En directe

Tot anirà bé

COMUNICACIÓ

"Antoni Gaudí ja no serà mai més una imatge fixa"

"Antoni Gaudí ja no serà mai més una imatge fixa." Ho ha dit la periodista Roser Oliver en presentar el reportatge que signa juntament amb…

14 juny 2017

Carme Munté

Comparteix

"Antoni Gaudí ja no serà mai més una imatge fixa." Ho ha dit la periodista Roser Oliver en presentar el reportatge que signa juntament amb Carles Señalada: Sagrada Família: compte enrere, que es podrà veure aquest diumenge a l'espai 30 Minuts de TV3. Així com fins ara només teníem el cèlebre arquitecte en fotografies (pensem en la famosa imatge de Gaudí participant a la processó de Corpus del 1924) ara també el podem veure en moviment. Ha estat gràcies a les gestions de TV3 amb Frederic Fargas Teixidó, que conserva les imatges originals d'aquesta filmació familiar en què apareix Antoni Gaudí l'any 1925, en un casament a Montserrat. "Feia disset anys que TV3 anava al darrere de poder emetre aquestes imatges", ha reconegut Roser Oliver, agraïda perquè finalment les gestions hagin arribat a bon port.

La filmació correspon a l'any 1925, tretze mesos abans que Antoni Gaudí morís atropellat per un tramvia. Gaudí assistia com a convidat al casament de dos fills de Joan Munné, ebenista col·laborador seu i amb qui havia travat amistat. I si bé no arriba al minut de metratge, sens dubte que es tracta d'una filmació històrica, que ja ha estat convenientment digitalitzada. Dues persones que el van conèixer i que ja són mortes han donat fet que realment es tracta de Gaudí: d'una banda, la religiosa Montserrat Rius, que de jove va tenir cura de la casa i la roba de l'arquitecte; de l'altra, l'historiador Josep Maria Garrut, que cada dia el veia passar per davant de casa de camí a la missa a Sant Felip Neri.

Procés constructiu

El reportatge Sagrada Família: compte enrere (40 minuts de durada) aborda la construcció de la Sagrada Família al llarg de la història i en el moment actual en què ja se n'albira la finalització el 2026, almenys de la part arquitectònica. També aborda les polèmiques que han acompanyat el temple, com la campanya per aturar-ne la construcció o el repte que planteja per a la ciutat la gestió del seu entorn. Hi participen en forma d'entrevistes molts dels "col·laboradors de Gaudí actuals" com el vitraller Joan Vila-Grau, i els arquitectes Jordi Bonet i Jordi Faulí. També s'entrevista l'escultor que està treballant en els pinacles de les torres dels evangelistes, Xavier Medina Campeny, així com Galdric Santana, arquitecte i músic, que ha dedicat la tesi doctoral a Les campanes i el carilló gran del temple de la Sagrada Família.

Tota una corrua d'arquitectes i artistes col·laboradors que han posat el seu talent al servei d'aquesta obra impressionant d'Antoni Gaudí, que gràcies a l'empenta del turisme (4 milions de mig de turistes el 2016) ha vist com la seva construcció feia un salt de gegant.

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció