En directe

Fórmula Estel

EDITORIAL

"Cal valorar el conflicte Israel-Palestina en les seves confluències"

Lluís Sols, col·laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, Mohamed Said, president de l'Associació Amics de Palestina a Barcelona, i Xavier Torrens, politòleg i professor de Ciència Política…

18 maig 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Lluís Sols, col·laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, Mohamed Said, president de l'Associació Amics de Palestina a Barcelona, i Xavier Torrens, politòleg i professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona,  han coincidit aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de qualificar de "molt complexa" la situació conflictiva d'Israel amb Palestina, com també amb l'Iran i altres veïns àrabs. Torrent ha recomanat, referint-se al tema palestí, "mirar aquest problema o conflicte ententent-lo a través de tota la història, però també ententent-lo en la seva globalitat, pensant en les famílies que viuen allà i troben punts de confluències, a partir del pensament del Papa Francesc, que té amics jueus i musulmans i sempre intenta trobar camins de pau". En aquesta línia, ha assegurat que "els proisraelians i els propalestins cometen un error, perquè cal ser les dues coses i no caure en els prejudicis".
Per la seva banda, Lluís Sols ha destacat que "cal rebel·lar-se davant la injustícia, perquè el que està passant ara és indignant". Es referia així a la realitat que "l'ONU va dividir el territori de l'antiga Palestina en dos estats, i ha dit després que són il·legals les ocupacions posteriors fetes per Israel, que està sistemàticament realitzant accions per annexionar-se Jerusalem i més territoris, a partir del projecte d'un gran Israel". Sols ha qualificat de "greu que Donald Trump hagi traslladat l'ambaixada a Jerusalem". Mohamed Said ha destacat que "sempre s'ha de buscar una solució per calmar la zona del Pròxim Orient, però portem uns anys en què els líders israelians no estan treballant, com s'està demostrant cada dia des de fa 70 anys, per la pau a la zona". En aquesta línia, ha afegit que "els acords d'Oslo estan oblidats i cada dia es fa alguna acció en la direcció contrària a la pau", i ha qualificat de "molt difícil la possibilitat que acabi havent-hi dos estats".
I sobre les tensions amb l'Iran, Lluís Sols ha relacionat aquest problema "amb el petroli, perquè els Estats Units té un procediment d'extracció que l'ha convertit en exportador, i ha hagut de perjudicar l'Iran per reduir-ne la producció i que pugi el preu". Xavier Torrent ha qualificat el problema "d'intern en el món musulmà, perquè l'Iran és el principal país xiïta, davant de l'Aràbia Saudita, que és sunnita". Cal recordar que la tensió entre Israel i l'Iran, després que Donald Trump hagi decidit treure els Estats Units de l’acord nuclear, és un nou motiu de preocupació i d’amenaça a la pau al món, sobretot al Pròxim Orient.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 18 de maig.

Més actualitat

AUDIOS

Miquel Àngel Alegre, cap de projectes de la Fundació Bofill: "Són uns resultats molt dolents"

informe PISA

Alegre valora els darrers resultats de l'informe PISA i alerta que Catalunya suspèn en qualitat del sistema educatiu

5 desembre 2023

POLÍTICA

"Henry Dunant no decideix res, ni tan sols proposa solucions"

El salvadorenc Francisco Galindo Vélez ha estat escollit 'coordinador del mecanisme internacional' que actuarà com a verificador en les reunions bilaterals entre el PSOE i Junts per Catalunya.

El mediador internacional Jordi Palou-Loverdos analitza a Ràdio Estel aquesta figura i la de Henry Dunant, la fundació verificadora entre Junts i el PSOE

5 desembre 2023

Redacció

POLÍTICA

Janet Sanz: "Demanem a Collboni que hi hagi una veritable negociació sobre els pressupostos"

Janet Sanz, regidora i portaveu de Barcelona en Comú, als estudis de Ràdio Estel

La regidora i portaveu de Barcelona en Comú creu que l'alcalde "ha d'endreçar el seu govern" i que "viu de l'herència" dels Comuns.

4 desembre 2023

Redacció