En directe

Fórmula Estel

EDITORIAL

"Cal valorar el conflicte Israel-Palestina en les seves confluències"

Lluís Sols, col·laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, Mohamed Said, president de l'Associació Amics de Palestina a Barcelona, i Xavier Torrens, politòleg i professor de Ciència Política…

18 maig 2018

@IgnasiMiranda

Comparteix
Lluís Sols, col·laborador del Centre d'Estudis Cristianisme i Justícia, Mohamed Said, president de l'Associació Amics de Palestina a Barcelona, i Xavier Torrens, politòleg i professor de Ciència Política a la Universitat de Barcelona,  han coincidit aquest divendres, des del programa El Mirador de l'actualitat, a l'hora de qualificar de "molt complexa" la situació conflictiva d'Israel amb Palestina, com també amb l'Iran i altres veïns àrabs. Torrent ha recomanat, referint-se al tema palestí, "mirar aquest problema o conflicte ententent-lo a través de tota la història, però també ententent-lo en la seva globalitat, pensant en les famílies que viuen allà i troben punts de confluències, a partir del pensament del Papa Francesc, que té amics jueus i musulmans i sempre intenta trobar camins de pau". En aquesta línia, ha assegurat que "els proisraelians i els propalestins cometen un error, perquè cal ser les dues coses i no caure en els prejudicis".
Per la seva banda, Lluís Sols ha destacat que "cal rebel·lar-se davant la injustícia, perquè el que està passant ara és indignant". Es referia així a la realitat que "l'ONU va dividir el territori de l'antiga Palestina en dos estats, i ha dit després que són il·legals les ocupacions posteriors fetes per Israel, que està sistemàticament realitzant accions per annexionar-se Jerusalem i més territoris, a partir del projecte d'un gran Israel". Sols ha qualificat de "greu que Donald Trump hagi traslladat l'ambaixada a Jerusalem". Mohamed Said ha destacat que "sempre s'ha de buscar una solució per calmar la zona del Pròxim Orient, però portem uns anys en què els líders israelians no estan treballant, com s'està demostrant cada dia des de fa 70 anys, per la pau a la zona". En aquesta línia, ha afegit que "els acords d'Oslo estan oblidats i cada dia es fa alguna acció en la direcció contrària a la pau", i ha qualificat de "molt difícil la possibilitat que acabi havent-hi dos estats".
I sobre les tensions amb l'Iran, Lluís Sols ha relacionat aquest problema "amb el petroli, perquè els Estats Units té un procediment d'extracció que l'ha convertit en exportador, i ha hagut de perjudicar l'Iran per reduir-ne la producció i que pugi el preu". Xavier Torrent ha qualificat el problema "d'intern en el món musulmà, perquè l'Iran és el principal país xiïta, davant de l'Aràbia Saudita, que és sunnita". Cal recordar que la tensió entre Israel i l'Iran, després que Donald Trump hagi decidit treure els Estats Units de l’acord nuclear, és un nou motiu de preocupació i d’amenaça a la pau al món, sobretot al Pròxim Orient.
Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'actualitat d'aquest divendres 18 de maig.

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció