En directe

La Caravana

COMUNICACIÓ

"Antoni Gaudí ja no serà mai més una imatge fixa"

"Antoni Gaudí ja no serà mai més una imatge fixa." Ho ha dit la periodista Roser Oliver en presentar el reportatge que signa juntament amb…

14 juny 2017

Carme Munté

Comparteix

"Antoni Gaudí ja no serà mai més una imatge fixa." Ho ha dit la periodista Roser Oliver en presentar el reportatge que signa juntament amb Carles Señalada: Sagrada Família: compte enrere, que es podrà veure aquest diumenge a l'espai 30 Minuts de TV3. Així com fins ara només teníem el cèlebre arquitecte en fotografies (pensem en la famosa imatge de Gaudí participant a la processó de Corpus del 1924) ara també el podem veure en moviment. Ha estat gràcies a les gestions de TV3 amb Frederic Fargas Teixidó, que conserva les imatges originals d'aquesta filmació familiar en què apareix Antoni Gaudí l'any 1925, en un casament a Montserrat. "Feia disset anys que TV3 anava al darrere de poder emetre aquestes imatges", ha reconegut Roser Oliver, agraïda perquè finalment les gestions hagin arribat a bon port.

La filmació correspon a l'any 1925, tretze mesos abans que Antoni Gaudí morís atropellat per un tramvia. Gaudí assistia com a convidat al casament de dos fills de Joan Munné, ebenista col·laborador seu i amb qui havia travat amistat. I si bé no arriba al minut de metratge, sens dubte que es tracta d'una filmació històrica, que ja ha estat convenientment digitalitzada. Dues persones que el van conèixer i que ja són mortes han donat fet que realment es tracta de Gaudí: d'una banda, la religiosa Montserrat Rius, que de jove va tenir cura de la casa i la roba de l'arquitecte; de l'altra, l'historiador Josep Maria Garrut, que cada dia el veia passar per davant de casa de camí a la missa a Sant Felip Neri.

Procés constructiu

El reportatge Sagrada Família: compte enrere (40 minuts de durada) aborda la construcció de la Sagrada Família al llarg de la història i en el moment actual en què ja se n'albira la finalització el 2026, almenys de la part arquitectònica. També aborda les polèmiques que han acompanyat el temple, com la campanya per aturar-ne la construcció o el repte que planteja per a la ciutat la gestió del seu entorn. Hi participen en forma d'entrevistes molts dels "col·laboradors de Gaudí actuals" com el vitraller Joan Vila-Grau, i els arquitectes Jordi Bonet i Jordi Faulí. També s'entrevista l'escultor que està treballant en els pinacles de les torres dels evangelistes, Xavier Medina Campeny, així com Galdric Santana, arquitecte i músic, que ha dedicat la tesi doctoral a Les campanes i el carilló gran del temple de la Sagrada Família.

Tota una corrua d'arquitectes i artistes col·laboradors que han posat el seu talent al servei d'aquesta obra impressionant d'Antoni Gaudí, que gràcies a l'empenta del turisme (4 milions de mig de turistes el 2016) ha vist com la seva construcció feia un salt de gegant.

Més actualitat

El PSC seguirà l'opinió dels experts per ampliar la capacitat de l'aeroport del Prat

Alícia Romero, als estudis de Ràdio Estel

Alícia Romero, portaveu dels socialistes al Parlament, diu que el tripartit no ha tornat i que el pacte pels pressupostos “és un acord puntual, no una coalició de govern”

2 febrer 2023

Redacció

Jaume Alonso-Cuevillas diu que Esquerra no és un soci fiable després de l'acord amb el PSC

L'advocat i diputat de JuntsxCat, Jaume Alonso-Cuevillas

L'advocat i diputat de Junts afirma que sortir del govern era l'única opció coherent de Junts

1 febrer 2023

Redacció

"La capacitat de l'aeroport del Prat no es pot augmentar si no s'amplia la pista del costat mar"

Àrea de sortides a la terminal 1 de l'aeroport de Barcelona El Prat

Ho ha explicat Lluís Sala, vicepresident del Col·legi d’Enginyers Aeronàutics de Catalunya, en relació al pacte entre la Generalitat i el PSC pels pressupostos

1 febrer 2023