”. Font ha explicat que, “en la dècada dels 60, es van abolir les lleis de segregació racial, però hi ha moltes constatacions de que el racisme continua ben present en la societat nord-americana”.
Tica Font ha comentat que “el racisme continua notant-se molt en els nivells de la societat, com ara el tracte o els empresonaments, i també en els àmbits laborals”. Igualment ha afegit que “les diferències enter ser blanc, llatí o negre son evidents”. En un altre moment, la també exdirectora de l'Institut Català Internacional per la Pau ha dit que “la Policia està impregnada de racisme i també es dona la brutalitat policial”. A més ha afegit que, “si busquem a l’hemeroteca, trobem sovint casos de brutalitat policial contra els negres que han estat enregistrats amb els mòbils”. Segons l'activista, aquests són “els signes d’una societat que no ha superat el racisme i que s’ha de replantejar la formació de la Policia, perquè molts agents són violents”. Font ha explicat també que, als Estats Units, “la Policia porta armes d’ús militar per resoldre casos socials”.
Pel que fa als motius de l’esclat de la violència als carrers, Tica Font ha aclarit que “cal tenir present el context de confinament, que inflama molt els sentiments els deixa sense ingressos econòmics”. També ha dit que “la gent viu amb por perquè, si agafa el virus, no podrà pagar-se atenció medica”. Segons la col·laboradora del Centre Delàs, a més d’aquestes circumstàncies, existeix un altre factor que ha contribuït a fer que tot esclatés. És el fet que “la Policia també representa el sistema polític, a més de les declaracions de Trump, que sempre són incendiàries”.
Font, a més, ha subratllat que “la gent ve de molts casos d’abusos policials i de morts que, quan els responsbles són jutjats, normalment queden absolts i es reintegren al cos policial, fet que provoca, com a conseqüència, que la gent ja no confia en la justícia”. Finalment, la col·laboradora de Justícia i Pau també ha dit que, "als Estats Units, cada vegada hi ha menys gent que participa políticament” i que “la qualitat democràtica és molt baixa”. En aquesta línia, ha conclòs que tot l’enrenou “pot afectar la reelecció de Trump”.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 1 de juny

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció