En directe

El Matí a Ràdio Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Armand Puig: "L'eutanàsia no és una mort digna"

L'Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) i l'Institut Borja de Bioètica han organitzat aquesta setmana passada, concretament per a dimecres i dijous, una doble jornada acadèmica…

26 març 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
L'Ateneu Universitari Sant Pacià (AUSP) i l'Institut Borja de Bioètica han organitzat aquesta setmana passada, concretament per a dimecres i dijous, una doble jornada acadèmica online en la qual experts de diferents àmbits, entre sanitaris, filòsofs i teòlegs, han ofert una visió àmplia i polièdrica d'aspectes legals, terminològics i ètics dels conceptes "eutanàsia", "ben viure, "ben morir", amb tot allò que els envolta. Margarida Bofarull, presidenta de l’Institut Borja de Bioètica-URL, i Armand Puig, rector de l'Ateneu Universitari Sant Pacià, van obrir el fòrum. Dimecres, la metgessa Maria Nabal, de l’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida, va parlar dels sentits que tenen els conceptes i la terminologia. Igualment va oferir la seva reflexió aquest mateix dia Joan Viñas, president emèrit de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya. Dijous, el professor de Teologia Moral i Bioètica de la Universitat Pontifícia de Comillas Javier de la Torre va repassar els grans aspectes legals de la llei espanyola que regula l’eutanàsia. Per la seva banda, el teòleg i filòsof Francesc Torralba va proposar una reflexió sobre la dignitat de la persona humana també de cara al final de la vida. Armand Puig, rector de l’Ateneu Universitari Sant Pacià, ha valorat aquest divendres, en una entrevista al programa El Mirador de l'actualitat de Ràdio Estel, el sentit d’aquestes aportacions.

En què ha consistit aquesta doble jornada (dimecres 24 i dijous 25 de març) sota el títol  "L'eutanàsia: ben viure, ben morir"?
La doble jornada acadèmica pretén donar el punt de vista que l’Església catòlica defensa i proposa de cara a un tema que és el que es relaciona amb la mort, amb la manera de morir i amb l’actitud i la posició de les persones davant de la mort, per fer-ho d'una manera que es proposi una alternativa al que és un discurs sobre l’eutanàsia concebuda com l'acabament de la vida brusc i violent, provocat per un desig de desaparèixer d’aquest món. Hi ha una alternativa.

Quina resposta han volgut donar les sessions davant els dubtes que molts ciutadans puguin tenir sobre l'eutanàsia?
Moltes persones pensen que l’eutanàsia és l’única solució possible davant del dolor, la desesperança i la mort, i pensen que, quan una persona ja no té solució, el més fàcil és que t'ajudin a desparèixer d'aquest món. Aquesta posició, però, és el resultat d'una rendició i una derrota, com si la mort fos insuperable o més forta que nosaltres mateixos. De fet, però, allò que és més fort que nosaltres és la vida. I allò que és més fort que la mort és l'amor. Per això la resposta ha d'anar per aquí. Això no treu que moltes persones quedin atrapades per la depressió, la desesperació i el dolor, pensant que l'única sortida que tenen és rebre ajuda per morir. Això no és així. Les jornades han demostrat que hi ha possibilitats més humanes i més humanitzadores. La vida és sempre més forta que la mort.

Quin és el gran objectiu d'aquesta doble jornada, sobretot tenint en compte la importància d'una visió cristiana sobre el final de la vida, en positiu?
Aquesta jornada ha volgut centrar-se en la bellesa de la vida i d’una mort sense solitud, sense dolor, en què ningú no vol fer mal als altres ni a ell mateix perquè va cap a l’amor, segurament amb un patiment, però que es pot solucionar amb les cures pal·liatives, i amb una actitud i un sentit de reconciliació, de gratitud i reconeixement. L’eutanàsia no és una mort digna, perquè no porta enlloc. La mort digna és la reconciliada, la que permet dir adeu als éssers estimats i girar-se cadascú cap al Déu que dona l’esperança de viure per sempre amb ell.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 26 de març.

Més actualitat

Els metges recomanen tornar a utilitzar la mascareta per frenar la setena onada

Una infermera del CAP de Mataró examina una pacient

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Josep Vilaplana president del Col·legi de Metges de Girona, apunta que estem en una pujada de la pandèmia, tot i que la situació és "molt diferent"

29 juny 2022

Redacció

El sector del transport públic assegura que fiar-ho tot a la gasolina no és una bona tàctica

Una imatge de l'interior d'un tren de Rodalies

La Generalitat compensarà la rebaixa del 30% del preu del transport públic decretada per l'executiu espanyol en els abonaments autonòmics per arribar a una reducció del 50%

28 juny 2022

Redacció

El portaveu de l'associació Pro Drets Humans de Melilla titlla de "neteja ètnica" el que està passant a la frontera

Alguns migrans intenten saltar la tanca entre Melilla i el Marroc

Aquest divendres, centenars de migrants van saltar la tanca de Melilla. Encara no hi ha un recompte oficial dels morts en caure per les agressions de la policia marroquina i espanyola

27 juny 2022

Redacció