En directe

Fórmula Estel

ACCIÓ SOCIAL

COVID

Bea Novales, directora de programes d’Oxfam Intermón: "Seguim sense entendre que la pandèmia és un problema global"

La fundació ho posa de manifest un dia després que Brussel·les plantegi la vacunació obligatòria a la Unió Europea quan a l'Àfrica no s'arriba a un 10% de població vacunada.

2 desembre 2021

Redacció

Comparteix

Brussel·les planteja estendre la vacunació obligatòria contra la Covid a tota la Unió Europea. La presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ha defensat que és apropiat i raonable discutir si cal imposar-la. Mentrestant, a l'Àfrica, les xifres de vacunació segueixen sense arribar al 10%, amb països on ni tan sols arriben a l'1% de la població, com és el cas de la República del Congo.

EPA

La directora de programes d'Oxfam Intermón creu que "la variant Òmicron és un avís real del qual ja anunciava la comunitat científica: si la població mundial no està vacunada, les noves mutacions posen en risc l'eficàcia de les vacunes administrades". Novales apunta que "seguim sense entendre que la pandèmia és un desafiament global", i defensa que "les vacunes haurien de ser un bé públic global".

En aquest sentit, des d'Oxfam Intermon i Aliança Mundial de Vacunes, fa mesos que demanen la liberalització parcial de les patents de les vacunes, perquè es descentralitzi la producció i els països pobres puguin assumir-ne els costos de producció. Europa no ha acceptat aixecar les patents. Novales exposa que "existeix un monopoli de farmacèutiques que fixen uns costos de producció molt elevats -de mitjana cinc vegades superior als que haurien de ser-, i ho fan a través de negociacions opaques que diferencien el preu segons si l'interlocutor és un país ric o no". "Els països pobres estan al final de la cua del supermercat de les vacunes i no tenen capacitat econòmica de comprar-les a preus tan elevats".

"Existeix un monopoli de farmacèutiques que fixen uns costos de producció molt elevats i ho fan a través de negociacions opaques que diferencien el preu segons sii l'interlocutor és un país ric o no"

Les tres grans farmacèutiques -BioNTech, Pfizer i Moderna-, i els països de la Unió Europea van crear COVAX, un mecanisme per facilitar l'accés de vacunes als països més pobres. De moment només s'han administrat un 1% de les vacunes als països amb rendes baixes, i les vacunes que els hi arriben "són les que els sobren als països rics, saltant-se així, els plans de vacunació". Els compromisos no s'han complert, i les grans farmacèutiques continuen rebent diners públics, obtenint, d'aquesta manera, un enorme benefici arribant a guanyar "65.000 dòlars per minut".

Novales reitera que l'única solució és que es produeixin més vacunes de forma descentralitzada i que s'entengui la pandèmia amb una mirada global.

Entrevista amb Bea Novales, directora de programes, ciutadania i incidència d'Oxfam Intermón

0:00 / 0:00

Més actualitat

Trànsit recomana estar pendent de les dades que publica a temps real per evitar congestions de trànsit aquest pont

Cua de quilòmetres a l'AP-7 a Sant Celoni en direcció Girona

En una entrevista a Ràdio Estel, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, ha assegurat que "hi ha hagut força tranquil·litat a la xarxa viària".

7 desembre 2022

Redacció

Els experts alerten que falten diners i recursos per aplicar la reforma del Codi Civil Espanyol que elimina la incapacitació de les persones

Una tutora amb una persona amb discapacitat, ensenyant-li com llegir i interpretar les factures.

Xavier Puigdollers, membre de la Càtedra UNESCO en Pau, Solidaritat i Diàleg Intercultural, avisa que les institucions tutelars hauran de refundar-se

5 desembre 2022

Redacció

Dolors Sabater: "Són els polítics els qui han de canviar el model policial, no els policies"

Dolors Sabater, presidenta de la CUP al Parlament i de la comissió sobre el model policial dels Mossos d'Esquadra

La presidenta de la CUP al Parlament i presidenta de la Comissió sobre el model policial, acusa el PSC de ser "portaveu del 'lobby' dels sindicats" de la policia

2 desembre 2022

Redacció