En directe

Missa amb motiu de la solemnitat de la Immaculada Concepció

RÀDIO ESTEL

Avui fa trenta anys de la matança de Tiananmen

Justament avui fa trenta anys de les protestes i la matança a la plaça de Tiananmen de Pequín. Segur que molts recordem la imatge d’aquell…

4 juny 2019

Comparteix
Justament avui fa trenta anys de les protestes i la matança a la plaça de Tiananmen de Pequín. Segur que molts recordem la imatge d’aquell home anònim aturat davant dels tancs que entraven a la plaça. Aquest dimarts, al programa A Primera Hora de Ràdio Estel, hem recordat els fets i hem analitzat la seva evolució amb David Martínez, professor d’Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC.
Els fets de Tiananmen de Pequín van representar un punt i a part en el que era l’evolució de la Xina, en aquell moment. Un moment, en què el país portava uns 10 anys obrint-se als mercats internacionals i transformant la seva economia. Després de Tiananmen tot es queda en suspensió i determina el que passarà en els anys següents”, ha dit Martínez.
Segons el professor de la UOC “la matança de Tiananmen va signifcar que el govern xinès, el govern del partit comunista, va decidir prendre una actitud política conservadora i es va negar a parlar de qualsevol tipus de canvi. A nivell mundial, aquests fets van provocar un rebuig de la comunitat internacional”. 
Els fets de Tiananmen del 1989 ens van deixar una imatge per a la història. Una imatge icònica. Un home sol, palplantat davant d’una columna de tancs, símbols de la repressió de l’exèrcit comunista xinès. Va estar-se més de dos minuts davant dels vehicles de guerra. L’home volia impedir que avancessin. És possiblement l’escena més famosa de les manifestacions contra el règim xinès. David Martínez explica que “d’aquest home no en sabem ni el nom, ni qui va ser”. En aquest sentit, “un dels grans impactes de Tiananmen és que va ser retransmès, gairebé en directe”, ha dit Martínez.
Avui dia la Xina ha esborrat, en molt bona part, la memòria dels fets. Segons Martínez, “les noves generacions no en tenen consciència. Tiananmen és  un dels grans tabús del país”. L’any 1989 el govern del Partit Comunista Xinès va acabar amb les protestes de centenars de persones, que portaven dos mesos reclutats a la plaça de Tiananmen demanant reformes al país. L’ exèrcit de la Xina va entrar a la plaça, i va causar una matança. No s’ha donat mai una xifra oficial de morts, però es parla d’entre 400 i 3.000 persones, segons diferents fonts. 
Pots tornar a escoltar el programa AQUÍ

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció