En directe

El Rosari

SOCIETAT

"Amb un Brexit dur i crisi econòmica, Itàlia va cap al desastre"

Luigi Contento, geòleg i membre de l’Associació Catòlica de Treballadors Italians a Catalunya (ACLI-CAT), i Chiara Curti, arquitecte i col•laboradora de la Parròquia de la…

4 abril 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Luigi Contento, geòleg i membre de l’Associació Catòlica de Treballadors Italians a Catalunya (ACLI-CAT), i Chiara Curti, arquitecte i col•laboradora de la Parròquia de la Concepció de Barcelona, han analitzat aquest dijous, des del programa El Mirador de l'actualitat, la situació política, social i econòmica d'Itàlia, un país que, amb la seva estranya coalició de govern que ja s’acosta al primer aniversari, continua generant preocupació a Europa per les seves polítiques de control de la immigració, la seva despesa pública sovint descontrolada i ara també amb la polèmica llei de legítima defensa que autoritza l’ús d’armes per combatre un robatori. Contento ha destacat que "el país pot anar-se'n al desastre, per la despesa que està fent aquest govern de Matteo Salvini i Luigi Di Maio, concretament amb un deute del 132 per cent del Producte Interior Brut ara mateix".
D'altra banda, ha comentat que l'executiu presidit per Giuseppe Conte "afronta la tramitació, aquests dies, d'una llei sobre dret de ciutadania, que seria com un pla d'ocupació nacional, i després una reforma de les pensiones que situa la quota 100, el màxim teòricament, de manera que, amb 62 anys d'edat i 38 anys de cotització, es pot accedir a una pensió, que no es pot cobrar en la seva totalitat, però el govern no ho ha explicat, perquè hi ha interessos que després es paguen". Finalment el geòleg ha comentat que "un altre problema és la indústria, que se'n va en orris perquè gairebé totes les firmes italianes estan en mans estrangeres, de xinesos o de països àrabs". Finalment ha apuntat que "un Brexit salvatge, amb una crisi econòmica internacional que es comença a veure de lluny, Itàlia va cap al desastre".
Chiara Curti ha comentat que, "en temes com ara les migracions, el Papa ens recorda que el bon exemple d'un polític és estar a l'alçada de la realitat, com a cristians, afrontant el problema i posant la persona per davant". En un altre moment, ha comentat que el projecte de llei d'armes "és molt greu en el context italià, perquè el país és de pau i alhora de persones que sempre s'han ajudat, fins i tot en temps de la Guerra Mundial". Ha lamentat, en aquest sentit, que aquesta iniciativa del govern sobre les armes "es basa en la idea que tots som sobtadament enemics". Al final del col·loqui, la notícia curiosa del dia ha presentat la figura del ciclista Gino Bartali, que va salvar la vida a molts jueus amb la seva bicicleta i ara està en procés de beatificació. "La seva hstòria és de pau perquè, utilitzant la bona imatge que tenia davant la dictadura de Mussolini, va servir d'ajuda però no pas amb les armes, sinó amb un cor de pau", ha destacat Curti.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dijous 4 d'abril.

La norma sobre les armes personals, promoguda per la ultradretana Lliga de Matteo Salvini, permet repel•lir un assalt a un domicili amb una arma legal. Als vots de la mateixa Lliga i del Moviment Cinc Estrelles, es van unir Forza Italia, de Silvio Berlusconi, i els també ultradretans Fratelli d’Italia. Només el Partit Demòcrata, de centreesquerra i ara a l’oposició, s’hi va oposar en la votació al Senat. Més enllà d’aquesta nova iniciativa legislativa, Itàlia preocupa després de 10 mesos en què s’ha barallat amb la Unió Europea pels seus últims pressupostos, amb un dèficit molt superior al permès des de Brussel•les, i ha mostrat portes tancades a l’acollida de migrants que busquen un futur després de jugar-se la vida a la Mediterrània.
L’actual govern italià, que alguns deien que seria “de balneari” per la previsió que tingués una durada molt curta, se sustenta en el primer ministre Giuseppe Conte, en el ministre de l’Interior, Matteo Salvini, i en el dirigent del partit antisistema Cinc Estrelles Luigi Di Maio. El 31 de maig complirà un any, entre un cert conformisme de la societat italiana, dividida en les qüestions més polèmiques, i una creixent preocupació pel futur econòmic i social del país a curt termini, tenint en compte, a més, que Itàlia sempre conviu amb la inestabilitat política.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció