En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

"Cal tornar a posar el treball en el centre de l'economia"

Pepe Rodado, delegat de Pastoral Obrera de Barcelona, Ivan González, màster en Economia Social, Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de Comissions Obreres, i…

30 abril 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix

Pepe Rodado, delegat de Pastoral Obrera de Barcelona, Ivan González, màster en Economia Social, Ricard Bellera, secretari de Treball i Economia de Comissions Obreres, i Laura Pelay, vicesecretària general de la UGT a Catalunya, han destacat aquest dilluns, en el programa El Mirador de l'actualitat, la coincidència de reivindicacions i missatges diversos aquest Primer de Maig. Pelay ha assegurat que els sindicats demanen més justícia social. "Estem farts. Volem denunciar que els guanys de les empreses són cada dia millors, però això no arriba ni a les nostres butxaques ni a les nostres condicions laborals. La sortida de la crisi o és per a tothom o no podem seguir així. És per això que denunciem la situació, perquè necessitem incrementar salaris i pensions, igualtat real en el nostre mercat de treball i altres millores. Ens toca a nosaltres, com diu el lema", ha explicat la dirigent de la UGT.

Ricard Bellera ha recordat que allò que els representants dels treballadors reivindiquen, en la línia "que cal tornar a posar el treball al centre de l'economia i la societat, perquè la millora no arriba a nivell qualitatiu". Igualment el dirigent de Comissions Obreres ha denunciat que aquest treball "s'està devaluant a nivell social, amb més desigualtats, més bretxa salarial, més parcialitat involuntària en els contractes...". Per la seva banda, Ivan González ha citat una recent frase del magnat de negocis anglès Richard Branson, que deia que "calia vetllar pels treballadors perquè ells cuiden els clients". L'economista ha comentat que, "si això es fes realitat a les grans empreses, aquesta qualitat del treball ja estaria sobre la taula".

Pepe Rodado ha afirmat que, "en el cicle d'aquesta crisi econòmica, s'ha anat deteriorant el concepte de treball, fins al punt que s'ha convertit en pura mercaderia i els treballadors hem esdevingut eines". El delegat de Pastoral Obrera, finalment, ha subratllat dos punts del manifest elaborat aquest any pels moviments obrers cristians i les delegacions de Pastoral Obrera de Catalunya i Balears, entre altres realitats eclesials: "D'una banda, la necessitat d'aplicar la Renda Garantida de Ciutadania, ara col·lapsada perquè només s'han respost positivament a 1.000 de les 61.000 sol·licituds; i d'altra banda, l'atenció i el suport als immigrants, especialment ara que estan en situació de màxima dificultat i molts d'ells en una tancada de protesta, perquè són treballadors amb uns drets que han de ser reconeguts al mateix nivell que els de tothom".

En aquesta edició del progama El Mirador, també s'han comentat les mobilitzacions del Primer de Maig, convocades a Catalunya pels sindicats majoritaris amb el lema “Ara ens toca a nosaltres”. La pujada de pensions per sota de l’IPC, la desigualtat laboral, la necessitat d’avançar cap a la igualtat de la dona i la lluita per un treball decent són algunes de les grans prioritats. Segons l’Enquesta de Població Activa, a Catalunya és on més ha baixat l’atur el primer trimestre de l’any: 20.600, mentre que el conjunt d’Espanya registra un increment de 29.400 aturats.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest dilluns 30 d'abril.

Més actualitat

POLÍTICA

Antoni Bayona defensa que la llei d'amnistia "es pot emparar en la Constitució" tot i que "és un text rígid que és víctima de si mateix"

Imatge de la Constitució Espanyola

L'exlletrat del Parlament que es va posicionar en contra del referèndum l'any 2017, avala la consulta pactada entre Junts i el PSOE

6 desembre 2023

Redacció

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció