En directe

La Caravana

SOCIETAT

"Buscar la història per utilitzar-la políticament és negatiu"

Daniel Arasa, president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU, Joan Pallarès, historiador, i Arcadi Oliveres, economista i activista social, han parlat aquest dimarts, des…

2 abril 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Daniel Arasa, president de la Plataforma per la Família Catalunya-ONU, Joan Pallarès, historiador, i Arcadi Oliveres, economista i activista social, han parlat aquest dimarts, des del programa El Mirador de l'actualitat, de memòria històrica i de la necessitat de tancar ferides i reparar el mal fet a les víctimes i represaliats del franquisme, tot just 80 anys després del final de la Guerra Civil. Arasa ha reconegut que "hi ha ferides obertes, però és sovint a causa d'alguns que han volgut reobrir-les els últims anys". Ha recordat que "les ferides anaven tancant-se pel pas del temps, i algunes vegades malament, però la forma amb què s'ha impulsat la recuperació de la memòria històrica s'ha fet malament". Igualment el periodista ha conclòs que "cal recuperar la història, perquè és bo, però buscar-la per utilitzar-la políticament i per obrir ferides, com s'ha fet en molts casos, és negatiu". Arasa finalment ha recordat que, "quan va morir Franco i començava la democràcia, hi havia por davant una possible nova guerra".
Pallarès ha dit que "les ferides obertes de la guerra hi són perquè el franquisme no només no les va tancar, sinó que les va agreujar amb una repressió ferotge". I sobre el que va passar després de la mort del dictador, ha assegurat que "no hi ha hagut cap govern, ni de dretes ni d'esquerres, que hagi sabut afrontar el tema de manera inspirada". L'historiador, a més, ha recordat que "hi ha moltes coses per fer". Oliveres ha lamentat que es parli molt de la guerra civil i es tingui poc present que "el franquisme va cometre centenars de milers de crims constantment, amb execucions sumàries que no es poden amagar", i ha posat l'exemple de "Carlos Arias Navarro, responsable de 12.000 execucions i que després va arribar a ser primer ministre". Finalment ha assegurat que "és inacceptable que un criminal i genocida, com és Franco, estigui enterrat sota el terra d'una església".

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 2 d'abril.

La polèmica arran del plafó instal·lat ara fa una setmana per l’Ajuntament de Barcelona davant de la comissaria de Via Laietana, que recorda les tortures policials comeses durant la repressió franquista, mostra que la qüestió no és gens fàcil. Aquest petit monument havia provocat malestar en la Policia Nacional, fet que se suma a la destrossa d’un “grup ultra”, segons el Consistori. A més, el ministre Fernando Grande-Marlaska ha avisat l’alcaldessa Ada Colau, mitjançant una carta, que pot ser “perillós” identificar “institucions democràtiques de l’Estat” amb “un règim del passat”. A banda d’altres exemples de debat sobre memòria històrica, incloent-hi l’exhumació de Franco, la societat catalana i del conjunt d’Espanya, 80 anys després del final de la Guerra Civil, necessita consolidar, més que mai, un compromís de reconciliació total i de democràcia sense mirar al passat.

Més actualitat

"La cultura de la violació està tan arrelada que considerem normals aquestes campanyes"

Moltes mans tapen la cara d'una dona, davant un fons negre.

El principal repte dels moviments feministes és desmuntar aquesta estructura que normalitza i accepta la violència sexual envers les dones

1 desembre 2022

Esquerra reconeix obertament que negocia amb el PSC per l'aprovació dels pressupostos

Marta Vilalta, secretària general adjunta i portaveu d'ERC, en roda de premsa al Parlament el 15 de novembre de 2022

La portaveu adjunta dels republicans, Marta Vilalta és "optimista" amb les negociacions i veu possible començar el debat parlamentari abans d'acabar l'any"

30 novembre 2022

Redacció

Metges de Catalunya: "El sistema de salut públic té data de caducitat si no es posen solucions"

Els metges de peu en una concentració organitzada per Metges de Catalunya a la plaça de Sant Jaume per reivindicar la dignificació de la medicina familiar i comunitària el 19 de maig de 2021.

Des de la Coordinadora d'Usuaris de la Sanitat asseguren que és poc oportú convocar la vaga en aquests moments

29 novembre 2022

Redacció