En directe

El Matí a Ràdio Estel

RÀDIO ESTEL

Arcadi Oliveres, Joan Lluís Pérez Francesch i Ramon de Veciana coincideixen en la necessitat de reformar la Constitució

El president de Justícia i Pau a Barcelona, l'economista Arcadi Oliveres, el professor de Dret Constitucional Joan Lluís Pérez Francesch i el portaveu d'Unió Progrés…

5 desembre 2013

Comparteix

El president de Justícia i Pau a Barcelona, l'economista Arcadi Oliveres, el professor de Dret Constitucional Joan Lluís Pérez Francesch i el portaveu d'Unió Progrés i Democràcia a Catalunya, Ramon de Veciana, han coincidit aquest dijous al matí en la necessitat de reformar la Constitució espanyola. Coincidint amb el 35è aniversari de la Carta Magna, que es compleix aquest divendres, tots tres han exposat, en el Mirador de l'actualitat del programa El primer cafè de Ràdio Estel, diferents prioritats i punts de vista per defensar la possibilitat d'introduir-hi canvis. Pérez Francesch ha dit que ''s'han de reformar alguns elements importants de l'estructura de l'Estat que ara no funcionen o que necessiten un impuls''. En aquesta línia, ha defensat ''una revolució, en el bon sentit de la paraula, perquè la gent decebuda o distanciada torni a sintonitzar amb els valors que inclou aquesta Constitució''. En canvi, Pérez Francesch ha aclarit que ''una consulta sobre la independència de Catalunya es pot fer sense tocar la Constitució, tal i com apunten els experts que han parlat de cinc vies legals per organitzar-la'', i ha conclòs que ''l'autèntica reforma és la de les actituds, no pas la de la lletra, perquè no hi ha en realitat un debat sobre canvis en el text''.

Per la seva banda, Ramon de Veciana ha acusat el PP i el PSOE de ser els principals responsables de la manca d'identificació dels espanyols amb la seva Constitució, i ha posat l'exemple del model territorial, ''pensat inicialment per a Catalunya, Euskadi i Galícia, però ampliat després a totes les regions en l'anomenat cafè per a tothom''. En relació amb aquesta qüestió, el dirigent d'UPyD ha afegit que ''el model territorial és insostenible en un text que, tot i que inicialment estava ben estructurat per fer una transició, ha tingut una execució nefasta per part dels dos grans partits''.

I Arcadi Oliveres, que ha fet seva la defensa d'una ''revolució'' per transformar el sistema actual, ha assegurat que canviaria ''moltes de les bases del sistema previstos en la Constitució, començant per la Monarquia'', i ha recordat que ''alguns punts de la Carta Magna no van ser redactats pels Pares de la Constitució, sinó per un senyor vestit de militar que va lliurar l'escrit prèviament elaborat''. L'economista i president de Justícia i Pau també ha recordat que ''una Constitució no s'ha de sacralitzar mai, perquè es pot canviar sempre que es vulgui, com es va demostrar l'any 2011 amb el canvi per criteris econòmics que es va fer, no pas pel tan comentat sostre de despesa, sinó per afavorir més els bancs que les persones''.

Més actualitat

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció