En directe

Fórmula Estel

POLÍTICA

"Cal afrontar i forçar, des de Catalunya, un diàleg amb l'Estat"

Josep Maria Balcells, periodista, exdiputat del PSC i militant dels Comuns, Alexander Golovin, membre del Grup Catalans Lliures, Irene Pardo, presidenta de Noves Generacions del…

10 setembre 2019

@IgnasiMiranda

Comparteix
Josep Maria Balcells, periodista, exdiputat del PSC i militant dels Comuns, Alexander Golovin, membre del Grup Catalans Lliures, Irene Pardo, presidenta de Noves Generacions del PP de Catalunya, i Jordi Castellana, regidor d'Esquerra Republicana a l'Ajuntament de Barcelona., han analitzat aquest dimarts, des del programa 'El Mirador de l'actualitat', les claus de la Diada Nacional de Catalunya, que es viu aquest any en un moment delicat, sense eufòries en l’independentisme i amb una combinació de fermesa, reivindicació, realisme i pragmatisme. Golovin ha lamentat que "una part de l'independentisme, per no dir tota, pateix desafecció en relació amb uns dirigents polítics que diuen que porten anys lluitant per alguna cosa, fins i tot posant terminis, i després fan tot el possible perquè això no passi". En aquesta línia, ha assegurat que hi haurà un to "més crític a la manifestació d'aquest dimecres, com demostra el fet que l'Assemblea Nacional Catalana no ha volgut que els polítics estiguin a la primera fila". Per la seva banda, Irene Pardo ha pronosticat que "hi haurà molta gent al carrer, sobretot a la manifestació de la tarda, i no se l'ha de menysprear, encara que el PP no la comparteixi". En aquest sentit, ha defensat que "es doni resposta a allò que demanen a través de la política, a diferència del que fa el president Quim Torra, que escalfa l'ambient i promou la desobediència civil". La presidenta de Noves Generacions ha argumentat que la seva formació "no va als actes institucionals perquè exclouen una part important de la societat catalana, per exemple quan diuen que demanen la llibertat per als presos polítics".
Jordi Castellana ha destacat que "Esquerra fuig de qualsevol tipus de derrotisme, malgrat que té el president a la presó, la secretària general a l'exili i unes 100 persones afectades per la repressió contra el moviment independentista, que és, a més, l'antesala de la retallada de drets i llibertats". El regidor republicà ha assegurat que "cal afrontar un diàleg que l'Estat espanyol no té ganes d'abordar, i fins i tot s'hauria de forçar". I Josep Maria Balcells ha recordat que "la Diada sempre ha servit de termòmetre de la consciència nacional de Catalunya, cosa que no sempre ha estat sinònim d'independentisme". El també periodista ha comentat igualment que "aquests últims anys s'ha anat repetint, des dels micròfons de les manifestacions, que seria l'últim any sota una autonomia i que l'any següent ja seria amb una Catalunya independent".
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dimarts 10 de setembre.

El context de la Diada d'aquest any, segons molts analistes, pot obrir la porta a una certa esperança de cara al futur diàleg, tot mentre Espanya segueix sense formar govern i, a Catalunya, la situació política està en una mena de compàs d’espera amb l’horitzó proper de la sentència del procés i una reactivació de la vida política que pot culminar, en pocs mesos, en un nou procés electoral autonòmic. Els actes institucionals de la Diada, que han quedat ajornats a aquest dimecres a causa de la pluja, no han aconseguit la participació de totes les forces polítiques parlamentàries, ni tan sols el PSC, que hi veu un to marcadament independentista. Previsió del que poden ser la Missa organitzada per la Lliga Espiritual de la Mare de Déu de Montserrat al matí, les ofrenes al monument a Rafael de Casanova, el discurs del president de la Generalitat i altres iniciatives cíviques i polítiques.

Més actualitat

AUDIOS

CULTURA

EXCLUSIVA! Jordi Sierra i Fabra: "Les meves memòries musicals surten al setembre"

Jordi Sierra i Fabra als estudis de Ràdio Estel | RÀDIO ESTEL

Jordi Sierra i Fabra ve a Ràdio Estel a presentar la novel·la 'La verdad oculta' i deixa anar una exclusiva: les seves memòries musicals, 'Mis años rockeros', surten després de l'estiu

24 maig 2024

HABITATGE

Jaime Palomera: "Hi ha interessos perquè Barcelona es converteixi en Londres, que està en mans de magnats i fons d’inversió" 

història dels noms dels carrers de Barcelona

L’investigador de l’IDRA alerta que les grans consultores immobiliàries que assessoren fons d’inversió i també d’una part del sector immobiliari volen que Barcelona sigui “només pels rics”

24 maig 2024

Redacció

AUDIOS

Sense categoria

Pol Izquierdo: "Carles Porta és un gran seductor"

Carles Porta a Tor Pol Izquierdo

El periodista és coautor del reportatge 'Tor: La muntanya maleïda', que va fer al costat de Carles Porta

23 maig 2024

Redacció