En directe

Cocodril Club

RÀDIO ESTEL

Ariadna Blanco i Lluís Foix asseguren que la persecució engrandeix la fe cristiana perquè la porta als orígens

La llibertat religiosa, sovint no respectada, ha estat aquest divendres el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel.…

9 maig 2014

Redacció

Comparteix

La llibertat religiosa, sovint no respectada, ha estat aquest divendres el tema del Mirador de l’actualitat, dins el programa El primer cafè de Ràdio Estel. La delegada d’Ajuda a l’Església Necessitada a Barcelona, Ariadna Blanco, ha explicat que aquest dret bàsic s’està violant de diferents maneres. Ha dit concretament que «hi ha molts països en què no es respecta el dret a la llibertat religiosa, és a dir, el dret a practicar, de mantenir o de poder canviar de creença religiosa i de practicar en l’àmbit privat, però també en l’àmbit públic». En aquesta línia, ha recordat que moltes vegades «la pròpia filiació religiosa pot comportar una discriminació en els drets civils i fins i tot actes de violència, tant en forma de persecució com mitjançant actes d’agressivitat directa.» La delegada d'Ajuda a l'Església Necessitada ha recordat la feina d'aquesta entitat de la Santa Seu des de fa gairebé 70 anys per lluitar contra focus de persecució que es mantenen, entre els quals ha posat l'exemple de «l’islamisme radical, que està pujant cada any d’una manera vertiginosa en països com ara l'Afganistan, Bangla Desh, Egipte, Indonèsia, l’est de Timor, l’Iran, l’Irak, Palestina, Nigèria, Pakistan, l'Aràbia Saudita, Sudan, Somàlia o Turquia». També ha comentat que «un altre focus de persecució és l’hinduisme radical a l’Índia i a Sri Lanka, i un altre són països amb règims totalitaris, entre ells la Xina, Corea del Nord, Laos, Vietnam o Cuba. »

Per la seva banda, el periodista Lluís Foix ha recordat que «cada any moren 100.000 cristians per la seva fe al món, com diu Daniel Arasa en un llibre», i ha citat també l’historiador Andrea Riccardi per dir que «el segle XX ha estat terrible per als cristians». En qualsevol cas, Foix ha explicat amb exemples que el fet religiós és irreductible, i més encara quan és perseguit. «A la Unió Soviètica van intentar eradicar la religió destruint temples o fent que els temples fossin dedicats a altres usos, en el que va ser un estat ateu des del punt de vista constitucional i polític, i avui, en canvi, hi ha més russos que creuen en Déu que no pas espanyols. I a la Xina o a l’Orient Mitjà si tu vols anar un diumenge a missa, està tot ple, però no trobes les esglésies.»

També ha participat en el col·loqui d’aquest matí a Ràdio Estel l’estudiant siriana Mireille Al Faràh, que ha explicat que la guerra de Síria ha derivat «en una agressió a tot allò que sigui moderat», i ha lamentat que els cristians estiguin patint ara més que mai després d’una història de bona convivència entre tots els creients. «Des que érem molt petits, des de sempre, hem conviscut jueus, musulmans i cristians junts. A l’escola, al mateix banc, hi podíem seure un jueu, un musulmà i un cristià i era molt normal. Jo sempre he pogut practicar la meva fe, i sempre he portat la creu penjada i mai he tingut problemes. No m’ho arribo a creure, veig cada dia les agressions que pateixen, les matances que passen i no m’ho crec, això no és Síria», ha conclòs.

A les 20 h d'aquest divendres, els missioners Benedicto Sánchez, que ha viscut la guerra civil d’Angola, i Antonio Aurelio, que ha rescatat de l’esclavatge nens cristians al Sudan, i també l’enginyer sirià Bashar al Faràh, que pateix les conseqüències del conflicte a Síria, expliquen la seva situació en la Nit dels Testimonis. Serà a l’església de Santa Anna de Barcelona, al costat de la Plaça de Catalunya, en un acte organitzat per Ajuda a l’Església Necessitada i la Delegació de Joventut de l’Arquebisbat de Barcelona. Els organitzadors volen sensibilitzar la societat catalana sobre una realitat encara molt present.

Podeu escoltar tot el col·loqui aquí (des del minut 27'00").

Més actualitat

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció