En directe

L'Evangeli del dia

CULTURA

'Cants d'esperança': 13 anys de vida de la Coral Interreligiosa

S’acaba de publicar el llibre Cants d’esperança, editat per l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós. Aquest treball, escrit per Antònia Domingo, Mercè Amat i Isabel…

18 maig 2021

@IgnasiMiranda

Comparteix
S’acaba de publicar el llibre Cants d’esperança, editat per l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós. Aquest treball, escrit per Antònia Domingo, Mercè Amat i Isabel Mercadé, explica la història i l’experiència de la Coral Interreligiosa per la Pau, nascuda ara fa 13 anys a Barcelona. La iniciativa musical, pionera a Europa, existeix per fomentar la pau, des de la catalanitat i a través de la cultura del diàleg i la diversitat. El grup reuneix música, religió i tradició a través del cant sagrat de les diferents cultures, amb la intenció de despertar l’anhel més profund de l’ésser humà al llarg de la història. Un dels objectius de la Coral Interreligiosa és expressar el desig de concòrdia i esperança en les identitats espirituals dels pobles
El llibre Cants d’esperança té un pròleg de Xavier Melloni i un epíleg escrit per diferents personalitats de la cultura i de diferents tradicions que han conegut la Coral Interreligiosa. Hi destaquen les aportacions d’Ellen Gould, Jorge Burdmann, Halil Bárcena, Vicente Merlo, Francesc Torralba i Thubten Whangchen. En el llibre, es reflecteix també l’experiència dels diferents directors i cantaires. ‘Cants d’esperança ja es pot trobar a la seu d’AUDIR, al carrer Lledó número 11 de Barcelona, i a la llibreria Claret, al carrer Roger de Llúria 5. Una de les autores del llibre, Isabel Mercadé, cantaire també de la Coral Interreligiosa, ha destacat la importància d'haver recollit les vivències del grup ara en un llibre.
Què vol comunicar aquest llibre, ‘Cants d’esperança’?
Sobretot vol comunicar el plaer de la diversitat i un cant d'esperança per a la humanitat. Un objectiu és l'acceptació d'una herència, perquè la coral és el resultat d'un patrimoni i una herència de diversitat religiosa que forma part de les nostres arrels, però també en el diàleg amb visió d'interculturalitat i sense el qual no pot existir harmonia. La pau de la humanitat depèn de la de les cultures. Quan aquest diàleg es trenca, esclaten les guerres. El multiculturalisme encara es manifesta en clau colonialista, com si una cultura o una raça fos superior a les altres. En definitiva, cal que la cultura de guerra es transformi en cultura de pau. La interculturalitat demana obertura a l'altre. Encara un tercer objectiu de la coral és la idea que l'aspiració a la pau és innata a l'home, però no pot ser el triomf d'una cultura, d'una religió o d'una ideologia política. La pau, que no és tant una conquesta, és sobretot un estat de confiança. Una civilització com la nostra, que creu que necessita exèrcits per fer la pau, no té cap credibilitat si no aposta per una pau interior completa. No podem gaudir de la pau si no es troba a dintre de les persones. Nosaltres, a la coral, veiem la pau com un do, una revelació des de l'amor, la bellesa i l'harmonia. El principal objectiu del llibre és transmetre l'esperança de l'ésser humà, com un do que tots portem a dintre.
Com va sorgir la idea de publicar el llibre? 
Va sorgir després de tots aquests anys d'experiència d'aquests anys viscuts a la coral, per poder explicar la vivència i tota la història de concerts i del fet que el grup, amb la col·laboració de moltes institucions, ha fet el seu camí. Avui és un projecte d'èxit català.
Com es viu el diàleg i la fraternitat entre les religions en la vida d’un grup com la Coral Interreligiosa, per exemple quan assagen o actuen en concerts? 
Es viu des d'un estat d'obertura i creixement. Som cantaires de tradicions diferents, i es crea una harmonia natural. Normalment l'assaig és a les 8 del vespre, quan gairebé tots venim de treballar. Però quan assagem, pel fet de cantar un determinat estil, pugem la nostra vibració i es genera una energia i una comunió i fraternitat que fa que sovint acabem abraçant-nos. Són classes molt enriquidores.

A partir de la lectura del llibre, què pot atraure els qui el llegeixen, si els agrada cantar o es plantegen integrar-se en una coral com aquesta?

Primer de tot, es pot trobar un interès musical. Conèixer i cantar cançons d'altres tradicions ja genera interès i és un enriquiment mosical. I humanament, és molt interessant entrar en un espai d'obertura i en un eixamplament del propi esperit que dona un estat de benestar interior molt bonic. La coral està oberta, i ara ens falten homes.
Quan es presentarà el llibre ‘Cants d’esperança’?
Es presentarà el 10 de juny a la llibreria Alibrí (carrer Balmes, 26, de Barcelona) i, després al setembre, a Claret, a la seu d'AUDIR i en altres llocs.

Es pot escoltar AQUÍ el programa El Mirador de l'acutalitat d'aquest dimarts 18 de maig

Més actualitat

Sense categoria

David Bueno: "La por s'aprofita des de la política per esbiaixar-nos cap a l'autoritarisme"

El neurocientífic i divulgador David Bueno, durant un moment de l'entrevista | RÀDIO ESTEL

El neurocientífic ha actualitzat el seu llibre 'L'art de persistir', creat durant el confinament per enfrontar la por als canvis

21 juny 2024

COVID

"Estem davant d’una nova onada de Covid" 

Una dona gran està sent vacunada per una infermera de grip i Covid.

En una entrevista a Ràdio Estel, el doctor Juan Pablo Horcajada assegura que la nova variant de Covid “no és més virulenta”

20 juny 2024

Redacció

AUDIOS

Les dones són les principals consumidores de True Crime

consumidors True Crime

Diferents estudis asseguren que les dones ocupen entre un 60 o un 70% del total d'espectadors d'aquest gènere

19 juny 2024

Redacció