En directe

Fórmula Estel

ESGLÉSIA CATALUNYA

Barcelona contempla, des d'una creu, el sofriment dels veneçolans

La basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona ha acollit aquest diumenge la cinquena edició de l'acte 'Sent la creu', organitzat pel Secretariat de…

21 febrer 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
La basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona ha acollit aquest diumenge la cinquena edició de l'acte 'Sent la creu', organitzat pel Secretariat de Pastoral Juvenil de l'Arquebisbat i transmès en directe per Ràdio Estel. Després de les experiències anteriors amb les creus de Lampedusa, Mossul (Iraq), Cambodja i Bangassou (República Centreafricana), s'ha fet present aquesta vegada la de Sant Climent, procedent de Veneçuela. Aquesta creu, d'una zona semiàrida i vinculada històricament a la primera Missa celebrada a Amèrica del sud ara fa gairebé cinc segles, és la icona per estimular la solidaritat amb el sofriment del poble veneçolà. Així s'ha viscut durant tota la celebració, que ha inclòs l'Eucaristia i dos grans testimonis. El primer, a l'inici de la trobada, ha estat el d'una noia de 24 anys, Paola, que va arribar a Barcelona, des de Veneçuela, el novembre de 2019. Buscava un futur millor, i es va veure obligada a "eixugar les pròpies llàgrimes", perquè "només Déu vol fer les coses com sap", ha assegurat. En un to molt vivencial i natural, ha explicat la seva experiència lligada a la necessitat d'ajudar la seva família des de Catalunya.
El segon testimoni ha estat el cardenal veneçolà Balthasar Porras. En l'homilia, l'arquebisbe de Mérida ha resumit la història de la creu de Sant Climent, amb aquest nom perquè es va construir coincidint amb la festa d'aquest sant. Ha assegurat que és una icona "de pau i encontre entre cultures i sensibilitats". El purpurat ha comentat també, entre altres records, que "la presència de caputxins catalans va ser molt important durant el segle XIX, quan la guerra de la independència havia minvat la tasca evangelitzadora anterior". Han estat aquestes algunes de les pinzellades històriques sobre Veneçuela, presentades en clau "de reconciliació i esperança". El cardenal Porras ha subratllat, en un altre moment, que "la pandèmia del Covid i altres problemes són causats pels homes, i no arriben per un càstig de Déu, perquè l'ésser humà és capaç del millor i del pitjor".
Trobada meditativa i fraterna
La cinquena edició de 'Sent la creu' ha estat una rica celebració juvenil i meditativa, amb música, testimonis, presència d'elements culturals de Veneçuela i sobretot l'Eucaristia, presidida pel cardenal Joan-Josep Omella, arquebisbe de Barcelona, i concelebrada pel mateix cardenal Balthazar Porras, arquebisbe de Mérida (Veneçuela) i administrador apostòlic de Caracas, els també bisbes veneçolans Raúl Biord Castillo, titular de la diòcesi de La Guaira, i Tomás-Jesús Zárraga, retirat des de fa uns anys a la Cartoixa de Tiana (Maresme), a més dels auxiliars de Barcelona Sergi Gordo, Toni Vadell i Xavier Vilanova. "La creu és la nostra única esperança", ha dit Omella a l'inici, ja amb la imatge al presbiteri, a l'esquerra de l'altar. A partir d'aquí, s'ha desenvolupat tota la litúrgia combinada amb missatges de proximitat amb "el sofriment del poble veneçolà, però també de les Filipines, del Senegal, de l'Iraq i de moltes altres nacions", com ha recordat l'arquebisbe de Barcelona. Al final, un dels joves presentadors va convocar tothom a la sisena edició de l'activitat, que serà el 6 de març de 2022, també primer diumenge de Quaresma.
En definitiva, 'Sent la creu' ha estat aquest any una nova etapa en el recorregut que la pastoral juvenil de l'Arquebisbat de Barcelona proposa des del 2017 coincidint amb el primer diumenge de Quaresma. La icona d'aquest 2021, formada per dos trossos de fusta de tamany irregular i procedents d'una zona semiàrida que mostrava la resistència d'aquella terra, ha estat llavor de solidaritat i d'esperança en aquest temps de pandèmia pel coronavirus. La col·lecta de la Missa va destinada a les necessitats del poble veneçolà. S'han recollit les aportacions en metàl·lic a la mateixa basílica de Santa Maria del Mar, mentre s'ha invitat a fer un donatiu a través del mòbil, pel nou sistema del Bizum, amb el número 021316, o bé amb un ingrés bancari. Com a anècdota, el cardenal Omella ha animat tothom a fer l'aportació econòmica, fins al punt que fins i tot una noia de l'equip organitzador ha fet un recorregut pel presbiteri amb una petita bossa, i tots els concelebrants i assistents han posat també els diners. Acabada l'Eucaristia, els joves i tots els presents han participat en una adoració a la creu i han rebut cadascú una reproducció petita d'aquest mateix símbol de les dificultats i les injustícies que pateixen els veneçolans.

Més actualitat

Col·legi de Metges de Barcelona: "No n'hi ha prou amb els diners. Si tenim més diners, però fem el mateix, no avançarem"

Una infermera camina per la sala d'espera d'Infermeria Familiar i Comunitària del Centre d'Atenció Primària (CAP) Can Bou de Castelldefels, el 15 de novembre de 2021.

El vicepresident del Col·legi, Jaume Sellarès, ha insistit en una entrevista a Ràdio Estel que la solució del sistema sanitari no implica contractar una mútua privada

28 novembre 2022

Redacció

"Els joves ara no són menys igualitaris, però, davant de determinants avenços, el masclisme adopta postures més reaccionàries"

Una nena amb la mà a la finestra, amb un efecte de color lila.

La directora general per l’erradicació de les violències masclistes de la Generalitat critica la idea de “romantitzar” que ara les noves generacions són més masclistes que abans

25 novembre 2022

Redacció

El sector financer creu que el pacte per congelar les hipoteques no pot aspirar a ajudar a tots els deutors

Cartells de venda de pisos en un aparador

En una entrevista a Ràdio Estel, el president de l'Associació Hipotecària Espanyola, Santos González, ha dit que la mesura "és equilibrada" perquè beneficia "tant al client com a la banca"

24 novembre 2022

Redacció