Miquel Mateo, secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Lluís Serra Llansana, secretari general de la Unió de Religiosos de Catalunya, i Josep Manuel Prats, president de la Federació d’Associacions de Pares d’Escoles Lliures (FAPEL), han analitzat aquest divendres, des del programa 'El Mirador de l'actualitat' de Ràdio Estel, l’inici del curs escolar a Catalunya, moment que posa a prova novament el sistema educatiu i la qualitat de l’ensenyament per a milers de famílies. Serra ha posat l'exemple del "pacte educatiu global que proposava el Papa aquest dijous passat, cosa que és molt important, perquè Francesc parla a tot el món mentre nosaltres som incapaços d'assolir un acord local, sobre temes essencials i el respecte a un sistema plural". Prats s'ha mostrat "preocupat pels decrets que prepara el Departament, un d'admissions i un de concerts, que no són necessaris i van en la línia de limitar la llibertat dels pares per triar models educatius i escoles". Ha afegit que "volen decidir des de l'Administració sobre una programació molt estricta a favor d'un model i en detriment d'altres".
Miquel Mateo ha desitjat "un bon curs sobretot als professors, perquè fan una tasca molt important". El representant de l'Escola Cristiana ha lamentat que "circula el discurs en el sentit que a la concertada ja no va tanta gent i que s'ha abandonat una mica, però això no és cert". Referint-se a dades comparatives entre el curs passat i aquest, ha comentat que, "en un context de davallada general, amb pèrdua de 19.500 alumnes de P-3 en cinc cursos, un problema de país i no només educatiu, l'escola pública ha perdut en educació infantil un 1,3 per cent d'alumnes en relació amb l'any passat, el mateix que la concertada". A més, Mateo ha explicat igualment que, "en primària, la disminució és de l'1,92 per cent en la pública i un 1,91, a la concertada, fets que demostren que el sistema no està en una davallada a la concertada". En definitiva, ha conclòs que "la concertada no està tenint més davallada que la pública".
Han començat les classes gairebé un milió 340.000 alumnes, des de P3 fins a batxillerat i Formació Professional, i el nombre de professors, que ha crescut de 670 ("només a la pública", ha aclarit Miquel Mateo), arriba a més de 72.500. La principal novetat, d’altra banda, és la introducció d’una prova pilot de batxillerat flexible, en tres anys i amb doble titulació. S’implanta en 7 centres. A més, hi haurà un nou FP dual, amb més pràctiques a les empreses i beques equiparables al salari mínim interprofessional.avant l’increment d’alumnes a Secundària, el Departament ha hagut d’obrir 8 nous instituts i 25 amb escola.
Més actualitat
ECONOMIA I FINANCES
MEDI AMBIENT
SOCIETAT
El geògraf Luis del Romero alerta que l’aeroport del Prat és una zona inundable: “és una bogeria ampliar-lo"
Una setmana després del temporal DANA que ha castigat València, l’expert avisa que cal renaturalitzar i reubicar els espais més crítics perquè no s’hi torni a construir
7 novembre 2024
Redacció,