En directe

Fórmula Estel

SOCIETAT

Carlos Susías: "Cal concretar més les polítiques per lluitar contra la pobresa"

El president de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'Exclusió Social valora les polítiques socials acordades per PSOE i Sumar, avui que comença la investidura de Pedro Sánchez

15 novembre 2023

Redacció

Comparteix

"Cal concretar més les polítiques per lluitar contra la pobresa". Així de contundent ha estat Carlos Susías, president de la Xarxa Europea de Lluita contra la Pobresa i l'esclusió social a l'Estat Espanyol i Europa, en una entrevista al programa La Caravana de Ràdio Estel.

13 milions de persones es troben actualment en una situació de pobresa a Espanya, 4 milions dels quals, viuen una situació extrema. Per això, Susías demana que les polítiques socials acordades al pacte de govern entre PSOE i Sumar "es consolidin amb el temps, ja que permetria que la pobresa es reduís." Creu que van en bona direcció, però calen més concrecions. "El reforç de l'Ingrés Mínim Vital no traurà la gent de la pobresa, però permet erradicar la pobresa extrema", remarca. Amb tot, però, troba a faltar una gran estratègia contra la pobresa.

Per primera vegada, ha explicat que la pobresa ha baixat, un fet que té a veure "amb la millora i reforçament de mesures com l'habitatge o l'ingrés mínim vital". En aquest sentit, Susías proposa una estratègia contra la pobresa en l'àmbit estatal. "Defensem un pacte contra la pobresa, a través de mesures que pot tirar endavant el govern", detalla.

"El reforç de l'Ingres Mínim Vital no traurà la gent de la pobresa, però permet erradicar la pobresa extrema"

Coordinació entre Sanitat i Educació

Entre les mesures que la xarxa europea ha plantejat, hi ha, precisament, l'estratègia contra la pobresa en l'àmbit estatal i la llei de família. Ara bé, creu que cal una coordinació entre tots els ministeris, com ara Sanitat i Educació. "Aquestes dos són aspectes que les persones en una situació de pobresa viuen amb desavantatge", recorda. També considera que calen polítiques econòmiques i fiscals que siguin coherents.

D'altra banda, Susías remarca que l'habitatge és una qüestió fonamental, i per això cal més implicació de les comunitats autònomes i els ajuntaments, que són els que tenen les competències en aquesta matèria.

"Els ajuts haurien de ser automàtics"

Per accedir als ajuts, per exemple en matèria d'habitatge, Susías creu que tothom hauria de fer la declaració de la renda, ja que així l'administració sabria quines persones han de beneficiar-se dels ajuts. En aquest sentit, creu que els tràmits burocràtics són feixucs i, sovint, "hi ha moltes persones beneficiàries que no saben que poden accedir als ajuts o si ho saben, el tràmit potser és complicat". Per això aposta per una finestra única que permeti digitalitzar els tràmits i faciliti l'atorgament d'ajuts.

Carlos Susías: "Cal concretar més les polítiques per lluitar contra la pobresa"

0:00 / 0:00

Més actualitat

Sense categoria

Rodrigo Cortés: "No m'agraden els autors ni els cineastes torturadors"

Parlem amb el cineasta Rodrigo Cortés del seu procés d'escriptura, ara que publica 'Cuentos Telúricos', una antologia de contes entre la fantasia i la realitat amb un punt d'humor

29 maig 2024

URBANISME

L’Ajuntament de Barcelona no pot obligar a la Sagrada Família a pagar les expropiacions per l’escalinata del carrer Mallorca 

La utilitat pública del temple per la ciutat és la clau perque el cost de l’operació sigui compartit entre el consistori i la Sagrada Família

29 maig 2024

Redacció

MOBILITAT

Tito Álvarez, portaveu d'Elite Taxi, contra les plataformes digitals VTC: "No falten taxis a Barcelona"

manifestació de taxis a Barcelona contra les plataformes digitals de VTC el 2022

En una entrevista a Ràdio Estel, el portaveu dels taxis demana una regulació d’aquestes plataformes digitals de VTC

28 maig 2024

Redacció