En directe

Fórmula Estel

FÓRMULA ESTEL

Bàsquet i música per a treballar amb joves en risc d’exclusió social

La combinació entre bàsquet i música pot ser una eina motivadora per a treballar amb joves en risc d’exclusió social. Aquesta és la història de…

8 juny 2017

@BorjaDeMaria

Comparteix
La combinació entre bàsquet i música pot ser una eina motivadora per a treballar amb joves en risc d’exclusió social. Aquesta és la història de Basket Beat, una metodologia, un projecte artístic-socioeducatiu que ha acompanyat més de 1700 persones en espais tan diversos com escoles, instituts, presons, places, residències, universitats o entitats del tercer sector.
 
Josep Maria Aragay, el seu creador, ha estat el convidat d’aquest dijous a les Píndoles per Crèixer de la Fórmula Estel. Basket Beat va començar el 2009 amb la Fundació River Música per aconseguir que els joves anéssin a les activitats: “Anirem cap a ells amb aquelles activitats que ja els hi agraden: anem a intentar fer música amb el bàsquet, que ja saben botar la pilota, ja saben el seu instrument”. Així recordava Aragay els inicis de la tècnica.
 
L’educador social i musicoterapeuta ha explicat a RàdioEstel com es fa música amb pilotes de bàsquet: “Quan botes al terra tens un so greu i quan la piques amb la mà tens un so agut, i amb aquesta combinació de sons fem música. És fantàstic perquè aquesta limitació que té la pilota ens ajuden a desenvolupar aquesta obligació d’agrupar-se”.
 
“Amb una sessió de basketbeat apareixen els patrons de conducta que ens passen a la feina, a la família, a la plaça o cercant feina”, ha assenyalat Josep Maria Aragay. “Serveix per verbalitzar què ha passat i la gent es va adonant de les seves conductes o habilitats”.
 
“Nosaltres tenim l’eslógan: ‘Un nosaltres abans que un jo’: la idea és que poc a poc la gent es cregui que el grup és més important que ells mateixos”, ha indicat l’especialista en projectes d’Art i Acció Social. “És en aquesta etapa on la gent pot acceptar tot el que li diguis, perquè entén que allò no és per ell sinó que és una fitxa d’aquell grup”.
 
Josep Maria Aragay està tractant la professionalització de l’ús social de l’art, i creu que totes les aproximacions (educació social, art, música…) són vàlides. 
 
Tota l’experiència de Basket Beat ara està en un llibre: Les arts comunitàries des de l’Educació Social. L’experiència Basket Beat, de Naret Edicions. 
 
Escolta l'entrevista sencera (minut 49)

Més actualitat

RÀDIO ESTEL

Sense categoria

La música i els serveis litúrgics destaquen a la programació d’estiu de Ràdio Estel

Imatge promocional de la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel

Escolta la programació d'estiu 2024 a Ràdio Estel, per antena o en línia, del 22 de juliol al 8 de setembre!

19 juliol 2024

Infraestructures

Sense categoria

TECNOLOGIA

Aena recupera alguns dels sistemes després d'haver patit una incidència informàtica mundial

Personal de l'aeroport d'el Prat fa targetes d'embarcament manuals als passatgers | ACN

La incidència informàtica global, provocada per l'actualització d'un antivirus de Microsoft, afecta sobretot els punts d'informació i facturació, accions que s'estan fent a mà

19 juliol 2024

MEDICINA

SALUT MENTAL

SANITAT

Sense categoria

Com cuidar-nos a l'estiu?

L'especialista en hormones i salut femenina Marta León, a Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

L'endocrinòloga Marta León ens dona uns consells per tenir la pell, les tiroides i les hormones en forma aquest estiu. Escolta els seus consells!

18 juliol 2024

Redacció