En directe

La Caravana

SOCIETAT

"Amb aquesta crisi a Sud-Àfrica, el llegat de Mandela s'ha trencat"

Guillem Pursals, politòleg expert en conflictes, Jaume Saladrigas, guia i expert en Sud-Àfrica, i Jaume Calvera, missioner combonià que ha viscut a Sud-Àfrica i que dirigeix actualment…

20 febrer 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Guillem Pursals, politòleg expert en conflictes, Jaume Saladrigas, guia i expert en Sud-Àfrica, i Jaume Calvera, missioner combonià que ha viscut a Sud-Àfrica i que dirigeix actualment la revista 'Mundo Negro', han analitzat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació actual de Sud-Àfrica, amb la dimissió forçada del president Jacob Zuma i l'entrada de Cyril Ramaphosa. Pursals ha destacat que "Nelson Mandela va eliminar qualsevol mena de discurs contra la reconciliació, alhora que va voler consolidar la societat i el Congrés Nacional Africà s’ha convertit en el partit majoritari que representa els seus valors". En aquesta línia, ha posat l'exemple d'un dels països veïns, Zimbaue, on "es va produir una situació semblant". Igualment el politòleg ha comentat, com un altre dels problemes que pateixen els sud-africans, que "la sequera pot generar un conflicte intern perquè els nadius poden acusar els immigrants de ser els causants que no hi hagi aigua per a tothom"
Per la seva banda, Saladrigas (de mare sud-africana) ha explicat que "el Congrés Nacional Africà va néixer com un moviment clandestí" i que, "quan Mandela va sortir de la presó i va esdevenir president i li arribava el relleu, va triar Ramaphosa com a successor, però la formació es va decantar per Thavo M’Beki, amb molta formació però que va fer una presidència molt tèbia i no va complir les promeses de Nelson Mandela, com ara acabar amb la pobresa". Igualment ha destacat que "el gran error de M'Beki va ser no ocupar-se de la SIDA, en un país on el 25% de la població estava afectada per aquesta malaltia". Sobre les migracions, ha recordat que "arriba al país gent d’arreu del món, per la seva ubicació estratègica". En un altre moment, Jaume Saladrigas ha dit que "la sequera és un problema molt seriós, mentre a Moçambic han tingut unes pluges torrencials aquests dies. Ha comentat que, "en aquests moments, les famílies tenen aixetes restringides, no es pot regar el jardí i la gent utilitza la mateixa roba durant més dies perquè no la poden rentar"
Jaume Calvera ha explicat que ha viscut "16 anys a Sudàfrica, entre 1996 i 2012, amb tot el canvi de l’aperheid i l’entrada de Nelson Mandela", al qual va poder saludar personalment. El combonià ha destacat, sobre aquesta crisi, que "amb el president Jacob Zuma s’ha enfonsat un govern per no perdre la moció de censura". En aquesta línia, ha admès que "el llegat de Nelson Mandela s’ha trencat, amb aquella filosofia de la reconciliació, perquè la corrupció ha estat molt grossa". Calvera ha revelat que uns companys de congregació li van dir, dijous passat, que "ara els sud-africans estan vivint les mateixes sensacions que quan Mandela va sortir de la presó perquè tenia moltes ganes d’acabar amb Zuma". Sobre les migracions, ha dit que "són un altre problema perquè molta gent de Zimbaue (5 milions) han emigrat a Sud-Àfrica, com també a Angola". I ha afegit que "Sud-Àfrica s’ha alimentat de mà d’obra estrangera i ara arriben fins i tot ciutadans de l’Índia o Pakistan, ja que és un país cosmopolita, en part per la seva riquesa dins del que a l’Àfrica comporta"
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 20 de febrer.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció