En directe

Fabricació Pròpia

SOCIETAT

El president d'Asaja Lleida veu "possible" que els pagesos tornin a protestar a Barcelona

Pere Roqué avisa que les protestes dels pagesos seguiran fins que el Govern atengui les demandes

13 febrer 2024

Redacció

Comparteix

Els pagesos encaren una nova setmana de protestes, avui concentrades a Mercabarna i al port de Tarragona. En una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel, Pere Roqué, president d'Asaja Lleida, insisteix que el sector continuarà manifestant-se i no descarta que es tornin a veure tractors entrant a Barcelona si no s'atenen les demandes del sector, com la reducció de la burocràcia. "Només Espanya i Dinamarca tenen avui el quadern digital. No entenem com el ministre d'Agricultura no ha sortit a dir que queda anul·lat", lamenta.

Pere Roqué no descarta que es tornin a veure tractors entrant a Barcelona

Els tractors bloquegen l'entrada a Mercabarna per l'accés d'El Prat | ACN
Els tractors bloquegen l'entrada a Mercabarna per l'accés d'El Prat | ACN

El president de l'associació agrària de joves agricultors recorda que els pagesos han d'assumir molts tràmits burocràtics, "més de 60 papers entre declaració de nitrogen, declaració de parcel·les, assegurances agràries o contractes dels treballadors". El sector confia a trobar-se amb el ministre d'agricultura, Luis Planas, aquesta setmana.

"El portal únic que proposa la Generalitat no serà suficient"

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, va anunciar la setmana passada l'habilitació d'un portal únic per facilitar els tràmits burocràtics. Roqué avisa que no serà suficient si compta amb diversos programes informàtics. "Si està subdividit no servirà de res. S'haurien de poder fer tots els tràmits, inclosos els estatals i europeus", avisa. Per tot plegat, creu que els governs català, espanyol i europeu han d'unificar criteris en l'àmbit general. El sector es mira amb cert escepticisme les negociacions amb el govern català.

Respecte a la situació de sequera que viu el país, Roqué ha recordat que no es poden deixar de produir aliments; un fet que ja van traslladar a la reunió que van mantenir amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. "Si la solució és deixar de fer-ho i importar aliments, estem en problema inicial", lamenta.

Problemes amb la PAC

Preguntat per la Política Agrària Comuna (PAC), Roqué creu que té sentit perquè va ser creada durant la Segona Guerra Mundial i perquè les explotacions ramaderes tinguin els marges de producció que pertoquen. Ara bé, no creu que actualment estiguin ben plantejada "a través de normatives fetes des de despatxos de Brussel·les". En aquest sentit, creu que els eurodiputats haurien de visitar els terrenys agrícoles per entendre què està passant.

Entrevista a Pere Roqué, president d'Asaja Lleida

0:00 / 0:00

Més actualitat

ECONOMIA I FINANCES

Els pagesos catalans fan una crida a sortir als carrers aquest dimarts  

Els pagesos catalans Germán Domínguez i Josep Oliveres (Sant Boi de Llobregat i Penedès) avisen que la situació és molt crítica

5 febrer 2024

Redacció