En directe

Cocodril Club

RÀDIO ESTEL

Andalusos de diverses edats que viuen a Catalunya destaquen la seva integració "gràcies a l'hospitalitat dels catalans"

La presència i la integració dels andalusos a Catalunya ha estat aquest divendres el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè…

28 febrer 2014

Redacció

Comparteix

La presència i la integració dels andalusos a Catalunya ha estat aquest divendres el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. Coincidint amb el Dia d’Andalusia, el delegat per a les Comunitats Andaluses a Catalunya, la Comunitat Valenciana i les Illes Balears, Xesco Gomar, ha dit que la clau de la bona convivència aquí és l’hospitalitat dels catalans. “El català és una persona que ha sabut acceptar l’arribada de gent de tot arreu”, ha comentat. En la mateixa línia, Gomar ha afegit que “això marca avui dia la nostra identitat com a catalans”, i que ell, com altres andalusos, intenta “treballar en aquesta línia, posant en valor tot allò après dels conciutadans a Catalunya”.

Pilar Díaz
, germana i expresidenta de la Germandat del Rocío de Barcelona, ha explicat que el Dia d’Andalusia és una gran oportunitat per viure la identitat pròpia dins i fora de la terra. Díaz ha destacat que “els andalusos viuen el seu dia a tot arreu, i a Catalunya es viu molt perquè hi ha un arrelament molt gran dels qui han vingut d’Andalusia, que són molts”. La germana del Rocío ha justificat la importància que “es dóna a aquesta festa perquè hi ha centenars de milers d’andalusos que viuen des de fa anys la seva vida aquí, han tingut fills i segueixen vivint connectats a la seva terra de naixement”.

El productor de Ràdio Estel David García, d’origen andalús i membre de la Germandat del Rocío a Cornellà i de la Casa de Sevilla, ha admès que la integració també topa amb algunes dificultats que normalment se solucionen. “Sobretot pel que fa a les festes i tradicions religioses, amb els anys, la gent del món andalús ha hagut de treballar molt perquè a Catalunya sigui acollida la cultura pròpia amb un estil diferent, per exemple a les misses, manifestacions de pietat popular i altres àmbits, perquè sovint pregunten als andalusos on van amb aquests cants i aquestes danses, com si fos una cosa estranya”, ha explicat.

I l’historiador Joan Pallarès, gran coneixedor de tota mena de tradicions, ha destacat el fet que els andalusos, com també altres ciutadans que viuen a Catalunya, busquin la festa original, encara que recordin la seva terra des d’aquí. “Fa uns anys, molts pobles de Catalunya feien la seva Missa encara que fos fora de casa seva, però ara això no passa tant, perquè tothom pot tenir la festa a casa seva, com passa amb els navarresos i els seus Sanfermines o amb els andalusos i la seva Feria de Abril”, ha assegurat. Els tres participants en el col•loqui d’aquest divendres a Ràdio Estel han coincidit, d’altra banda, en la idea que la visió dels andalusos i els catalans sobre el procés sobiranista és transversal, amb andalusos que són independentistes i catalans de tres o més generacions que se senten espanyols i no volen la independència. D'altra banda, tots han recordat la figura d'un andalús universal, el gran guitarrista Paco de Lucía, mort dimecres a Mèxic i que ha estat enterrat precisament aquest dimecres a Algesires (Cadis), on havia nascut ara fa 66 anys.

Aquest divendres s’ha celebrat el Dia d’Andalusia, una jornada que commemora el referèndum de l’any 1980, amb el qual els ciutadans van aprovar majoritàriament el primer Estatut d’autonomia per a aquest poble. Els últims 34 anys, s’ha consolidat la tradició d’una festa que inclou també manifestacions culturals i un important to polític. A més, el Dia d’Andalusia ens connecta amb un poble que, amb forta presència a Catalunya, amb més d’un milió de persones, s’ha consolidat els últims 50 anys com un referent social, cultural, tradicional i identitari.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (a partir del minut 28'45").

Més actualitat

ESGLÉSIA

ESGLÉSIA CATALUNYA

Sis nous diaques per a l'arxidiòcesi de Barcelona

Els sis seminaristes que seran ordenats diaques | FOTO: Arquebisbat de Barcelona

La basílica de la Sagrada Família acull aquest diumenge l'ordenació diaconal dels seminaristes Joan Piñol, Javier Casals, Guillem Lisicic, Santi Claret, David Lucena i Xavier Campmany

14 juny 2024

Redacció

AUDIOS

TELEVISIÓ

Celebrem els 20 anys de l'APM?

20 anys de l'APM

Manel Piñero, el mític 'Homo APM', i el director del programa, Aniol Florensa, fan repàs de les dues dècades del programa

14 juny 2024

ACCIÓ SOCIAL

SOCIETAT

La Sagrada Família apuja 1,2 milions el pressupost del Fons d’Acció Social per al 2024-25 

Representants de les entitats beneficiàries del I Fons d'Acció Social de la Sagrada Família

La Sagrada Família destinarà 3,5 milions d’euros pel pressupost del Fons d’Acció Social de la pròxima convocatòria

14 juny 2024

Redacció